Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Consolidată şi restaurată de CJ Dolj, Casa Dianu devine Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc. Proiect finanţat cu fonduri europene (FOTO)

Publicat

în

O clădire reprezentativă pentru istoria municipiului Craiova, Casa Dianu, monument de arhitectură care datează de la începutul secolului trecut, a fost consolidată, restaurată și va fi reintegrată în circuitul cultural, printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, implementat de Consiliul Județean (CJ) Dolj.

Prezent pe șantier, la o inspecție organizată miercuri, la finalul lucrărilor, președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a evidențiat rolul important pe care edificiul îl va îndeplini, ca sediu al unei noi instituții, unice la nivel național – Muzeul Cărții și al Exilului Românesc.

,,Este un proiect frumos, un proiect drag nouă, celor de la Consiliul Județean, a cărui primă etapă a fost finalizată, vorbind despre partea de restaurare a Casei Dianu. Acest edificiu va găzdui Muzeul Cărții și al Exilului Românesc, o nouă instituție, pe care o înființăm în cadrul acestui demers în valoare totală de 5 milioane de euro, derulat cu finanțare europeană obținută prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Consiliul Județean se implică în proiect și din punct de vedere financiar, cu o contribuție de 600.000 de euro, reprezentând cofinanțarea și cheltuielile neeligibile.


Îmi face plăcere să pot spune că, în acest caz, constructorul a menținut un ritm bun, astfel că acest obiectiv a fost finalizat într-un termen scurt, iar rezultatele, așa cum se poate constata, sunt de o calitate deosebită.

În plus, trebuie menționat faptul că lucrările nu au fost deloc ușoare. Ele au implicat multă muncă de migală și pot să spun că s-au păstrat detaliile originale de arhitectură, inclusiv foița de aur, iar 97 la sută dintre elementele de tâmplărie au fost restaurate și recondiționate. Întreg ansamblul reflectă fidel modul în care edificiul a fost construit, la începutul secolului trecut, și veți vedea că, pe fațada imobilului, încă se păstrează inițialele proprietarului Tache Dianu. Ne-am propus să redăm comunității clădirea exact așa cum marele boier din Bănie a conceput-o și a edificat-o.

Mă bucur că putem să le oferim craiovenilor și țării, în definitiv, un obiectiv extraordinar, un adevărat monument de arhitectură. Printr-o inițiativă unică la nivel național, un demers pe care colegii de la Biblioteca Județeană l-au gândit, s-a reușit aducerea la Craiova a colecțiilor unor scriitori renumiți, ale unor mari oameni de cultură, colecții care vor fi adăpostite în Muzeul Cărții și al Exilului Românesc”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.


La rândul său, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“, Lucian Dindirică, s-a referit la importanța colecțiilor care compun patrimoniul Muzeului Cărții și al Exilului Românesc și care includ înscrisuri rare, aduse pentru prima dată în atenția publicului.

„Am pregătit o expoziție de documente inedite pentru istoria noastră, mai ales pentru cea locală. În vară, am stabilit un nou parteneriat, pentru o altă colecție care va fi adăpostită la Muzeul Cărții și al Exilului Romanesc. Este vorba despre arhivele de la Biblioteca Românească din Freiburg, cea mai importantă instituție a exilului din perioada comunismului, iar, ca semn de prietenie, directorul acesteia ne-a oferit nouă, craiovenilor, o serie de documente despre care nu știam că mai există, fiind vorba despre înscrisuri personale ale fostului primar al Craiovei Nicolae Romanescu. L-am întrebat cum au ajuns acolo și, într-o primă fază, lucrurile erau destul de neclare, însă apoi s-a descoperit o donație făcută de Marcel Romanescu, fiul marelui primar, care la un moment dat a activat în Apus.

Ele încă nu au intrat în procesul de catalogare, însă expoziția pe care o propunem arată mai multe înscrisuri care despre care circulau doar legende urbane – cele privind viața de familie ale lui Nicolae Romanescu spre finalul vieții, în special cele legate de divorț. Acestea sunt doar o parte dintre documente, pentru că noi avem peste 20 de colecții, unele dintre ele unicat și extrem de importante”, a precizat Lucian Dindirică.

La vizita organizată miercuri, pe șantierul de la Casa Dianu, au mai participat vicepreședintele CJ Dolj Antonie Solomon, administratorul public al județului, Cosmin Durle, precum și reprezentanți ai constructorului.

Casa Dianu, o clădire monument de arhitectură în care va funcționa Muzeul Cărții și al Exilului Românesc, a intrat într-un amplu proces de renovare și reabilitare, lucrările fiind finanțate printr-un proiect din fonduri europene în cadrul Programul Operațional Regional 2014-2020.

Valoarea de patrimoniu a imobilului va fi valorificată și redată circuitului cultural și turistic, prin atribuirea unei funcții pe măsura istoriei și renumelui acestui vechi edificiu al Craiovei. Prin aparatura și tehnica de ultimă generație cu care va fi dotat, dar și prin sălile de expoziție, concerte, multimedia, respectiv spațiile de lectură, cercetare sau petrecere a timpului liber, muzeul se înscrie în galeria unora dintre cele mai moderne și dinamice instituții.

În prezent, patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc cuprinde fonduri și colecții impresionante precum: Mircea Eliade, Basarab Nicolescu, Vintilă Horia, Andrei Șerban, Leonid Mămăligă, Cicerone Poghirc sau arhivele Cenaclului de la Neuilly. De asemenea, fondurile acad. Dan Berindei, acad. Dinu C. Giurescu și acad. Ștefan Ștefănescu ori Ileana și Romulus Vulpescu completează colecțiile Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

CITEŞTE ŞI: DOLJ: Lucrările de restaurare a culelor din Brabova și Cernătești, aproape de final. Ce alte investiții a mai anunțat președintele CJ

 

Print Friendly, PDF & Email

ADMINISTRAŢIE

DOLJ: Centru de cercetare în inteligență artificială, construit la Mischii. Va fi cel mai mare din Europa de Est

Publicat

în

Cel mai mare centru de cercetare în domeniul inteligenței artificiale din Europa de Est se construiește lângă Craiova, în comuna Mischii, a anunțat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile. 

Pentru derularea activității, se va construi un centru format din cinci structuri, pe o suprafață de 2,5 de hectare.

„I-am cunoscut pe reprezentanții ClusterPower, investitorii români care au ales să dezvolte un imens centru de date în zona noastră și să pună, în acest fel, Craiova pe harta marilor structuri destinate inteligenței artificiale din întreaga lume. Pe o suprafață de peste 2,5 ha se vor ridica cinci unități, care vor funcționa cu maximă eficiență energetică datorită producerii energiei necesare în regie proprie. Centrul de comunicații va avea cel mai rapid transfer de internet din întreaga țară și va constitui un instrument la îndemâna tuturor factorilor implicați în cercetare și dezvoltare tehnologică pentru domenii extrem de vaste: sănătate, agricultură, transporturi, vânzări sau astronomie”, a precizat Cosmin Vasile.

Odată pus în funcțiune, acest centru de date va asigura conectarea cu tot vestul Europei, dar și cu Asia.

„I-am asigurat pe reprezentanții ClusterPower de tot sprijinul meu și al Consiliului Județean Dolj în ducerea la îndeplinire a demersului lor. Mă bucur că marii investitori se orientează către sud-vestul României și aleg județul Dolj pentru dezvoltarea afacerilor lor. Atât administrația județeană, cât și administrațiile locale, sunt deschise atragerii și colaborării cu marile companii care pot aduce plus valoare zonei, creează locuri de muncă și contribuie la creșterea durabilă a comunităților”, a conchis președintele CJ Dolj.


CITEȘTE ȘI: Parcul din Caracal îşi recapătă splendoarea de acum 100 de ani. Proiect cu fonduri europene de şase milioane de euro

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ADMINISTRAŢIE

Parcul din Caracal îşi recapătă splendoarea de acum 100 de ani. Proiect cu fonduri europene de şase milioane de euro

Publicat

în

Un proiect cu fonduri europene în valoare de şase milioane de euro va transforma Parcul „Constantin Poroineanu” din Caracal astfel încât grădina publică să-şi recapete frumuseţea de acum un secol.

Primarul Ion Doldurea a explicat că proiectul este la faza de executare a documentaţiilor necesare.

„Parcul este cartea noastră de vizită, alături de alte clădiri. Anul trecut s-a făcut un proiect. În acest an s-a licitat proiectul tehnic, studiul dendrologic, studiul istoric, toate studiile necesare şi inclusiv proiectul tehnic. Termenul este până în decembrie, anul viitor. Eu sper să se întâmple mult mai repede, iar valoarea proiectului este de şase milioane de euro, bani europeni”, a explicat Ion Doldurea.


Primarul din Caracal a enumerat principalele modificări ce vor fi făcute prin implementarea proiectului.

„Ce presupune această schimbare şi transformare a parcului. În primul rând, prin acel studiu se va stabili valoarea fiecărui pom, iar prin studiul istoric vrem să aducem parcul ca acum 115 ani, când a fost făcut. Cei care vor proiecta noul parc vor încerca să-l aducă cât mai aproape de perioada respectivă. Se vor reface insula şi lacul. Insula cu acel pavilion vor fi refăcute, la fel şi podurile. După aceea, aleile de jur împrejurul pârâului vor fi refăcute, vom recrea Aleea îndrăgostiţilor şi alte zone cu pergole, flori. Parcul va fi cel mai frumos din ţară”, a conchis Doldurea.

CITEŞTE ŞI: 150 de noi locuri de muncă, în Caracal. Primar: Avem discuţii cu mai mulţi investitori, sperăm să-l nimerim pe cel mai bun


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ADMINISTRAŢIE

CRAIOVA: Regulamentul de taxe și impozite locale, în dezbatere publică. Ce modificări propun autoritățile

Publicat

în

Regulamentul de taxe și impozite locale, pentru anul viitor, a fost pus în dezbatere publică de către reprezentanții Primăriei Craiova, urmând ca cetățenii să se pronunțe asupra acestuia, în următoarele 30 de zile.

Potrivit autorităților, se propune, pentru anul viitor, ca majoritatea taxelor și impozitelor locale să se păstreze la același cuantum ca și în 2021, indexate, însă, conform prevederilor obligatorii ale Codului Fiscal, cu rata inflației comunicată de INS pentru anul 2020, la o valoare de 2,6%.

Propunerea privind nivelul impozitelor şi taxelor locale, din Craiova, pentru 2022, include și câteva modificări de reducere a unor impozite.


Astfel, autoritățile propun reducerea cu 50 % a impozitului pe clădirile rezidențiale, pe o perioadă de trei ani consecutivi, pentru acei proprietari care aleg să-și refacă fațadele.

Pentru aceste lucrări, spun reprezentanții Primăriei Craiovei, nu este nevoie de autorizație de construire. Proprietarii vor trebui doar să respecte prevederile din Regulamentul local de urbanism referitor la cromatica fațadelor. Conform acestuia, sunt acceptate lucrări de tencuială, zugrăveli, de vopsire sau aplicarea de placaje, iar culoarea fațadelor trebuie să fie albă sau beige.

„Sperăm să beneficieze cât mai mulți craioveni de această bonificație. Este o propunere care avantajează pe toată lumea: cetățenii vor plăti mai puțin la impozite și vor avea și fațadele refăcute, iar, pe de altă parte, comunitatea va beneficia de creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din oraș”, a menționat primarul Lia-Olguța Vasilescu.


După refacerea fațadei, Poliția Locală va elibera proprietarului o Notă de constatare, pe care acesta o va anexa ulterior la cererea de acordare a reducerii cu 50% a impozitului pe clădire.

De asemenea, se păstrează și în 2022 bonificația de 10 la sută pentru cetățenii care își achită integral taxele și impozitele până la data de 31 martie.

Totodată, pentru încurajarea transportului nepoluant, municipalitatea propune, în 2022, acordarea reducerii de 95 % la impozitul pentru mașinile hibrid.

Pentru 2022, se mai acordă scutiri de la plata impozitului / taxei pe clădiri și impozitului / taxei pe teren pentru:

clădirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale;

clădirile utilizate de organizaţii nonprofit folosite exclusiv pentru activităţile fără scop lucrative;

clădirile restituite potrivit art. 16 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada pentru care proprietarul menţine afectaţiunea de interes public;

clădirile retrocedate potrivit art. 1, alin. (10), din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind  retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada pentru care proprietarul menţinea afectaţiunea de interes public;

clădirile restituite potrivit art. 1, alin. (5), din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, republicată, pentru perioada pentru care proprietarul menţinea afectaţiunea de interes public;

clădirile deţinute de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară

terenul aferent clădirilor restituite potrivit art. 16, din Legea nr. 10/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe durata pentru care proprietarul menţine afectaţiunea de interes public;

terenul aferent clădirilor retrocedate potrivit art. 1, alin. (10), din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe durata pentru care proprietarul menţine afectaţiunea de interes public;

terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale;

terenurile utilizate de organizaţii nonprofit folosite exclusiv pentru activităţile fără scop lucrativ.

În 2022, craiovenii vor beneficia, de asemenea, de scutiri de la plata taxei pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor pentru:

lucrări de întreţinere, reparare, conservare, consolidare, restaurare, punere în valoare a monumentelor istorice, astfel cum sunt definite în Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările ulterioare, datorate de proprietarii persoane fizice care realizează, integral sau parţial, aceste lucrări, pe cheltuială proprie;

lucrări destinate păstrării integrităţii fizice şi a cadrului construit sau natural al monumentelor istorice definite în Legea nr. 422/2001, republicată, cu modificările ulterioare, finanţate de proprietarii imobilelor din zona de protecţie a monumentelor istorice, în concordanţă cu reglementările cuprinse în documentaţiile de urbanism întocmite potrivit legii.

Începând cu anul 2022, se propune instituirea unei taxe speciale pentru eliberarea adeverinței privind edificarea / extinderea construcţiei fară autorizație de construire, care va fi la același nivel cu taxele pe care autoritatea locală le aplică pentru taxele de construire.

„S-a luat această măsură pentru a descuraja persoanele fizice sau juridice care construiau fără autorizație de construire și solicitau ulterior intrarea în legalitate doar în baza unei amenzi, al cărei cuantum era mai mic decât costul autorizației de construire”, mai arată sursa citată.

Printre alte impozite ce vor suferi modificări anul viitor este și impozitul pe teren intravilan, categoria de folosință terenuri cu construcții. Având în vedere că acesta rămăsese nemodificat, la nivelul municipiului Craiova, din 2016, va fi actualizat, pentru anul viitor, fără să atingă însă valoarea maximă stabilită prin Codul Fiscal, deși alte mari municipii din țară o aplică deja de anul trecut.

Pentru persoanele juridice, cotele de impozitare pentru clădiri (ne) rezidențiale se mențin și în 2022.

Primăria Craiova mai propune, pentru anul viitor, și diminuarea unor taxe locale pentru cei care doresc să beneficieze de facilitățile Stadionului de Atletism, precum: taxa pentru evenimente atletice si maratoane internaționale, taxa pentru evenimente atletice si maratoane locale, județene, regionale și naționale, taxa pentru evenimente cu public (expoziţii, spectacole, concerte, festivaluri, întruniri cu caracter comercial si religios, evenimente sportive altele decât cele atletice etc), inclusiv exterior.

CITEȘTE ȘI: 150 de noi locuri de muncă, în Caracal. Primar: Avem discuţii cu mai mulţi investitori, sperăm să-l nimerim pe cel mai bun

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.