AcasăPOLITICĂDan Vîlceanu încurcat în legislația RCA. Ce a spus ministrul

Dan Vîlceanu încurcat în legislația RCA. Ce a spus ministrul

spot_img

​Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, s-a încurcat miercuri în legislația RCA întrebat fiind dacă în cazul vătămărilor corporale un păgubit City Insurance, societate în curs de faliment, poate primi mai mult de 500.000 de lei de la Fondul de Garantare a Asiguraților, plafon care tocmai ce a fost decis de Guvern prin ordonanță de Urgență. Deși legal acest lucru este imposibil, Vîlceanu a spus că Ordonanța are prevederi și pentru vătămări corporale, evitând un răspuns.

Ministrul Finanțelor a fost întrebat, miercuri, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern în care s-au adus modificări la Legea privind Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), dacă în cazul vătămărilor corporale FGA va putea plăti mai mult de 500.000 de lei. Ministrul a arătat că nu știe nici legislația RCA și nici ce a adoptat de fapt Guvernul în ședința la care a participat.

Mai exact, prin Ordonanța adoptată miercuri de Guvern , Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va putea plăti despăgubirile către asigurați în 60 de zile de la publicarea în Monitorul oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului, fără să se mai aștepte ca falimentul să fie declarat prin decizia definitivă în instanță, cum era până acum în legislație.

O altă modificare importantă este că păgubiții care au de recuperat despăgubiri de la o firmă de asigurări intrată în faliment vor putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract pe care îl au la o astfel de firmă în faliment. Acum, suma maximă este de 450.000 de lei și se acordă de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) per creditor, și nu pe fiecare contract de asigurare, potrivit hotnews.

CITEȘTE ȘI: PSD, campanie de semnături pentru plafonarea preţurilor la gaze şi curent electric

Ministrul Finanțelor a fost întrebat ce se întâmplă cu despăgubirile pentru vătămări corporale severe, mai ales că două asociații au cerut azi Guvernului să crească plafonul de maxim 500.000 de lei, în condițiile în care plafonul de despăgubire minim garantat pentru o victimă este de 1.220.000 euro în legislatia UE aferentă RCA.

,,Există și o altă prevedere în această OUG chiar privind stabilirea cuantumului daunelor morale cu respectarea principiului echității și prin raportare la consecințele negative suferite în plan fizic și psihic fără a se ajunge la o îmbogățire fără just temei. Există un mod de calcul. Sunt prevăzute și asemenea situații în această modificare”, a răspuns Vîlceanu.

Reporterul l-a întrebat, mai apoi dacă FGA va putea plăti mai mult decât 500.000 de lei.

,,Nu..de fapt majorarea de la 450.000 de lei la 500.000 de lei reprezintă suma pentru o poliță încheiată, dar există și alte prevederi privind cuantumul daunelor și modul de calculare”, a răspuns Ministrul.

Reporterul Hotnews l-a corectat pe Ministru spunând că ,,pentru vătămările corporale severe in legislația UE este plafon de 1,22 milioane de euro. Dumneavoastră acum prin OUG impuneți un plafon de maxim 500.000 lei”.

,,În legătură cu aceste daune la care faceți referire sunt alte prevederi și tocmai v-am spus că se stabilește cuantumul cu respectarea principiului echității și prin raportare la consecințele negative suferite în plan fizic și psihic fără a se ajunge la o îmbogățire fără just temei. Și vă mai pot da încă o modificare pentru că are legătură – sunt informații pe care, prin aceste modificări, FGA și le poate lua de la Poliție, Jandarmi si așa mai departe astfel încât toate informațiile pe care Fondul le are nevoie pentru a face despăgubirea să fie corecte. Deci una e dauna pentru o poliță de asigurare în legătură cu o creanță de asigurare și alta este dauna pentru eu știu..afec..”, a răspuns Vîlceanu.

Potrivit legislației din România , orice asigurare RCA validă, indiferent de cât de puțin costă , permite despăgubiri pentru vătămări corporale și deces în limita a 6,07 milioane de euro , în timp ce pentru daunele materiale, limita de despăgubiri este în prezent de 1,22 milioane de euro.

Deci o asigurare RCA, în afara șoferului vinovat, despăgubește pe oricine suportă o daună inclusiv pe membrii de familie ai șoferului vinovat aflați cu acesta în autovehicul în momentul accidentului.

Altfel spus, în cazul unui accident, de care tu, client City Insurance, te faci vinovat, asigurarea RCA poate suporta plata acestor despăgubiri maxime. În situația tragică în care apar victime în mașina ta ori a celui pe care l-ai lovit, cheltuielile cu spitalizarea ți-ar fi greu de suportat, dacă nu ai avea o asigurare RCA.

Pe de altă parte, în actualul context în care City Insurance este în curs de faliment , toate cererile de deschidere de dosare de daună și toate cererile de plată se vor face strict de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Și, așa cum se arată și în Ordonanța de urgență adoptată azi, FGA nu poate plăti mai mult de 500.000 de lei (maxim 100.000 de euro).

CITEȘTE ȘI: Facturi mari în toată Europa. Uniunea Europeană analizează scumpirea energiei electrice și a gazelor naturale

- Publicitate-spot_img
Maria Stefan
Maria Stefan
Încă la început pe drumul jurnalismului, Maria Ştefan a ales să facă primii paşi alături de echipa Reporter 24. În fiecare zi, ne arată cât de departe va merge pe calea ştirilor curate şi la timp date
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri