AcasăACTUALCe spune Poliţia despre escrocheria online cu permise de conducere

Ce spune Poliţia despre escrocheria online cu permise de conducere

spot_img

Poliţia Română a transmis, într-un răspuns oficial pentru Reporter 24, că nu au înregistrate plângeri ale unor persoane escrocate online, prin metoda „permisul de conducere”. În schimb, oamenii legii atenţionează că astfel de fapte sunt sancţionate dur de legislaţia în vigoare.

„Referitor la existența plângerilor persoanelor înșelate, prin intermediul rețelelor de socializare în vederea obținerii/redobândirii permisului de conducere, menționăm că acest indicator nu se regăsește în seturile de date statistice centralizate la nivelul unității noastre, evidențele statistice fiind cuantificate după încadrările juridice prevăzute de Codul Penal și legile speciale”, transmite Poliţia Română.

Pedepse de până la trei ani de închisoare

Totodată, în ceea ce privește recomandarea Poliției Române adresată persoanelor abordate în realizarea demersului de obținere/redobândire a permisului de conducere prin intermediul rețelelor de socializare, indicăm ca acestea să nu dea curs propunerilor/ prezentărilor de această natură, urmând a se adresa unităților de poliție competente.

CITEŞTE ŞI: GORJ | Au început lucrările de forare a piloților pentru pasajul centurii municipiului Târgu Jiu peste DN 66

„Concret, recomandăm:

-nu accesați link-uri;

-nu deschideți atașamente;

-limitați comunicarea cu persoana care oferă servicii de eliberare a unor documente oficiale.

Singura modalitate de informare cu privire la obținerea acestora este accesarea site-urilor instituțiilor publice.

De asemenea, este important ca beneficiarii să cunoască faptul că orice demers pentru obținerea unor documente oficiale prin alt mijloc (prin intermediul unor persoane fizice/juridice), decât cele legale – menționate în comunicările oficiale – poate întruni, după caz, elementele constitutive ale infracțiunilor de dare de mită, trafic de influență, fals în înscrisuri oficiale, înșelăciune ș.a., sub forma tentativei, complicității sau chiar autoratului.  În acest context, un asemenea demers poate atrage răspunderea penală”, mai arată IGPR.

CITEȘTE ȘI: Restricții de circulație în centrul Craiovei pentru „The Artist Awards 2022”

Pedepsele pentru aceste infracțiuni , prevăzute în Codul Penal sunt următoarele: falsul material în înscrisuri oficiale – pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani; uzul de fals – pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amendă.

Escrocherie pe Facebook

Pe Facebook au apărut mai multe pagini, conturi şi grupuri unde sunt promise „permise de conducere autentice”. Anunţul arată că nu este nevoie să fi susţinut examen ca să primeşti un astfel de permis şi se adresează inclusiv celor cărora le-a fost suspendat, din diverse motive, dreptul de conducere a autovehiculelor pe drumurile publice, pe o perioadă scurtă sau mai lungă.

Escrocheria este însă alta. După cum Reporter 24 a reuşit să afle, solicitantului i se cere  o copie de pe cartea de identitate şi o semnătură „pe hârtie curată”. Totodată, acesta trebuie să achite o parte din costul total de 560 euro, adică 200 de euro.

În fapt, escrocii sunt interesaţi doar să intre în posesia „avansului” iar cei, care sunt atât de creduli încât să apeleze la această metodă pentru obţinerea unui permis de conducere, sunt lăsaţi cu ochii în soare.

În plus, aceştia rămân cu datele personale şi semnătura solicitantului, pe care le pot folosi inclusiv pentru obţinerea unor credite bancare.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri