Decizia a fost luată în urma unei ședințe a Comitetului Național pentru Vaccinare, la care au participat și experți independenți.

Principalele decizii:

1. Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă.

2. Persoanele imunizate cu prima doză vor continua rapelul cu același tip de vaccin.

3. Cei cu eveniment trombotic au contraindicație cu vaccinul AstraZeneca. După caz, se va decide un alt tip de vaccin. 

4. Trebuie să cunoaștem cât mai bine semnalele de alarmă. De aceea, vom elabora un material informativ pentru toate persoanele care vor să se vaccineze sau au fost vaccinate, care să prezinte succint care sunt potențialele simptome de alarmă pentru care solicităm consult medical. Pe scurt, este vorba de dificultăți de respirație, durere în piept, umflături membre inferioare, simptome neurologice, durere de cap intensă care nu cedează la tratamentele uzuale, tulburări de vedere, mici pete de sânge sau sângerări în afara locului de administrare. Dacă apar în primele 14 zile sunt semne care trebuie să conducă persoana respectivă să apeleze la serviciul medical.

5. Facem apel pentru raportare și supravegherea evenimentelor adverse. Trebuie implicate spitalele județene, care să fie principalul loc unde persoanele pot merge pentru diagnostic sau tratament.

6. Este important să amplificăm câteva mesaje. În România vaccinarea e gratuită, voluntară, avem la acest moment trei tipuri de vaccinuri autorizate, fiecare persoană știe ce tip de vaccin există în centrul în care se programează.

Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV:

  • Un element important transmis de EMA e legat de faptul că s-au analizat până la data de 4 aprilie toate cazurile de tromboze raportate european și mondial. Toate datele echivalează cu o rată de apariție de 0,65 la o sută de mii de persoane vaccinate. Este un eveniment foarte rar, beneficiile globale ale vaccinării depășesc riscurile efectelor secundare.
  • Menționez că directorul executiv al EMA a precizat foarte clar că în urma analizelor nu s-au identificat factori de risc legați de sex, vârstă, comorbidități, nefiind restrânse indicațiile de utilizare.
  • Din evoluția recentă a pandemiei aici se constată că la 100 de oameni diagnosticați cu COVID-19, 2,95 persoane decedează. S-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor de coronavirus, inclusiv la tineri. Așa cum s-a arătat, boala COVID-19 e asociată cu un risc considerabil de spitalizare, deces, inclusiv evenimente trombotice.
  • Având în vedere contextul epidemiologic, e importantă continuarea vaccinării cu toate produsele disponibile. E imperios ca un procent cât mai ridicat din populație să se vaccineze cât mai curând posibil. Renunțarea la vaccinare poate duce la forme severe de îmbolnăvire, ne poate compromite atingerea imunității de grup.

La ședința de la sediul Ministerului Sănătății au participat ministrul, secretarii de stat și reprezentanți ai INSP, ai Comitetului pentru Vaccinare și ai Agenției Naționale a Medicamentului. Oficialii au discutat despre administrarea vaccinului AstraZeneca, în contextul în care ieri Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a transmis că există o legătură între vaccinarea cu acest ser și apariția cheagurilor de sânge la nivelul creierului și a cerut ca acest risc să fie inclus în prospect ca ”reacții adverse extrem de rare”.

În urma anunțului EMA, miniștrii sănătății ai statelor membre UE s-au reunit aseară într-o ședință pentru a lua o decizie coordonată în privința vaccinării cu AstraZeneca, dar nu au reușit să ajungă la un punct comun. Astfel, mai multe state europene au luat hotărâri la nivel național.

Marea Britanie a recomandat tinerilor cu vârste sub 30 de ani să nu se mai vaccineze cu AZ, iar dacă au primit deja o doză, să facă rapelul cu alt ser. Și Comitetul german pentru vaccinare a transmis că nu există dezavantaje din punct de vedere imunologic, dacă persoanele sub 60 de ani fac rapelul cu alt ser. Italia a recomandat ca numai cetățenii de peste 60 de ani să mai primească acest vaccin, în vreme ce guvernul belgian a suspendat pentru o lună vaccinarea cu AstraZeneca a persoanelor cu vârste sub 55 de ani. biziday.ro