AcasăACTUALDocumentele expirate în perioada pandemiei nu vor mai fi valabile începând de...

Documentele expirate în perioada pandemiei nu vor mai fi valabile începând de luni

spot_img

Românii cu acte expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă pentru COVID-19 în ţara noastră mai au la dispoziţie trei zile pentru a le preschimba. După 6 iunie 2022 dacă de exemplu eşti oprit în trafic şi ai permisul expirat rişti să fii amendat. De asemenea, neschimbarea cărţii de identitate expirate îţi poate aduce o amendă substanţială.

- Publicitate -

Actele expirate în perioada pandemiei mai au valabilitate trei zile. De luni, dacă eşti prins de poliţişti cu permis auto expirat sau carte de identitate expirată rişti să fi amendat, scrie România Tv.

Folosirea în continuare a actelor expirate în perioada în care s-a aplicat starea de alertă a fost posibilă în baza Legii 55/2020. Luând în calcul faptul că starea de alertă a expirat la 8 martie 2022, persoanele care au documente expirate în această perioadă le pot folosi până în data de 6 iunie 2022, potrivit avocatnet.ro.


Documentele vizate sunt cărţi de identitate, viza de flotant, permisele auto și, în anumite cazuri, autorizațiile de circulație provizorie.

Chiar și înainte de eliminarea stării de alertă, cei ce, din diverse motive, au vrut să-și preschimbe actele expirate a căror valabilitate se prelungește automat s-au putut adresa autorităților pentru asta.

Acum după 6 iunie 2022, toţi românii cu acte expirate în perioada pandemiei vor fi obligaţi să se prezinte la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor să le preschimbe.


Prin lege orice cetățean este obligat ca, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani sau cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, să se prezinte la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor.

Nerespectarea prevederilor enumerate mai sus atrage răspunderea contravenţională, ce se sancţionează cu amendă între 40-150 de lei.

CITEȘTE ȘI: Primarul din Târgu Jiu, despre situația din PNL: „Stăm rău și la capitolul de comunicare”

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri