AcasăACTUALAnomaliile în sarcină, detectate cu ajutorul unui sistem ce are la bază...

Anomaliile în sarcină, detectate cu ajutorul unui sistem ce are la bază Inteligența Artificială. Echipa de cercetare este din Craiova

spot_img

Anomaliile congenitale reprezintă cauza cea mai des întâlnită de deces la făt, dar și în primul an după naștere. Detectarea la timp a acestora poate reprezenta salvarea unei vieți, iar o interpretare corectă a diagnosticului permite o discuție detaliată cu părinții cu privire la prognostic și la viitor.

În momentul de față, există aproape o șansă din trei a diagnosticul pentru anomaliile congenitale pus înainte de naștere să fie greșit. Pentru a îmbunătăți radical situația, o echipă de cercetători de la Departamentul de Informatică din cadrul Universității din Craiova și-a propus să folosească Inteligența Artificială (AI) pentru a dezvolta un sistem specializat bazat pe Deep Learning și învățare statistică.

Scopul principal al proiectului PARADISE, finanțat de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, este implementarea directă a sistemului în practica medicală și, evident, salvarea vieții fătului.

Experiența personală care aduce schimbarea pentru mai mulți

PRESShub a discutat cu conf. univ. dr. Smaranda Belciug, directorul proiectului, și cu dr. Dominic Iliescu, medic ginecolog, șeful Secției 2 de obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului de Urgență Craiova, despre rezultatele obținute în cadrul proiectului, despre obstacolele care au apărut și cum au fost depășite, dar mai ales cum va fi implementat în spitale.

Ideea pentru proiectul PARADISE a pornit de la o experiență proprie de acum aproape 9 ani. Eram însărcinată și în urma unui control ecografic, medicul meu curant, un medic cu experiență, a interpretat greșit ecografia.

Practic mi-a spus că băiețelul meu are restricție de creștere și trebuie născut înainte de termen. Asta implica terapie intensivă pentru nou-născuți, incubator, etc. Din fericire, am reușit să-l conving să mai repete măsurătorile, deoarece statistic nu avea cum să fie corectă interpretarea.

Măsurase de 3 ori, iar dispersia valorilor obținute era mult prea mare față de media lor. Cu toate că se spune că medicina nu este matematica, de data aceasta am demonstrat că nu este chiar așa. Aveam dreptate.

Am născut la termen, un băiețel sănătos. Fiind august, medicul meu a plecat în concediu, iar soarta a făcut să-l cunosc pe Dominic. Inițial pacienta, iar de câțiva ani buni colaboratoarea lui în cercetare.

Pentru că din păcate, nu toate femeile însărcinate au norocul să aibă un doctor că Dominic, am hotărât să abordez detecția anomaliilor congenitale folosind Inteligența Artificială, alături de acesta și de echipa sa”, a explicat Smaranda Belciug cum a pornit proiectul PARADISE.

Continuare în PressHub.

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri