AcasăACTUALCând victimele războiului încep să vorbească

Când victimele războiului încep să vorbească

spot_img

„Ce este foarte surprinzător, și habar n-aveam de treaba asta, este că muzeul – fosta pușcărie – se află chiar în centrul orașului. Mă așteptam să fie la marginea orașului, nicidecum în centru, printre oameni”, spune actrița Nicoleta Lefter colegilor săi mai tineri, care au coborât din autocar după 14 ore de mers de la București la Sighetul Marmației. Afară sunt 35 de grade. În închisoare, te ia cu friguri. 

- Publicitate -

Poeta Ana Blandiana le vorbește tinerilor, care umplu sala de conferințe, despre cum a ajuns fosta temniță un muzeu al memoriei, despre lupta cu răul, cu timpul, cu indiferența. Despre cum poezia poate salva lumea. Și, de câte ori chiar a făcut-o.

Asta e: a început Școala de vară de la Sighetul Marmației și aproape tot ce se va întâmpla aici timp de o săptămână, pe călduri toride, va fi despre lunga iarnă comunistă.


La a 21-a ediție a Școlii de vară, fosta închisoare comunistă de la Sighet – devenită Muzeul „Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței” – a trăit o experiență inedită. Studenții de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) București, coordonați de profesorii lor, au realizat reprezentații pe tema terorii comuniste din închisorile politice din România anilor 50.

Prima reprezentație a fost instalația performativă „Și atunci oamenii devin păsări” coordonată de prof. univ. dr. Ana Maria Nistor și regizată de Florin Liță , Anna Aroș și Daria Ancuța, studente la Teatrologie anul II.

Iar următoarea, „Dușmance ale poporului”, realizată de UNATC în parteneriat cu Memorialul Sighet, după extrase din memoriile Aniței Namdriș Cudla, Lenei Constante, Adrianei Georgescu și Oanei Orlea, al cărei coordonator este lect. univ. dr. Răsvana Cernat.


Actorii-victime și actorii-călăi au umplut celulele și culoarele reci ale temniței, au luat publicul prizonier și au intrat în pielea rolurilor lor. Mai târziu aveau să mărturisească cum și ei s-au speriat de forța și brutalitatea stărilor prin care treceau, să se sperie de ei înșiși.

Articol complet pe PressHub.

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri