AcasăACTUALCe măsuri avem la dispoziție pentru prevenirea defrișărilor

Ce măsuri avem la dispoziție pentru prevenirea defrișărilor

spot_img

Defrișarea pădurilor este o problemă din ce în ce mai presantă, nu doar la nivel global, ci și la noi în țară, în special din cauza faptului că nu întotdeauna se replantează puieți care să contribuie la ciclul creșterii și al protejării pădurilor. Din această cauză, exploatarea lemnului nu este sustenabilă.  

- Publicitate -

Pădurile sunt adevărate ecosisteme care susțin și au impact major asupra oricărei specii de pe planetă, astfel încât, dacă acestea se diminuează sau sunt afectate de fenomene naturale sau de oameni, pot declanșa evenimente cu rol negativ local, regional și chiar global. Defrișarea pădurilor este o reală problemă în numeroase părți ale lumii, mai ales din perspectiva acțiunilor ilegale, desfășurate fără autorizație și fără un plan clar și bine documentat și implementat, și a celor abuzive.

Ce este deșertificarea

Termenul de „deșertificare” se referă la totalitatea activităților ilegale legate de activitatea oamenilor și de fenomenele climatice care duc în timp la probleme care afectează zonele aride, de exemplu infertilitatea solului, care înseamnă reducerea producției de alimente, scăderea rezistenței naturale a terenurilor și reducerea calității apei.


Previziunile privind schimbările climatice din România arată că există un risc semnificativ de deșertificare, iar acest fenomen este în creștere. În Europa s-au format deja semideșerturi calde, iar acest fenomen se extinde către partea de nord a continentului. Deșertificarea este una dintre principalele cauze ale schimbărilor climatice: degradarea treptată a solului duce la emisia de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă, iar solul degradat are o capacitate mai redusă de reținere a carbonului.

Defrișările sunt caracterizate prin tăierea copacilor de pe suprafețe extinse de pădure, cu scopul de a modifica destinația respectivului teren (în general pentru ridicarea de construcții, pentru valorificarea lemnului sau pentru folosirea în scop agricol). Defrișările duc la înlăturarea completă a copacilor de pe o anumită suprafață, fără a se replanta alți puieți în loc, deși în unele cazuri este posibilă reînnoirea generației de copaci prin replantarea de puieți.

În zonele greu accesibile, acest fenomen al deșertificării nu este la fel de grav ca în pădurile ușor accesibile. În plus, acolo unde sunt implementate politici bine gândite de protejare a pădurilor, indiferent de accesibilitate, puieții sunt transportați cu camioane forestiere pentru a fi replantați în locul copacilor care au fost tăiați.


În țările cu o calitate mai slabă a solului, de exemplu la tropice, defrișările sunt realizate pentru a crea noi terenuri pentru dezvoltarea agriculturii. În aceste zone, este de preferat să existe un sol roditor, chiar dacă acest lucru înseamnă renunțarea la zone împădurite. Când acest proces este realizat irațional sau în exces, efectele sale vor duce la dezechilibre în natură, de la secetă până la inundații sau crearea efectului de seră.

Ce măsuri putem adopta

Importanța zonelor împădurite pentru oameni este clară, iar exploatarea ilegală și în exces a pădurilor nu poate fi stopată complet. Cu toate acestea, se pot crea și implementa politici clare care să reglementeze defrișările și programe de reîmpădurire, cu scopul de a menține efectele negative la un nivel minim.

Un prim pas este stoparea completă a tăierii pădurilor pe suprafețe extinse – o pădure defrișată pe o suprafață întinsă este mult mai greu de revalorificat în aceleași condiții, fiind nevoie de foarte mulți ani pentru a reface pomii maturi. O altă măsură eficientă este crearea și implementarea de strategii și programe de înlocuire a lemnului tăiat cu lăstari prin care se reface în timp fondul forestier.

Pentru a face aceste lucruri, este important să conștientizăm faptul că defrișările sunt o problemă gravă la nivel mondial. De aceea, o mulțime de organizații internaționale aduc în atenția publicului această problemă și folosesc cercetări și monitorizări prin satelit pentru a detecta și notifica autoritățile și comunitățile din zonele respective atunci când au loc defrișări.

Pentru a avea grijă de sănătatea noastră și pentru a beneficia de aer curat, este important să ne implicăm activ în acțiunile de educare, conservare și ecologizare a pădurilor. Poluarea acestora este o problemă gravă, atât la nivel individual, cât și din perspectiva lucrărilor industriale. Este necesară, de asemenea, o reformă a fondului forestier și mai multă transparență în ceea ce privește defrișarea pădurilor.

Măsurile adoptate împotriva defrișărilor ilegale constituie un instrument cheie al luptei împotriva schimbărilor climatice: pădurile sunt adevărate rezervoare de oxigen, de aceea, este important să menținem fondul forestier la un nivel care să fie benefic pentru sănătate și pentru întregul ecosistem.

 

 

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri