Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Craiova nu a primit niciun leu de la Guvern. Olguța Vasilescu: „Nu putem să asigurăm plata persoanelor cu handicap, aici s-a ajuns”

Publicat

în

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat joi, într-o conferință de presă, că Bănia nu a primit niciun leu din Fondul de Rezervă al Guvernului, municipalitatea nemaiavând cum să asigure, din această cauză, plata asistenților personali, indemnizațiile persoanelor cu handicap, transportul gratuit al elevilor sau subvenționarea facturilor. 

Edilul a punctat că 80% din totalul sumei de bani acordate de către Guvern a fost fost direcționat administrațiilor liberale.

„În ultima hotărâre de Guvern adoptată, Craiova a primit suma de 0 lei. 80% din bani merg către administrațiile liberale și UDMR. Restul de 20%, sume infime, merg către celelalte partide politice. Craiova 0 lei. Este, cred, prima dată în istorie, când un oraș de mărimea Craiovei este pedepsit de asemenea manieră, pentru că nu a votat cum trebuie. Colegii mei de la București deja au anunțat că vor solicita instanței ca această hotărâre de Guvern să fie desființată și va fi făcută o plângere penală pentru abuz în serviciu, pentru toți semnatarii acestei hotărâri. Anul acesta nu mai putem asigura plata asistenților personali și indemnizațiile persoanelor cu handicap, unde Guvernul trebuia să asigure 90% din sume. Era o obligație legală, nu că am cerut noi acești bani. Așa scrie în lege, că Guvernul trebuie să asigure 90% din aceste sume. Apoi, am solicitat 7 milioane de lei, pentru transportul gratuit al elevilor. La fel, scrie în legea educației că Guvernul trebuie să subvenționeze acest transport. 5 milioane de lei am solicitat pentru subvenția la încălzire, ca urmare a creșterilor nejustificate a prețurilor la energie. Cu acești bani ar fi urmat să subvenționăm, noi municipalitatea, parte din facturile craiovenilor. Evident și aici 0 lei. 14 milioane de lei i-am solicitat pentru proiectul de la CAO, care înseamnă canalizare pentru municipiu. Nu s-au dat bani nici anul acesta. Suntem obligați să susținem noi, din banii pe care nu îi avem din păcate”, a declarat primarul Craiovei.


Vasilescu a mai spus că la sfârșitul acestui an va avea loc o rectificare bugetară și că se va renunța la toate investițiile.

Primarul Craiovei nu mai are încredere nici în programul „Anghel Saligny”, considerând că și „acolo va fi cu dedicație”.

„Probabil că la sfârșitul acestui an va trebui să facem o rectificare, negativă de data aceasta, prin care să renunțăm la toate investițiile pe care ni le-am propus să le facem. Sunt foarte multe obiective. Era pasajul Electroputere, erau multe străzi. Oricum, vom încerca să reportăm banii respectiv pe programul Anghel Saligny, deși cred că și acolo va fi tot cu dedicație. Vom face această încercare”, a mai spus edilul municipiului.


Banii pentru investiții vor merge într-un cont-garanție pe care o cere Complexul Energetic Oltenia. În cazul în care municipalitatea nu depune 2,8 milioane de euro în acest cont, craiovenii nu vor avea căldură în această iarnă.

„Noi trebuie să luăm toți banii de investiții și să îi introducem într-o garanție pe care ne-o cere Complexul Energetic Oltenia. Am avut o discuție, cu săbiile pe masă, în care am fost avertizată că dacă în luna noiembrie nu vom constitui garanția de 2,8 milioane de euro, atunci întreg municipiul Craiova va rămâne fără căldură, în condițiile în care Termo Urban nu are datorii către Complexul Energetic. Am încercat să le explic că nu e normal să ne ceară asta. Nu am găsit înțelegere. Am mai suplimentat la suma de 300.000 de euro, cât era deja în contul de garanție, încă 300.000 de lei și urmează ca în luna octombrie să avem o ședință de Consiliu Local în care să luăm toți banii de la investiții și să îi mutăm în această garanție pe care nu o va folosi nimeni. Niciodată nu m-am plâns de bani ca primar. Anul acesta va fi un an dezastruos, pentru că nu putem să asigurăm plata persoanelor cu handicap, aici s-a ajuns”, a conchis Lia Olguța Vasilescu.

CITEȘTE ȘI: Primăriile celor mai mari oraşe din Olt, Slatina şi Caracal, ZERO lei de la Guvern. Cîţu a împărţit banii doar confraţilor din PNL

Print Friendly, PDF & Email

ADMINISTRAŢIE

Cum se va numi aeroportul din Craiova. Decizia autorităților județene

Publicat

în

Aeroportul din Craiova va purta numele marelui inventator din Bănie, George (Gogu) Constantinescu, decizia fiind luată cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea acestuia, dar și pentru că anul acesta se împlinesc 83 de ani de când s-a inființat instituția.  

Potrivit președintelui CJ Dolj, Cosmin Vasile, o documentație în acest sens va fi pregătită și un proiect de hotărâre va ajunge pe masa consilierilor județeni, pentru vot.

,,Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui George (Gogu) Constantinescu și tot anul acesta împlinim 83 de ani de când a luat ființă Aeroportul din Craiova. După un timp în care ne-am tot sfătuit și studiat cu oamenii din domeniu, să venim cu propunerea ca Aeroportul din Craiova să poarte numele George Constantinescu. Este și un omagiu pentru unul dintre cei mai mari oameni de știință pe care România i-a dat, respectiv Doljul i-a dat. La următoarea întâlnire o să pregătim toată documentația și în următoarea ședință de Consiliu Județean o să propunem consilierilor să schimbăm denumirea aeroportului”, a precizat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.


George (Gogu) Constantinescu s-a născut la Craiova pe 4 octombrie 1881.

Acesta s-a remarcat, în timp, prin cele aproape 400 de invenții, printre care inventarea cutiei automate de viteze, a betonului armat sau a dispozitivului Constantinesco Fire Control Gear.

CITEȘTE ȘI: FOTO. Fosta clădire BNR din Slatina, transformată în sediu de judecătorie. Cum arată acum monumentul istoric


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ADMINISTRAŢIE

Faza a doua a Programului național de cadastru și carte funciară, finalizată la Piatra-Olt

Publicat

în

Primăria Piatra-Olt a finalizat faza a doua din Programul național de cadastru și carte funciară a lucrărilor de înregistrare sistematică pentru imobilele din extravilan.

Primarul oraşului, Nicuşor Rada, a declarat că în cadrul acestei faze, au fost recepționate cărțile funciare pentru imobilele (terenuri) situate în tarlalele: T4, T6, T7, T8, T9, T10, T14, T15, T16, T17, T18, T19, T20, T68, T69, T73, T74, T75, T76, T77+78, T79+80, T80, T81, T82, T83, T84, T85, T86, T87, T88, T94, T97, T98.

„Cărțile funciare se înmânează proprietarilor sau reprezentanților legali ai acestora, în fiecare zi, la compartimentul Arhivă al Primăriei orașului Piatra-Olt”, transmite edilul.


În cadrul aceluiași program, în anul 2019, au fost recepționate și predate, în marea lor parte, cărțile funciare din prima fază, aferente tarlalelor T3, T5, T12, T24, T25, T26, T27, T28, T29, T30, T31, T32, T33, T34, T35, T36, T53, T54, T55, T57, T58, T59, T60, T99, T100, T101, T102, T114, T115, T117, T119.

De asemenea, pentru ultima fază a programului, a fost semnat contractul de prestări servicii cu o firmă specializată, urmând ca în anul 2022 să fie recepționate și cărțile funciare din tarlalele: T61, T62, T63, T63/1, T64, T65, T66, T108/1, T109, T109/1, T110, T110/1, T112, T116, T118, T121/1, T121/2, T121/3, T124, T125, T126, T127, T131, T132, T133, T134, T135, T136.

Sumele aferente celor trei contracte sunt în valoare de 474.851 lei.


CITEŞTE ŞI: Şcoli, grădiniţe şi străzi din Piatra-Olt, modernizate în cadrul unui amplu proiect finanţat cu bani europeni

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ADMINISTRAŢIE

Garanție de 10.000.000 de lei pentru ca CEO să furnizeze căldură craiovenilor. Olguța Vasilescu a acceptat solicitarea

Publicat

în

Autoritățile din Craiova au luat decizia majorării capitalului social al Termo Urban cu suma de 10.000.010 lei, reprezentând garanția cerută de Complexul Energetic Oltenia pentru a furniza căldură craiovenilor în această iarnă. 

Un proiect de hotărâre în acest sens va ajunge pe masa consilierilor municipali, la ședința de joi.

În raportul care însoțețește proiectul de hotărâre se arată că au avut loc negocieri între Primăria Craiova și CEO și astfel s-a ajuns la suma minimă de 10.000.000 de lei.


„Prin adresa înregistrată la Consiliul Local al Municipiului Craiova cu nr. 263/07.10.2021, Termo Urban Craiova SRL solicită mandatarea reprezentantului Municipiului Craiova să voteze în Adunarea Generală a Asociaţiilor Termo Urban Craiova SRL majorarea capitalului social al societăţii cu suma de 10.000.010 lei. Conform notei de fundamentare, ataşată la respectiva adresă, se prezintă faptul că la solicitarea Complexului Energetic Oltenia de constituire a unei garanţii de 13.371.000 lei, prin negociere, de comun acord, s-a ajuns la suma minimă de 10.000.000 lei. Majorarea capitalului social este necesară în vederea constituirii unei garanţii de bună plată solicitate de către Complexul Energetic Oltenia SA şi convenită prin minuta încheiată la data de 30.09.2021 de către acesta cu Termo Urban Craiova SRL şi Primăria Municipiului Craiova“, se arată în raport.

Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a catalogat, în urmă cu aproximativ lună, această solicitare a CEO ca fiind exagerată. În urma discuțiilor și a negocierilor purtate, s-a luat o decizie în acest sens, nemaiexistând riscul ca locuitorii urbei să rămână fără căldură în plină iarnă.

CITEȘTE ȘI: Slatina: Fără Târg de Crăciun şi Revelion în aer liber şi în acest an, din cauza COVD-19


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.