AcasăACTUALConsiliul Concurenței verifică toate băncile care participă la calculul Robor. De ce...

Consiliul Concurenței verifică toate băncile care participă la calculul Robor. De ce s-a luat această decizie

spot_img

Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România sunt verificate de către Consiliul Concurenței într-o investigație privind modul de calcul al ROBOR. 

Prin acestă anchetă, Consiliul Concurenței verifică dacă între bănci există o înțelegere pentru fixarea dobânzilor, scrie profit.ro.

Ancheta vine după ce, în luna august, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a acuzat băncile că „au sărit calul” prin modul în care au fixat rata ROBOR. „ROBOR se mișcă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni însă s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBOR”, a spus Isărescu.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, era marți 1 noiembrie, la 8,19% pe an.

În urmă cu o săptămână, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, de 8,20%.

CITEȘTE ȘI: CRAIOVA: Secția de Sterilizare a Spitalului Clinic Județean de Urgență a fost complet renovată. Investiție în valoare de 760.000 de lei

 

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri