AcasăACTUALANALIZĂ | „Trăiască lupta pentru pace” și alte șmecherii rusești

ANALIZĂ | „Trăiască lupta pentru pace” și alte șmecherii rusești

spot_img

Distrugerea parțială a Podului Crimeei și bombardamentele sălbatice ale Rusiei au generat noi narative din partea propagandei Kremlinului, preluate și la noi de agenți deja de notorietate sau de idioți utili. Este momentul să judecăm cu capetele noastre.

„Avarierea Podului Crimeei a justificat recentele bombardamente”. Nu. Acestea doar au transformat Rusia în stat terorist.

CITEŞTE ŞI: VIDEO | Un bărbat din Olt a fost reţinut, după apariţia unui film în care loveşte cu bestialitate un cal

După avarierea gravă, sâmbătă, 8 octombrie, a podului de peste Strâmtoarea Kerci, Rusia a răspuns cu peste 100 de rachete și drone aruncate asupra Ucrainei. Acestea au provocat numeroase victime în rândul populației neînarmate și au produs pagube însemnate infrastructurii civile și energetice.

Era, oare, Rusia, îndrituită să răspundă astfel?

Podul care leagă malul rusesc al Mării Negre de Crimeea ocupată ilegal în 2014 era o țintă legitimă pentru armata ucraineană, în contextul invaziei. Acest pod asigura o rută vitală pentru aprovizionarea armatei invadatoare cu ehipamente, arme și muniții folosite împotriva armatei ucrainene, care duce un război drept, de apărare.

Dacă Ucraina este responsabilă cu adevărat pentru avarierea podului (ceea ce încă nu este demonstrat, iar Kievul nu a revendicat, oficial, lovitura ), trebuie să remarcăm că operațiunea a fost bine țintită, a vizat exact un obiectiv militar, are efecte strategice remarcabile și a produs un număr minim de victime.

Răspunsul Rusiei a fost disproporționat și ilegitim. Singura explicație pentru bombardamentele sălbatice ar putea fi aceea că Vladimir Putin a luat distrugerea podului ca pe un afront personal. Construcția fusese un pariu al dictatorului de la Kremlin și el însuși a inaugurat podul, la bordul unui camion.

Bombardamentele rusești au lovit ținte civile, au făcut victime în rândul populației neînarmate și experții spun că, în afară de sânge și distrugeri, nu au avut un impact remarcabil în plan strategic. În momentul în care dumneavoastră citiți aceste rânduri, armata ucraineană continuă să elibereze localitate după localitate, pe fronturile de est și sud.

În schimb, loviturile oarbe au avut ca efect continuarea înarmării Ucrainei de către aliații occidentali, un răspuns dur din partea G7, condamnarea cu o majoritate covârșitoare la Adunarea Generală a ONU și declararea Rusiei drept stat terorist de către Adunarea parlamentară a Consiliului Europei.

Articolul complet, în PRESShub

- Publicitate-spot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri