AcasăEDUCAŢIEDigitalizarea Educației începe cu stângul. Ministerul renunţă la proiectul cataloagelor electronice

Digitalizarea Educației începe cu stângul. Ministerul renunţă la proiectul cataloagelor electronice

spot_img

Ministerul de Finanţe a anunţat că Proiectul cu finanțare europeană Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS, cu funcții de catalog electronic și platformă de management performantă, nu va mai fi derulat de Ministerul Educației.

Instituția a avut la dispoziție peste 225 de milioane de lei, echivalentul a peste 40 de milioane de euro, încă din 2019, dar timp de trei ani nu a reușit nici măcar să scoată la licitație proiectul, scrie Antena 3 CNN.

Investiția în Educație, mai exact în digitalizarea Educației, pierde astfel 40 de milioane de euro.

Proiectul Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS – avea o valoare de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei – fonduri nerambursabile.

CITEȘTE ȘI: O femeie a murit la spital, după ce a aşteptat mai multe ore la Urgenţe

Acest proiect apărea cu următoarea descriere: „SIMS va oferi o imagine în timp real a problemelor din sistem, cum ar fi absenteismul și abandonul școlar”.

În comunicatul Ministerului Educației, de la data semnării, era precizat faptul că această platformă ar fi trebuit să gestioneze în anul 2023 “înscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel național, precum și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale“.

Fișa de buget din proiectul Legii Bugetului, Anexa 3, Ministerul Educației, pagina 27, arată că au fost cheltuite 37 de mii de lei, credite bugetare, în 2021 și în 2022, iar de anul viitor alocarea va fi zero.

Despre acest proiect fostul ministru Sorin Cîmpeanu spunea că incapacitatea Ministerului Educației de a-l scoate măcar la licitație „este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR”. În noiembrie 2021 Cîmpeanu declara următoarele: „Alt proiect pe care n-am avut capacitatea să-l gestionăm cum se cuvine – catalogul electronic – este vorba de un instrument fără de care orice dezvoltare digitală sustenabilă nu poate fi concepută. Până acum, deși contractul a fost semnat în 2019, nu s-a reușit nici măcar demararea licitației, darămite încheierea contractului de peste 40 de milioane de euro, care, pe baza unei slabe capacități administrative, nu a putut nici măcar să fie demarat. Este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR. (…) Lucrurile trebuie să se deruleze cu o viteză mult mai mare pentru că acel ministru al Educației care nu va reuși să valorifice această oportunitate nu va mai avea la dispoziție nici măcar scuza pe care toți miniștrii Educației au avut-o până acum – nu am avut resurse”, a spus Cîmpeanu.

Între timp, în loc să dezvolte proiectul public gratuit pentru școli, pentru care fondurile europene ar fi asigurat resursele de finanțare, Ministerul Educației a lansat un așa-zis „program-pilot”, aprobat prin ordin de ministru, prin care școlile pot folosi aplicații comerciale de catalog electronic, înlocuind catalogul clasic, cu anumite obligații, aplicații cumpărate de multe ori din banii părinților, după cum Edupedu.ro a semnalat. Anul acesta 742 de școli folosesc catalog electronic, anunța pe 1 septembrie 2022 Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri