AcasăACTUALClădirile cu risc seismic I și II, reabilitate cu finanțare de la...

Clădirile cu risc seismic I și II, reabilitate cu finanțare de la Guvern

spot_img

Un act normativ care prevede măsuri mai eficiente privind consolidarea seismică a clădirilor, inclusiv a clădirilor publice, cu finanțare nerambursabilă și integrală, a fost adoptat, miercuri, de către Guvern, anunță ministrul Dezvoltării, Attila Cseke.

- Publicitate -

„România este printre primele țări din Europa și printre primele zece la nivel mondial în ceea ce privește expunerea la cutremur. Avem peste 2.000 de clădiri în București și alte cel puțin 400 în țară care necesită consolidare seismică, acesta fiind motivul pentru care am creat astăzi cadrul legislativ necesar unei măsuri rapide în acest sens”, a declarat ministrul dezvoltării, Attila Cseke.

Vor putea fi reabilitate clădirile cu risc seismic I și II, iar finanțarea va fi asigurată integral de Guvern, se arată în actul normativ adoptat.


Programul este unul multianual, pentru a asigura rezultate.

„Consolidarea clădirilor cu risc seismic este un interes public, avem nevoie de rezultate în acest domeniu, iar legislația în vigoare s-a dovedit a fi ineficientă prin faptul că procesele au fost sistate și reluate în fiecare an. Am propus un program multianual pentru a ne asigura că vom avea un progres în acest sens”, a conchis Cseke.

Potrivit ministrului, este un pas important, având în vedere faptul că, în ultimele decenii au fost reabilitate doar câteva zeci de clădiri.


Suma alocată prin PNRR permite consolidarea seismică și, în același timp, reabilitarea energetică a acestor clădiri, iar fondurile au fost accesate integral în prima zi de lansare a apelurilor de proiecte.

350 de imobile pot fi reabilitate din cele 217 milioane de euro alocate, prin PNRR, de Ministerul Dezvoltării.

Vor fi incluse și clădirile publice, cum ar fi spitalele, școlile din clădiri multietajate sau clădirile monument istoric.

Actul normativ adoptat este o reformă asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență și prevede reglementări pe baza cărora vor fi reabilitate clădirile cu risc seismic, cu finanțare nerambursabilă și în procent de 100%, asigurată de Ministerul Dezvoltării, din bugetul național și din PNRR.

CITEȘTE ȘI: VIDEO | Fermierii primesc bani europeni pentru panouri fotovoltaice instalate pe acoperişurile fermelor

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri