AcasăLIFEAlfabetizare pentru copii este mai importanta decat orice altceva!

Alfabetizare pentru copii este mai importanta decat orice altceva!

spot_img

Alfabetizarea este baza invatarii copilului. Copilul este alfabetizat daca stie sa foloseasca limbajul cu incredere. Acest concept include vorbirea, cititul si scrisul, deoarece alfabetizarea este complet diferita de educatie !

Abilitatile de alfabetizare incep in anii prescolari si sunt dezvoltate pe parcursul anilor de scoala. Sunteti cel mai influent profesor al copilului vostru si il puteti incuraja in multe feluri sa se bucure de abilitati precum a vorbi, a asculta, a citi si a scrie. Dezvoltarea alfabetizarii este procesul de invatare a cuvintelor, a sunetelor si a limbajului. Copiii isi dezvolta abilitatile de alfabetizare pentru a invata sa citeasca si sa scrie cu incredere si in cele din urma sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare in general. Etapele dezvoltarii alfabetizarii prin care trece un copil pot varia in functie de nivelul de intelegere al copilului, dar in general includ aceleasi concepte cheie pe parcurs. Intelegerea dezvoltarii alfabetizarii la copii in calitate de educator este esentiala pentru a-i ajuta pe copii sa stapaneasca aceste abilitati de baza care sunt esentiale pentru educatia lor. Cu o intelegere a dezvoltarii alfabetizarii si a modului de abordare a fiecarei etape de dezvoltare a alfabetizarii, atat educatorii, cat si studentii vor fi pregatiti pentru succes la clasa.

Ca piloni ai abilitatilor de limba si de citit, dezvoltarea alfabetizarii este un moment crucial in viata unui copil. Educatorii trebuie sa inteleaga de ce implementarea alfabetizarii este atat de importanta pentru a ajuta in mod eficient copiii in fiecare etapa a dezvoltarii lor timpurii.

Iata doar cateva motive pentru care dezvoltarea timpurie a alfabetizarii este importanta:

Copiii cu abilitati de lectura foarte bune, de obicei, se lupta mai putin cu studiile si au o abordare increzatoare a educatiei lor.

Abilitatile puternice de alfabetizare se traduc bine prin invatare independenta si incurajeaza cresterea constanta in si in afara clasei.

Dezvoltarea alfabetizarii afecteaza modul in care elevii comunica si rezolva problemele. Cei cu abilitati puternice de alfabetizare au de obicei abilitati cognitive imbunatatite.

Va puteti ajuta copilul sa dezvolte abilitatile de ascultare si vorbire in multe feluri. Sugestiile includ:

Incurajati conversatiile cu cel mic. Fiti un exemplu despre cum sa ascultati si sa vorbiti pe rand.

Facaeti-va timp pentru a asculta povestile copilului fara a-l intrerupe, corecta sau judeca.

Includeti copilul in discutiile de familie si luarea deciziilor adecvate, cum ar fi ce sa petreceti impreuna in weekend.

-Expuneti copilul la diferite tipuri de muzica, teatru si cinema.

-Explicati si modelati etichetele sociale ale conversatiei, cum ar fi sa nu intrerupa discutia cand cineva vorbeste sau cum si cand sa folositi titluri precum „Domnul”, „Doamna” etc.

-Modelati abilitati de ascultare activa, cum ar fi sa-i permiteti copilului sa termine ceea ce spune si sa isi foloseasca semnale corporale pentru a-l ajuta sa vorbeasca.

Va puteti ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile de citire in multe feluri. Sugestiile includ:

-Invatati-l prin propriul exemplu si permiteti copilului sa va vada citind in mod regulat ziare, carti si reviste.

-Incurajati copilul sa citeasca, aratandu-i cum sa gaseasca informatii care sunt de interes pentru el.

-Acestea pot include ghiduri de televiziune, dictionare, carti de bucate si paginile de sport ale ziarelor.

-Jucati cu el jocuri orientate spre cuvinte.

-Aveti in casa o multime de carti adecvate nivelului de lectura al copilului.

-Fiti pregatiti sa le permiteti copiilor sa citeasca carti care poate nu le considerati de mare valoare literara. Este important sa incurajam mai intai dragostea pentru lectura si acest lucru se face cel mai bine permitandu-i copilului sa aleaga ceea ce citeste.

-Cititi povesti impreuna.

-Lasati copilul sa citeasca si sa aleaga din meniu cand iesiti la masa in oras.

Pastrati consecventa pentru copilul vostru informand ceilalti educatori, profesorii de gradinita sau bonele, despre dezvoltarea abilitatilor de alfabetizare ale copilului vostru. Cereti sa fiti informat cu privire la progresul si interesul copilului pentru vorbit, citit si scris.

Cercetarile arata ca atunci cand parintii si profesorii lucreaza impreuna, copiii sunt mult mai fericiti si stabili in mediul educational. Puteti imbunatati si sprijini dezvoltarea abilitatilor de alfabetizare ale copilului vostru lucrand in parteneriat cu profesorii lor. Unele sugestii includ:

Informati profesorul despre viata copilului vostru acasa si aflati ce se intampla in prima copilarie sau in scoala copilului. Mentineti un dialog deschis despre toate aspectele invatarii copilului, inclusiv despre orice ingrijorari pe care le puteti avea cu privire la progresul copilului. Daca este posibil, implicati-va in activitatile de gradinita si viata scolara a copilului vostru oferindu-va sa ajutati in domeniile in care va simtiti confortabil. Sugestiile includ asistarea invatarii in sala, organizarea de serbari scolare, inscrierea in lista cantinei sau participarea la clubul, comitetul sau consiliul parintilor.

Sustineti copilul cat de mult puteti participand la ocaziile speciale ale acestuia, cum ar fi concerte, zile sportive si prezentari.

Incurajati-va copilul sa inceapa propriile proiecte in afara scolii. Oferiti asistenta numai cand vi se cere. Pe masura ce copilul creste si demonstreaza etapele cheie ale dezvoltarii alfabetizarii, el isi va imbunatati capacitatea de citire si scriere. Cele cinci etape ale dezvoltarii alfabetizarii includ alfabetizarea emergenta, fluenta alfabetica, cuvintele si modelele, citirea intermediara si lectura avansata. Fiecare etapa de dezvoltare a alfabetizarii il ajuta pe copil sa avanseze si sa devina un elev mai puternic. Retineti ca grupa de varsta actuala a unui copil nu inseamna neaparat ca se afla la acel pas in dezvoltarea timpurie a alfabetizarii.

Fiind cea mai timpurie etapa a dezvoltarii alfabetizarii, alfabetizarea emergenta este primul moment in care un copil incepe sa inteleaga literele si cuvintele. In timp ce multe dintre comportamentele etapei emergente de alfabetizare nu sunt complet formate si neregulate, acestea sunt inca unele dintre primele semne ca un copil incepe sa-si formeze capacitatea de alfabetizare.

 

- Publicitate-spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri