AcasăACTUALCea mai veche amenajare de irigații din România, Stoeneşti- Vișina, reabilitată acum,...

Cea mai veche amenajare de irigații din România, Stoeneşti- Vișina, reabilitată acum, le asigură fermierilor o producție mai bună, la costuri zero. Fermier: „Dacă nu aveam irigaţiile, era o mare pierdere. Acum facem o altă agricultură” (FOTO&VIDEO)

spot_img

Fermierii care au culturi agricole în zona de sud a judeţului Olt, spun că n-ar fi reuşit să-şi salveze recoltele, în acest an, dacă n-ar fi beneficiat de sistemul de irigaţii administrat de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Aceştia beneficiază de apa din canalele de irigaţii ale Amenajării Stoeneşti-Vişina.

Amenajarea Stoeneşti-Vişina este prima amenajare de irigaţii din România şi a fost pusă în funcţiune în anul 1962.

Amenajarea Stoeneşti-Vişina poate asigura apă pentru irigarea a aproximativ 8.000 de hectare de culturi agricole, în urma unei reabilitări capitale făcute în anul 2018. La peste 15 milioane de lei s-a ridicat investiţia ANIF, astfel încât apa să ajungă pe canalele principale din toată zona respectivă.

Ferma gard în gard cu Baza NATO irigă din Amenajarea Stoeneşti-Vişina

Vicenţiu Cremeneanu se numără printre fermierii care beneficiază de această facilitate. Fermierul lucrează aproximativ 800 de hectare de teren, alături de fratele său, gard în gard cu Baza NATO de la Deveselu.

El a vorbit despre efectul pozitiv al sistemelor de irigaţii pentru agricultorii din zonă şi culturile lor, mai ales în anii secetoşi, aşa cum este acesta.

Datorită faptului că beneficiază de sistemul ANIF, fermierul a putut să investească şi în infrastructura secundară de irigaţii. Astfel, a accesat fonduri europene pentru reabilitarea Staţiei de punere sub presiune Deveselu.

„Acesta este al doilea an de când folosim infrastructura de irigaţii. Practic, avem la irigat în principal, în aceşti doi ani, numai cultura de porumb, iar anul acesta şi o suprafaţă de floarea soarelui. Am investit atât din fonduri proprii, cât şi din fonduri de la Uniunea Europeană pentru punerea în funcţiune a Staţiei de punere sub presiune Deveselu, pe care am luat-o de la ANIF din anul 2009. De fapt, din 2007 am început demersurile pentru a avea grijă de ea pentru că erau probleme cu asigurarea pazei. În 2009 am făcut OUAI Deveselu, am luat Staţia de punere sub presiune, iar din 2017 am reuşit să implementăm primele proiecte pentru modernizarea staţie atât în ceea ce înseamnă partea de automatizare – pompe, convertizoare – ca să ne asigure linişte în ceea ce înseamnă funcţionalitatea. Astăzi, avem cinci pompe cu debit variabil cu putere foarte mare. Apoi, tot pe fonduri europene am reuşit să facem o nouă infrastructură secundară, care să ne ajute pe noi acum pentru a putea iriga atât cu tamburi, cât şi cu pivoţi. Ne îndreptăm către pivoţi pentru că o considerăm cea mai sigură şi cea mai eficientă şi facilă tehnică. Avem o problemă cu forţa de muncă şi atunci, chiar eu pot gestionez aceşti pivoţi. Bineînţeles că se cunoaşte de când primim apă, de anul trecut”, a declarat Cremeneanu.

„Agricultura cu irigat este o altă agricultură”

Fermierul declară că, fără îndoială, rezultatele ar fi cu mare pierdere, în lipsa irigaţiilor.

„Pentru că până la urmă agricultura cu irigat este o altă agricultură şi nu se compară cu agricultura în sistem neirigat. Aici şi efortul şi investiţiile sunt mai mari şi trebuie să fii pregătit pentru că într-un an ca acesta nu putem spune că vom avea nişte rezultate nemaipomenit de bune, dar dacă nu aveam irigat, era o pierdere. Practic, în zona noastră, cultura porumbului nu mai are loc într-o tehnologie, într-o fermă neirigată. Rezultatele ar fi cu mare pierdere pentru că a crescut preţul la tot ce înseamnă produsele pe care le folosim în agricultură – îngrăşăminte, seminţe, forţa de muncă, motorină – iar irigatul ne asigură un confort financiar şi că putem merge mai departe. Dar, asta înseamnă pentru noi responsabilitate, trebuie să ţinem legătura cu colegii de la ANIF, să facem cerere de apă şi permanent să ţinem legătura cu colegii noştri de la staţia de la Slăveni pentru volumul de apă pe care urmează să ni-l livreze pe canal. Adică, implicarea noastră nu se termină nici acum, când e apă pe canal. Pentru că trebuie să închidem stăvilare, să vorbim cu ei. Poate că vom avea nevoie de apă de irigaţii şi în toamnă, dacă vom pune şi culturi de toamnă. Până acum am înfiinţat numai culturi de primăvară în irigat – porumb şi floarea soarelui”, spune Vicenţiu Cremeneanu.

„Diferenţa de producţie se cunoaşte, în momentul în care se irigă”

Cristian Stan este inginer agronom la o societate agricolă din comuna Stoeneşti, judeţul Olt. El spune că recoltele înregistrate, de când se foloseşte apa din canalele Amenajării Stoeneşti-Vişina, sunt mult mai bune.

Dacă în prezent irigă 900 de hectare de teren agricol, fermierii din Stoeneşti vor ca, în scurt timp, să ajungă să irige întreaga suprafaţă pe care o exploatează, aproxiamtiv 1.400 de hectare.

„Colaborarea a început anul trecut, în 2021, când am reuşit să amplasăm o staţie de irigat pe CA 17, care deserveşte o suprafaţă de 450 de hectare. Anul acesta, în 2022, am continuat cu a doua staţie de pompare, pe canalul magistral Stoeneşti-Vişina-Corabia, cu încă 450 de hectare. Cei de la ANIF au fost foarte deschişi, în momentul când am venit cu ideea că vrem să irigăm această suprafaţă. Suntem o societate agricolă pe raza comunei Stoeneşti, cu o suprafaţă de 1.400 de hectare, din care 900 de hectare sunt, în momentul de faţă, irigate.

Diferenţa de producţie se cunoaşte, în momentul în care se irigă. Mai ales anul acesta, care a fost un an foarte secetos, cu deficit mare de apă încă din toamna anului agricol 2021. Acest deficit s-a perpetuat în primăvara anului 2022 şi de aceasta s-a hotărât să se irige. Dorim să ajungem să irigăm întreaga suprafaţă de de 1.400 de hectare, tot cu apă de la ANIF. Cum am spus, colaborarea cu ANIF a început anul trecut, este o colaborare foarte bună, avem încheiat un contract cu ei pe cinci ani pentru apa pe care ne-o furnizează. Au fost oameni receptivi, staţiile lor au fost reabilitate înainte să ne apucăm noi să implementăm sistemul de irigat”, spune Cristian Stan.

Apa distribuită de ANIF, costuri zero pentru fermier

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin ANIF, suportă din fonduri asigurate de la bugetul de stat:

  • costul apei și costul energiei electrice, în baza contractelor încheiate cu ANIF pentru asigurarea apei pentru irigații până la stațiile de punere sub presiune şi alte puncte de livrare;
  • costul apei pentru irigații, în baza contractelor încheiate cu alți furnizori;
  • costul energiei electrice necesare asigurării funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, în cotă de până la 50%.

Pot beneficia de aceste măsuri fermierii – persoane fizice/persoane juridice, organizați în OUAI/FOUAI sau asociațiile agricole.

Contractele se transmit în format electronic, la adresele de e-mail ale Filialelor Teritoriale, precum și la cea a unității centrale a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, adrese pe care le regăsiți pe pagina https://www.anif.ro/contact.

În cazul fermierilor care nu au posibilitatea transmiterii unui e-mail/fax, aceștia se pot adresa filialelor teritoriale ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, în vederea programării pentru semnarea contractelor.

CITEŞTE ŞI: Irigaţiile au salvat culturile fermierilor olteni | Peste 20.000 de hectare din zona Piatra-Olt, irigate din Amenjarea Bocșani-Cioroiu (VIDEO&FOTO)

- Publicitate-spot_img

Sanatatenews.ro

Cautimasina.ro

Ziaristi.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri