AcasăACTUALDosarul Neumann/CNSAS | Cât dădea Securitatea bani de buzunar, în 1989

Dosarul Neumann/CNSAS | Cât dădea Securitatea bani de buzunar, în 1989

spot_img

Curtea de Apel București este pe cale de a finaliza procesul în care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) cere judecătorilor să constate că istoricul timișorean Victor Neumann a colaborat cu Securitatea. Din dosarul instanței consultat de PRESShub, CNSAS arată că, în cei 12 ani de colaborare, istoricul ar fi transmis ofițerilor de Securitate 52 de note informative.

Acestea privesc nemulțumiri ale fostului director al Muzeului Banatului din Timișoara față de colegii de serviciu, critici față de temele unor expoziții, dar și o reclamație a unui salon literar ilegal, condus de un preot din Jimbolia.

CITEŞTE ŞI: VIDEO | Monument ridicat pentru „eroii” fostei Securităţi, la Piteşti. Cum a fost posibil

Potrivit cererii de chemare în judecată a CNSAS, Neumann raporta Securității discuțiile în contradictoriu cu colegii dar și „abaterile” acestora de la „linia oficială trasată de Partidul Comunist Român”. Neumann ar fi dat și o serie de rapoarte privind viața privată a unor specialiști sau ziariști străini pe care i-a cunoscut în desele sale plecări în străinătate înainte de 1989.

În dosarul SIE 56782 a fost descoperită o chitanță olografă datată în mod eronat, susține CNSAS, pe 6 august 1989 prin care Neumann confirma că a primit 100 de dolari americani. Potrivit antetului, chitanța poartă antetul Servicului Român de Informații, dar Consiliul susține că aparține fostei Securități.

Față de acest aspect, istoricul susține că banii i-au fost dați de un ofițer de Securitate înainte de a pleca într-o vizită în Israel, ca bani de buzunar, și că nu a dat informații în schimbul acestei sume.

Note valorificate de PCR

CNSAS mai susține că Neumann nu a dat doar informații doar Securității, ci și organele de partid ale vremii. „A făcut evaluări colegilor de breaslă, strict din perspectiva respectării liniei ideologice a PCR”.

CITEŞTE ŞI: Tentativa de asasinare a lui Nicolae Ceauşescu, în 1983, şi legătura cu judeţul Olt

O notă informativă din decembrie 1979, redactată de un ofițer de Securitate și înregistrată pe numele sursei „Hodoș”, rezultă că „dintr-o relatare a prof. Țigu Viorel din Timișoara, acesta spune că a aaflat de la un profesor din Jimbolia că la domiciliul fostului preot ortodox din Jimbolia, pe nume Avramescu Mihai care la origine este evreu trecut la creștinism și fost poet avangardist cu pseudonimul Ionathan/Uranus au loc sâmbătă seară diferite întâlniri, un fel de cenaclu literar la care participă din Timișoara scriitorii Ujică Andrei și Șerban Foarță, una din problemele abordate fiind cabala (cabalism) o doctrină evreiască care stă la baza întâlnirilor, se întâlnesc în secret o dată la 10 ani, și nu sunt cunoscuți de nimeni”, se arată în informarea atribuită lui Neumann.

Articolul complet, în PRESShub

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri