Connect with us

ADMINISTRAŢIE

CJ Olt a obţinut certificare a calităţii ISO, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. Ce presupune

Publicat

în

Consiliul Județean Olt a obținut certificarea sistemului calității ISO 90001:2015, în cadrul proiectului „Administrație eficientă, servicii de calitate la nivel județean”, finanțat din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Potrivit unui comunicat remis de forul judeţean, această certificare reprezintă garanția calității serviciilor oferite de instituția noastră în domeniul administrației publice.

Proiectul a fost inițiat din nevoia de creștere a calității managementului în instituțiile publice și pentru creșterea încrederii și satisfacției cetățenilor în aceste servicii.


„În urma implementării standardului ISO 9001:2015, se dorește simplificarea proceselor derulate în cadrul Consiliului Județean Olt, creșterea eficienței instituționale, iar serviciile prestate să fie în conformitate cu standardul de calitate ISO 9001, standard care deja este acreditat şi care şi-a dovedit eficiența”, arată sursa citată.

Ca urmare a certificării ISO, serviciile administrației publice locale la nivelul județului Olt vor avea ca bază de referință următoarele valori comune:

  • Eficiență în administraţia publică – profesionalism şi etică la cele mai ridicate standarde şi performanţe ridicate ale funcţionarilor publici;
  • Transparenţă în actul administrativ şi a activităţilor tuturor structurilor administrative;
  • Accesibilitate pentru servicii, flexibilitate şi adaptabilitate a acestora conform cerinţelor individualizate ale cetăţenilor;
  • Calitate superioară şi eficiență a serviciilor personalizate oferite;
  • Responsabilitate față de cetăţean şi comunitatea locală.

CITEŞTE ŞI: Continuă reabilitarea drumului dintre Slatina şi Slătioara, pe barajul de pe râul Olt. CJ a alocat noi fonduri


Print Friendly, PDF & Email

ADMINISTRAŢIE

DOLJ: Centru de cercetare în inteligență artificială, construit la Mischii. Va fi cel mai mare din Europa de Est

Publicat

în

Cel mai mare centru de cercetare în domeniul inteligenței artificiale din Europa de Est se construiește lângă Craiova, în comuna Mischii, a anunțat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile. 

Pentru derularea activității, se va construi un centru format din cinci structuri, pe o suprafață de 2,5 de hectare.

„I-am cunoscut pe reprezentanții ClusterPower, investitorii români care au ales să dezvolte un imens centru de date în zona noastră și să pună, în acest fel, Craiova pe harta marilor structuri destinate inteligenței artificiale din întreaga lume. Pe o suprafață de peste 2,5 ha se vor ridica cinci unități, care vor funcționa cu maximă eficiență energetică datorită producerii energiei necesare în regie proprie. Centrul de comunicații va avea cel mai rapid transfer de internet din întreaga țară și va constitui un instrument la îndemâna tuturor factorilor implicați în cercetare și dezvoltare tehnologică pentru domenii extrem de vaste: sănătate, agricultură, transporturi, vânzări sau astronomie”, a precizat Cosmin Vasile.

Odată pus în funcțiune, acest centru de date va asigura conectarea cu tot vestul Europei, dar și cu Asia.

„I-am asigurat pe reprezentanții ClusterPower de tot sprijinul meu și al Consiliului Județean Dolj în ducerea la îndeplinire a demersului lor. Mă bucur că marii investitori se orientează către sud-vestul României și aleg județul Dolj pentru dezvoltarea afacerilor lor. Atât administrația județeană, cât și administrațiile locale, sunt deschise atragerii și colaborării cu marile companii care pot aduce plus valoare zonei, creează locuri de muncă și contribuie la creșterea durabilă a comunităților”, a conchis președintele CJ Dolj.


CITEȘTE ȘI: Parcul din Caracal îşi recapătă splendoarea de acum 100 de ani. Proiect cu fonduri europene de şase milioane de euro

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ADMINISTRAŢIE

Parcul din Caracal îşi recapătă splendoarea de acum 100 de ani. Proiect cu fonduri europene de şase milioane de euro

Publicat

în

Un proiect cu fonduri europene în valoare de şase milioane de euro va transforma Parcul „Constantin Poroineanu” din Caracal astfel încât grădina publică să-şi recapete frumuseţea de acum un secol.

Primarul Ion Doldurea a explicat că proiectul este la faza de executare a documentaţiilor necesare.

„Parcul este cartea noastră de vizită, alături de alte clădiri. Anul trecut s-a făcut un proiect. În acest an s-a licitat proiectul tehnic, studiul dendrologic, studiul istoric, toate studiile necesare şi inclusiv proiectul tehnic. Termenul este până în decembrie, anul viitor. Eu sper să se întâmple mult mai repede, iar valoarea proiectului este de şase milioane de euro, bani europeni”, a explicat Ion Doldurea.


Primarul din Caracal a enumerat principalele modificări ce vor fi făcute prin implementarea proiectului.

„Ce presupune această schimbare şi transformare a parcului. În primul rând, prin acel studiu se va stabili valoarea fiecărui pom, iar prin studiul istoric vrem să aducem parcul ca acum 115 ani, când a fost făcut. Cei care vor proiecta noul parc vor încerca să-l aducă cât mai aproape de perioada respectivă. Se vor reface insula şi lacul. Insula cu acel pavilion vor fi refăcute, la fel şi podurile. După aceea, aleile de jur împrejurul pârâului vor fi refăcute, vom recrea Aleea îndrăgostiţilor şi alte zone cu pergole, flori. Parcul va fi cel mai frumos din ţară”, a conchis Doldurea.

CITEŞTE ŞI: 150 de noi locuri de muncă, în Caracal. Primar: Avem discuţii cu mai mulţi investitori, sperăm să-l nimerim pe cel mai bun


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ADMINISTRAŢIE

CRAIOVA: Regulamentul de taxe și impozite locale, în dezbatere publică. Ce modificări propun autoritățile

Publicat

în

Regulamentul de taxe și impozite locale, pentru anul viitor, a fost pus în dezbatere publică de către reprezentanții Primăriei Craiova, urmând ca cetățenii să se pronunțe asupra acestuia, în următoarele 30 de zile.

Potrivit autorităților, se propune, pentru anul viitor, ca majoritatea taxelor și impozitelor locale să se păstreze la același cuantum ca și în 2021, indexate, însă, conform prevederilor obligatorii ale Codului Fiscal, cu rata inflației comunicată de INS pentru anul 2020, la o valoare de 2,6%.

Propunerea privind nivelul impozitelor şi taxelor locale, din Craiova, pentru 2022, include și câteva modificări de reducere a unor impozite.


Astfel, autoritățile propun reducerea cu 50 % a impozitului pe clădirile rezidențiale, pe o perioadă de trei ani consecutivi, pentru acei proprietari care aleg să-și refacă fațadele.

Pentru aceste lucrări, spun reprezentanții Primăriei Craiovei, nu este nevoie de autorizație de construire. Proprietarii vor trebui doar să respecte prevederile din Regulamentul local de urbanism referitor la cromatica fațadelor. Conform acestuia, sunt acceptate lucrări de tencuială, zugrăveli, de vopsire sau aplicarea de placaje, iar culoarea fațadelor trebuie să fie albă sau beige.

„Sperăm să beneficieze cât mai mulți craioveni de această bonificație. Este o propunere care avantajează pe toată lumea: cetățenii vor plăti mai puțin la impozite și vor avea și fațadele refăcute, iar, pe de altă parte, comunitatea va beneficia de creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din oraș”, a menționat primarul Lia-Olguța Vasilescu.


După refacerea fațadei, Poliția Locală va elibera proprietarului o Notă de constatare, pe care acesta o va anexa ulterior la cererea de acordare a reducerii cu 50% a impozitului pe clădire.

De asemenea, se păstrează și în 2022 bonificația de 10 la sută pentru cetățenii care își achită integral taxele și impozitele până la data de 31 martie.

Totodată, pentru încurajarea transportului nepoluant, municipalitatea propune, în 2022, acordarea reducerii de 95 % la impozitul pentru mașinile hibrid.

Pentru 2022, se mai acordă scutiri de la plata impozitului / taxei pe clădiri și impozitului / taxei pe teren pentru:

clădirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale;

clădirile utilizate de organizaţii nonprofit folosite exclusiv pentru activităţile fără scop lucrative;

clădirile restituite potrivit art. 16 din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada pentru care proprietarul menţine afectaţiunea de interes public;

clădirile retrocedate potrivit art. 1, alin. (10), din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2000 privind  retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada pentru care proprietarul menţinea afectaţiunea de interes public;

clădirile restituite potrivit art. 1, alin. (5), din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, republicată, pentru perioada pentru care proprietarul menţinea afectaţiunea de interes public;

clădirile deţinute de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară

terenul aferent clădirilor restituite potrivit art. 16, din Legea nr. 10/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe durata pentru care proprietarul menţine afectaţiunea de interes public;

terenul aferent clădirilor retrocedate potrivit art. 1, alin. (10), din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe durata pentru care proprietarul menţine afectaţiunea de interes public;

terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale;

terenurile utilizate de organizaţii nonprofit folosite exclusiv pentru activităţile fără scop lucrativ.

În 2022, craiovenii vor beneficia, de asemenea, de scutiri de la plata taxei pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor pentru:

lucrări de întreţinere, reparare, conservare, consolidare, restaurare, punere în valoare a monumentelor istorice, astfel cum sunt definite în Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările ulterioare, datorate de proprietarii persoane fizice care realizează, integral sau parţial, aceste lucrări, pe cheltuială proprie;

lucrări destinate păstrării integrităţii fizice şi a cadrului construit sau natural al monumentelor istorice definite în Legea nr. 422/2001, republicată, cu modificările ulterioare, finanţate de proprietarii imobilelor din zona de protecţie a monumentelor istorice, în concordanţă cu reglementările cuprinse în documentaţiile de urbanism întocmite potrivit legii.

Începând cu anul 2022, se propune instituirea unei taxe speciale pentru eliberarea adeverinței privind edificarea / extinderea construcţiei fară autorizație de construire, care va fi la același nivel cu taxele pe care autoritatea locală le aplică pentru taxele de construire.

„S-a luat această măsură pentru a descuraja persoanele fizice sau juridice care construiau fără autorizație de construire și solicitau ulterior intrarea în legalitate doar în baza unei amenzi, al cărei cuantum era mai mic decât costul autorizației de construire”, mai arată sursa citată.

Printre alte impozite ce vor suferi modificări anul viitor este și impozitul pe teren intravilan, categoria de folosință terenuri cu construcții. Având în vedere că acesta rămăsese nemodificat, la nivelul municipiului Craiova, din 2016, va fi actualizat, pentru anul viitor, fără să atingă însă valoarea maximă stabilită prin Codul Fiscal, deși alte mari municipii din țară o aplică deja de anul trecut.

Pentru persoanele juridice, cotele de impozitare pentru clădiri (ne) rezidențiale se mențin și în 2022.

Primăria Craiova mai propune, pentru anul viitor, și diminuarea unor taxe locale pentru cei care doresc să beneficieze de facilitățile Stadionului de Atletism, precum: taxa pentru evenimente atletice si maratoane internaționale, taxa pentru evenimente atletice si maratoane locale, județene, regionale și naționale, taxa pentru evenimente cu public (expoziţii, spectacole, concerte, festivaluri, întruniri cu caracter comercial si religios, evenimente sportive altele decât cele atletice etc), inclusiv exterior.

CITEȘTE ȘI: 150 de noi locuri de muncă, în Caracal. Primar: Avem discuţii cu mai mulţi investitori, sperăm să-l nimerim pe cel mai bun

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.