AcasăECONOMIECabliştii ar putea fi obligaţi să-şi vândă acţiunile pe care le deţin...

Cabliştii ar putea fi obligaţi să-şi vândă acţiunile pe care le deţin la posturi TV

spot_img

O serie de amendamente depuse de PSD, prin senatorul Lucian Romaşcanu, la un proiect de lege din Senat, ar pune RCS să aleagă: ori renunţă la activitatea de televiziune, ori renunţă la cablu, scrie g4media, care a consultat amendamentele.

- Publicitate -

Pe scurt, dacă prevederea ar fi adoptată în Legea audivizualului, orice cablist care are mai mult de 40% din piaţa de cablu şi deţine şi posturi TV trebuie să renunţe fie la afacerea de cablu, fie la televiziuni.

Detalii, în continuare:


– Amendamentele depuse de Lucian Romaşcanu ar obliga un distribuitor de servicii care ”deţine putere semnificativă pe piaţă” să opteze ”pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe”.

– Instituţia care va decide că un cablist trebuie să-şi vândă posturile TV dacă ”deţine putere semnificativă pe piaţă” este CNA.

Ce spune Lucian Romaşcanu, pentru g4media:


– “Există o perturbare a acestei pieţe tv. E firesc ca la un moment dat, unui difuzor (cablist) să i se spună că, dacă a depăşit o anumită cotă de piaţa şi o anumită concentrare, trebuie despărţite operaţiunile.

– Au existat pe piaţă lucruri care pot fi considerate excesive. Sunt notorii cazurile. Dar nu am absolut nici o problemă cu RCS.

– E făcută să prevină abuzul. Tentaţia abuzului va exista. Dacă vreţi facem cu o paralelă cu piaţa de energie, când companiile au fost obligate să îşi separe operaţiunile de producţie/distribuţie/transport/furnizare.”

Ce spune Digi?

Compania nu consideră că ar trebui să renunţe la niciuna dintre activităţi – cea de operator de cablu şi cea de media – neexistând o incompatibilitate între cele două pieţe, mai scrie g4media, care citează news.ro.

Un alt amendament propus de Lucian Romaşcanu ar obliga cabliştii care depăşesc 40% din piaţă să retransmită gratuit orice televiziune nou lansată timp de 12 luni. Unul dintre cei care au susţinut puternic această prevedere în timpul dezbaterilor din Comisia de Cultură a Senatului a fost Adrian Sârbu, proprietarul televiziunii Aleph News.

Sârbu a reclamat la CNA, de-a lungul timpului, că RCS încalcă legea şi nu include Aleph News alături de celelalte posturi mari de ştiri, ci într-un pachet separat.

Toate amendamentele la Legea Audiovizualului propuse de PSD prin Lucian Romaşcanu, pe G4media.

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri