AcasăLIFECum alegi hrana adecvată pentru câinele tău?

Cum alegi hrana adecvată pentru câinele tău?

spot_img
- Publicitate -

Cum alegi hrana adecvată pentru câinele tău? Alegerea mâncării potrivite pentru animăluțul tău de companie ar trebui să fie pentru toți posesorii de animale cel puțin la fel de importantă ca alegerea propriei alimentații. Trebuie să țineți cont, întotdeauna, că voi sunteți singurii care au puterea să decidă nutriția câinelui. Blănosul nu își poate exprima nemulțumirea ori faptul că nu se simte bine. Așadar, astăzi ne dorim să vă explicăm cum ar trebui să alegeți alimentația ideală pentru animalele de companie și în funcție de ce factori, pentru a asigura în permanență hrana completă, cu vitaminele, mineralele și toate cele necesare patrupedului.

Cum alegi hrana adecvată pentru câinele tău?

Hrana adecvată pentru câinele tău nu poate fi aleasă după culoare, miros, preț sau după cum arată ambalajul. Pur și simplu nu funcționează așa dacă îți dorești un câine sănătos. De fapt, trebuie să ținem cont de anumite criterii atunci când alegem hrana corectă pentru câine. Iată care sunt aceste criterii:


1. Hrană pentru câini în funcție de vârstă

La fel ca și oamenii, în funcție de vârsta pe care o are animăluțul, acesta va necesita o alimentație diferită. Dacă atunci când este pui necesită o hrană care să îi aducă aportul necesar de vitamine și minerale pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor, a dinților, a cartilajelor și, practic, a tot ceea ce crește în organismul său micuț și pufos, atunci când este adult necesită un tip de hrană care să îi aducă toate vitaminele necesare menținerii în formă, menținerii energiei, împiedicării căderii părului etc.

Cu atât mai mult, atunci când ajunge la bătrânețe, este important să îi oferiți hrana necesară pentru prevenirea bolilor ce pot apărea în funcție de rasa din care face parte. Fiecare rasă este predispusă anumitor boli, fie că vorbim despre boli de vedere, auz, miros, fie că vorbim despre boli ale oaselor sau ale organelor. Hrana pentru câini Monge și Gemon oferă variante cu un aport mare de nutrienți absolut necesari pentru fiecare categorie de vârstă. Recomandăm atât sortimentele superpremium Monge, cât și variantele premium Gemon, produse în Italia.

2. Hrană pentru câini în funcție de greutate

La fel ca și oamenii, animalele de companie, în lipsa unei diete corespunzătoare, se pot încadra în trei tipuri de greutate: sub greutatea normală, la greutatea normală și peste greutatea normală. Fiecare din cele trei categorii necesită o altfel de dietă.


În ceea ce privește animăluțele aflate sub greutatea normală este nevoie de o dietă care să le ofere îndeajuns de multe calorii încât să depășească capacitatea de ardere a organismului și care, în acest mod, să le permită să ia în greutate. Acest lucru, însă, trebuie realizat alături de profesioniști, care să vă indice exact de ce nu ia cățelul în greutate și ce îi lipsește din organism. Este important ca, atunci când mergeți la veterinar, să specificați și istoricul animăluțului de companie, ce a mâncat, ce obiceiuri are, ce nivel de energie are etc.

În ceea ce privește un animal de companie care se încadrează în tiparele normale de greutate, mâncarea trebuie aleasă astfel încât să îl ajute să își mențină greutatea. Cu alte cuvinte, hrana pentru un animal cu o greutate normală trebuie să îi aducă aportul necesar zilnic de vitamine și minerale care să îl mențină în formă.

În ceea ce privește animalele supraponderale, este important, ca și în cazul celor care se află sub greutatea normală, să consultați un specialist. Aeți nevoie de sfatul specialistului pentru a ști în ce cantități să îi oferiți hrana și cu ce frecvență.

În ceea ce privește cățeii, se știe foarte bine faptul că aceștia tind să mănânce mult mai mult decât este normal, motiv pentru care, dacă dețineți un cățel constant flămând, trebuie să aveți mare grijă să îl hrăniți la ore fixe și să nu îi mai lăsați mâncare la discreție. Din dorința de a-i face bine, îi veți face mai mult mai rău.

Scopul alimentației unui animal supraponderal este de a-l aduce la o greutate normală, pentru a evita problemele de sănătate ce pot apărea din cauza excesului de grăsime din organism. Noi înțelegem că un cățel grăsun este cât se poate de adorabil, însă trebuie să punem, întotdeauna, pe primul loc, sănătatea sa și nu nivelul de drăgălășenie.

3. Hrană umedă și uscată pentru câini în funcție de nutrienți

Posesorii de animale vor observa foarte ușor dacă animăluțului lor le place mai mult o mâncare sau alta. Unii căței preferă mâncarea uscată din bucăți de pui, pe când alții preferă pe cea din bucăți de vită, de miel sau de altceva. Trebuie, bineînțeles, ca animalul vostru să fie confortabil cu mâncarea pe care i-o oferiți, însă nu uitați de faptul că patrupezii căței sunt omnivori, ceea ce înseamnă că mănâncă și legume, pe lângă carne.

Desigur că au nevoie de carne în mod frecvent, pentru proteine, însă dacă aveți posibilitatea de a alege o mâncare care să fie alcătuită și din legume, nu doar din carne, acesta va primi și alte tipuri de vitamine și minerale, iar patrupedul va fi sănătos și cu chef de joacă în orice moment.

O alimentație sănătoasă și echilibrată este de dorit, fie că vorbim despre animalele de companie, fie că vorbim despre oameni. Este indicat să nu pierdeți din vedere faptul că orice semn ce apare la animalul vostru, cum ar fi mirosul neplăcut al gurii, blana fără strălucire sau pierderile excesive de blană pot indica o alimentație necorespunzătoare. Din acest motiv este extrem de important, atât pentru bunăstarea necuvântătoarelor, cât și pentru a noastră, să avem mereu grijă și să observăm schimbările care apar, atât la nivelul comportamentului animăluțelor, cât și la nivelul aspectului lor fizic. Este recomandat să luăm măsuri de îndată ce am descoperit vreo schimbare, pentru că prevenirea bolilor va fi mereu mult mai ușoară decât tratarea lor.

Un exemplu de mâncare perfect echilibrată este hrana umedă pentru câini Gemon, făcută din ingrediente de cea mai bună calitate, special concepută pentru sănătatea animalului pe termen lung. Poți alege pateuri sau conserve suculente cu vită, ton, miel, pui, curcan și, desigur, legume sățioase și pline de vitamine și minerale.

4. Hrană pentru câini în funcție de talia animalului

Așa cum nu poți oferi aceeași alimentație unui copil de 10 ani ca cea pe care o oferiți unui copil de 1 an, nici la rasele de căței cu diferențe mari de talie nu le putem oferi aceeași alimentație.

Un câine de talie mică va avea întotdeauna nevoie de o alimentație diferită de cea a unui câine de talie mare. Sistemul lor digestiv va fi diferit, capacitatea de ardere va fi diferită și, prin urmare, și necesitățile vor fi diferite.

Un câine de talie mare, deși dimensiunile arată contrariul, va avea arderile mai lente, pentru că tot organismul său va fi mai mare, mai greoi și mai lent. Din acest motiv, atunci când hotărâți schimbarea dietei cățelului, nu uitați să vă consultați și cu un specialist.

5. Hrană specială pentru câini castrați

Animalele sterilizate tind să ia mereu în greutate dacă nu li se schimbă dieta după intervenția chirurgicală. Un animal castrat va avea întotdeauna nevoie de un tip de hrană special dedicată lui, care să îi ofere un număr redus de calorii, dar multe proteine care să îl mențină sătul, pentru a nu mânca non stop.

Practic, în viața de după intervenția chirurgicală de sterilizare, animalele nu mai produc îndeajuns de mulți hormoni care să producă anumite reacții în organism. În lipsa acestor hormoni, animalele devin mai lente, mai groaie, iar sistemul digestiv la fel. Dacă mențineți cățelul pe aceeași dietă pe care o avea înainte de castrare, veți observa că va lua foarte repede în greutate. Din acest motiv, încercați să aveți și acest factor în vedere când alegeți tipul de mâncare pe care i-l oferiți.

Ai nevoie și de alte sfaturi referitoare la alimentația corectă a câinilor? Te invităm pe site-ul monge-webshop.ro, ne poți contacta oricând!

- Publicitate-spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri