AcasăACTUALCe trebuie să faci în caz de accident rutier. Precizările poliţiştilor

Ce trebuie să faci în caz de accident rutier. Precizările poliţiştilor

spot_img

Polițiștii rutieri reamintesc obligaţiile pe care le au conducătorii auto în situaţia producerii unui eveniment rutier, pe un drum deschis circulaţiei publice sau care şi-a avut originea într-un asemenea loc, în funcţie de tipul evenimentului rutier, pornind de la cea mai gravă situație, în care o persoană implicată a suferit leziuni fizice.

„Deținerea permisului de conducere reprezintă mai repede respectarea unor obligații decât exercitarea unui drept. Permisul de conducere este dobândit în urma pregătirii atât cu privire la legislația referitoare la circulația pe drumurile publice, cât și cu privire la deprinderile necesare pentru deplasarea în siguranță pe drumurile publice”, arată poliţiştii din cadrul IPJ Argeş.

CITEŞTE ŞI: Bărbat înecat în Jiu, în zona Pieţei Mari din Tâgu Jiu

Cu toate acestea, este de ajutor pentru mulți conducători auto să reamintim care sunt prevederile legale și obligațiile în situația nedorită a implicării în evenimente rutiere.

1. Dacă evenimentul s-a soldat cu rănirea unor persoane, conducătorul auto este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.

2. Totodată, este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

3. Conducătorilor de vehicule implicaţi în evenimente rutiere le este interzis consumul de alcool sau de substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.

Dacă în urma evenimentului a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale, conducătorii auto au obligaţia:

-de a scoate imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa, precum şi

-de a încheia un constat amiabil (posibil doar dacă în eveniment sunt implicate numai două autovehicule), respectiv

-de a se prezenta, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului rutier, la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri