AcasăACTUALAngajații TMK Slatina au protestat în fața Prefecturii Olt. Ce revendicări au...

Angajații TMK Slatina au protestat în fața Prefecturii Olt. Ce revendicări au salariații

spot_img

Aproximativ 500 de angajaţi ai TMK Artrom Slatina, dar şi de la alte fabrici de pe platforma industrială, au protestat, în această după-amiază, în faţa Prefecturii Olt. Oamenii se tem că vor rămâne fără locuri de muncă, după ce conturile societăţii au fost blocate, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei. Potrivit liderilor de sindicat, niciun ban care a intrat în conturile companiei, începând cu data de 10 martie 2022, nu poate fi folosit.

- Publicitate -

Confederatia Naţionala Sindicala „Cartel ALFA”, Uniunea Sindicală Teritorială Filiala Olt,a organizat un miting de protest la sediul Instituţiei Prefectului Judetului Olt, scrie Gazeta Noua.

Alături de sindicate ale TMK Artrom, au participat muncitori şi de la celelalte fabrici de pe platforma industrială, faţa de blocarea nelegală a conturilor societatii TMK Romania S.A. de către băncile cu care societatea are contracte de servicii, ceea ce a condus la neplata salariilor aferente lunii februarie 2022 pentru un numar de cca.2400 salariati, imposibilitatea efectuarii plăţilor către furnizorii societatii, imposibilitatea încasarii sumelor de bani rezultate din comercializarea produselor TMK Romania S.A.


Potrivit spuselor liderului de sindicat „Solidaritatea” din cadrul TMK Artrom Slatina, niciun ban care a intrat în conturile companiei începând cu data de 10 martie nu poate fi folosit.

„Situaţia la TMK Artrom nu este cea pe care ne-o dorim noi, funcţionăm pe un acord al Uniunii Europene,  printr-un articol 6, în care am primit o derogare de la ANAF pentru plata salariaţilor, beneficiarilor şi a creditorilor. Din păcate, acest articol ne dă voie să facem plăţi doar cu banii pe care-i avem în cont în băncile noastre până la data de 10 martie 2022. Orice alţi bani care au intrat după data de 10 şi au intrat milioane de euro, pentru că am muncit şi noi, sunt blocaţi. Nu putem folosi nici măcar un cent. Mai mult decât atât avem şi alte mari probleme cu importurile noastre. Avem sechestrate 125 de tone de materie pentru SUA, alte 200 de tone pentru Canada, efectiv nu suntem lăsaţi să lucrăm.

Mai mult decât atât, avem colegi care lucrează cu contract pe perioadă determinată, iar acest articol şase nu ne dă voie să prelungim contractele, ca atare în momentul în care va fi nevoie să le prelungim, va trebui să renunţăm la ei. Am fi vrut să beneficiem de acel articol 4, Cehia după acest model funcţionează, care ne-ar da posibilitatea să folosim absolut toţi banii din conturi, bani pe care noi îi muncim. De asta sunt şi oamenii aici, să fie lăsaţi să muncească şi să fie platiţi pentru munca lor…Nu-i uşor să stai neplătit două săptămâni, să ai rate, facturi neplătite…


Pentru o perioadă scurtă de timp, mai supravieţuim, dar nu ştiu cât timp. Chiar dacă materia primă ne-o producem noi, prin colegii de la Reşiţa, nu ştiu câtă vreme mai putem plăti energia şi gazul, iar fără ele nu putem continua.

Facem apel către ANAF, nu este greu…Aşa cum au dat acel articol şase, atât de uşor poate fi dat şi articolul şase. Nu am înţeles de ce s-a dat soluţia cea mai proastă. Repet, am folosit banii noștri, nu conturile domnului Pumpianski, banii TMK, banii pentru care noi am muncit” Cristian Gheorghe, lider al Sindicatului Solidaritatea din cadrul TMK Artrom.

În cazul în care situaţia nu se va rezolva, sindicatele ameninţă că vor continua protestele, de data aceasta în faţa Guvernului. Pe lângă nemulţumirile legate de blocarea conturilor, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de preţul energiei electrice.

CITEȘTE ȘI: Registrul Auto Român, ITP la domiciliul apicultorilor și deținătorilor de tractoare și utilaje agricole

„Principalele revendicări sunt legate de  ridicarea penalizărilor care au fost impuse în mod artificial socităţii TMK Artrom. Revendicările noastre sunt legate de deblocarea tuturor conturilor. De exemplu, în Germania şi Cehia nu se întâmpla asta. Au verificat şi au observat că acţionariatul este în Cipru, pe un off-shore creat acolo…De asemenea, preţul energiei ne împiedică, TMK Artrom şi toată platforma foloseste energie electrică…am tot protestat, iar Guvernul nu face nimic.

Vor urma alte proteste. Dacă nu ne vor invita la discuţii, am făcut solicitare pentru un protest în faţa Guvernului României. Dacă nu reuşim să ne mobilizăm vineri, atunci luni sau marţi vom fi la Bucureşti”, a declarat preşedintele Cartel Alfa Olt, Cristel Ioţu. â

CITEȘTE ȘI: Poliţist din Vâlcea, reținut pentru luare de mită. A primit peste 15.000 de euro pentru a oferi informații confidențiale din dosare DIICOT

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri