Connect with us

ACTUAL

Vâlcea | Medic psihiatru de la Spitalul Drăgășani și doi psihologi, condamnați pentru pensionări pe caz de boală fictive

Publicat

în

Un medic psihiatru din cadrul Spitalului Municipal Drăgăşani, judeţul Vâlcea, și alți doi psihologi din județ, unul având cabinet în Drăgășani, celălalt în Râmnicu Vâlcea, au fost condamnați pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, între care înșelăciune, uz de fals și complicitate la înșelăciune.  

„La data de 28 aprilie 2021, magistraţii Curţii de Apel Piteşti au admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi de trei apelante inculpate împotriva Sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Vâlcea şi au dispus condamnarea celor trei inculpaţi, după cum urmează


Primul inculpat, medic psihiatru în cadrul Spitalului Municipal Drăgăşani, judeţul Vâlcea, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată;

Al doilea inculpat, psiholog în cadrul cabinetului particular pe care îl deţine în municipiul Drăgăşani, la pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals intelectual în formă continuată;

Cel de-al treilea inculpat, psiholog în cadrul cabinetului particular pe care îl deţine în municipiul Râmnicu – Vâlcea, la pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals intelectual în formă continuată.


De asemenea, în cazul altor şapte inculpaţi, pensionari, toţi din judeţul Vâlcea, s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei şi s-a aplicat avertisment pentru săvârşirea infracţiunii continuate de uz de fals”, se arată într-un comunicat de presă al DGA-Serviciului Județean Anticorupție Vâlcea.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată prin rechizitoriul procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea din data de 23 decembrie 2015, una dintre persoanele inculpate fiind cercetată, iniţial, în stare de arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar.

„Precizăm că dosarul în cauză reprezintă o disjungere dintr-un dosar anterior în care şase inculpaţi, respectiv un medic expert al asigurărilor sociale din cadrul Cabinetului de expertiză a capacităţii de muncă din subordinea Casei Judeţene de Pensii Vâlcea, o angajată a Asociaţiei Nevăzătorilor din România – Filiala Rm. Vâlcea, doi pensionar, o persoană fără ocupaţie, precum şi un fost agent de poliţie în cadrul I.P.J. Vâlcea – Serviciul Poliţiei Rutiere au fost condamnaţi, în luna mai 2016, la pedepse cu închisoarea cuprinse între 1 an şi 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, dare şi luare de mită”, se mai arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, la data de 22 august 2014, poliţiştii anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea s-au sesizat din oficiu în legătură cu existenţa unor indicii privind implicarea mai multor medici din municipiul Drăgăşani, dar şi a unui agent de poliţie din cadrul Serviciului Rutier Vâlcea, în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie în legătură cu pensionarea de persoane pentru incapacitate de muncă şi încadrarea în grad de handicap.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, în perioada 2011 – 2015, unul dintre inculpaţi, în calitate de medic psihiatru în cadrul Spitalului Municipal Drăgăşani, a întocmit, în fals, atât documente medicale, cât şi de internare pentru mai multe persoane, documente pe care persoanele respective le-au folosit la Comisiile de evaluare a capacităţii de muncă ori la Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

La data de 21 aprilie 2015, ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.G.A. au efectuat 17 percheziţii la mai multe birouri din cadrul Secţiei de psihiatrie a Spitalului Municipal Drăgăşani. Cu această ocazie s-a constatat că exista diferenţă între persoanele internate în fapt şi cele evidenţiate în documente, în sensul că, în fapt, erau mai puţini pacienţi internaţi decât situaţia din documente.

În urma cercetărilor efectuate a reieşit că o parte dintre aceste persoane nu aveau cunoştinţă că figurează internate în spital, iar unii nici nu au fost consultaţi la nivelul acestei secţii vreodată, datele lor fiind luate de medicul psihiatru din sistemul informatic al spitalului unde erau inserate ca urmare a prezentării acestora pentru consultaţii la alte secţii din spital de-a lungul timpului, iar ceilalţi pacienţi figurau internaţi ca urmare a necesităţii documentelor pentru comisiile de pensionare.

Din cercetări a reieşit că prin intermediul internărilor fictive medicul psihiatru urmărea, pe de o parte, eliberarea de documente pentru persoanele care urmau a fi evaluate de comisiile de pensionare, iar, pe de altă parte, prin prescrierea pe Foile de observaţie clinică ale pacienţilor a medicamentelor cu regim special care nu se puteau procura din farmacii, aceasta beneficia de medicamentele respective pentru diverse persoane interesate.

Prin efectuarea acestor internări fictive de către inculpat, s-a produs la Casa Asigurărilor de Sănătate Vâlcea un prejudiciu de aproape 32.000 lei.

„Printre persoanele care au beneficiat de documente întocmite în fals de medicul psihiatru se află şi o serie de pensionari, inculpaţi în cauză, care, deşi aveau cunoştinţă că documentele sunt false, le-au prezentat Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Vâlcea, fiind astfel încadrate în diferite grade de handicap, sens în care au beneficiat de indemnizaţii şi alte avantaje patrimoniale. Inculpaţii au obţinut referate de evaluare psihologică, întocmite în fals de cei doi psihologi, fără a fi evaluaţi vreodată de aceştia, documente care au fost, de asemenea, prezentate la comisie. În această modalitate, s-a produs un prejudiciu de 39.202 lei Consiliului Judeţean Vâlcea, instituţie care efectua plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap la acel moment, respectiv 13.911 lei Consiliului Local Grădiştea şi 17.665 lei Consiliului Local Livezi, instituţii care au efectuat plata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap (persoanele fiind încadrate în grad de handicap accentuat cu însoţitor în baza documentelor false prezentate la Comisie). Toate aceste instituţii s-au constituit parte civilă în cauză, inculpaţii fiind obligaţi la plata acestor sume de bani.

Medicul psihiatru a fost cercetat şi trimis în judecată şi pentru 3 acte materiale de luare de mită, iar cu privire la această faptă magistraţii au dispus achitarea”, se mai arată în comunicatul de presă.

Sențina este definitivă.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

VIDEO & FOTO | Terenuri agricole distruse de avariile CET II Craiova. Plantație de căpșuni bio afectată periodic începând cu anul 2016

Publicat

în

O plantație de căpșuni bio, situată pe Centura de Nord a Craiovei, este permanent aflată sub amenințarea avariilor produse la o conductă care transportă apă uzată de la SE II Craiova, la halda de cenuşă din Valea Mânăstirii.

Un astfel de eveniment a avut loc și miercuri, când din cauza presiunii, apa a ţâşnit din conductă, iar cenușa lichidă a ajuns pe terenul unde o familie de doljeni cultivă căpșune bio. 


CITEŞTE ŞI: Craiovenii îndemnați să colecteze separat deșeurile în schimbul a două călătorii gratuite cu autobuzul

Patricia Popa, proprietară a terenului respectiv, spune că nu este prima dată când se confruntă cu o astfel de situație.

„Această problemă este veche. Am făcut reclamații, sesizări, dar se pare că nimeni nu ia o măsură pe termen îndelungat. Se fac reparații pentru moment, după care incidentele reapar. Prima problemă de acest fel a fost semnalată în iulie 2016. Avem aici o cultură de căpşuni bio. Este foarte trist să muncești pentru un fruct sănătos și toată munca să fie distrusă de factori de acest fel. Anul trecut am păţit acelaşi lucru. Am sesizat de fiecare dată Garda de Mediu, dar nu se întâmplă nimic. Cei de la CET II vin la fața locului, rezolvă pentru moment, dar apa țâșnește la un nou interval. Sunt foarte uzate acele conducte și cedează”, a menționat proprietara terenului.


O nouă sesizare a fost făcută și de această dată către Garda de Mediu Dolj, păgubiții primind asigurarea că o echipă va ajunge în zonă abia marți.

„Am sunat din nou la Garda de Mediu şi ne-a spus, un comisr de acolo, că ajung abia marţi. Nu mai am încredere în măsurile luate. Terenul este acoperit cu apă și cenușă. Nu este apă simplă, ci un amestec, iar acea cenușîă rămâne pe teren. CET II rezolvă problema rețelei, dar cenușa tot acolo rămâne”, mai spune doljeanca.

Reprezentanţii SE II Craiova susțin că în acest caz nu poate fi vorba despre poluare. Este apă reziduală care, spune directorul CET II Craiova, nu este dăunătoare.

„Cunoaștem situația. Este vorba despre o avarie la o conducta de transport. A apărut un por în conductă şi ţâşneşte apa reziduală. Nu vorbim în acest caz de poluare. Sunt probleme vechi. Este o zonă sensibilă acolo. Se lucrează în zonă și treptat vom înlocui tronsoanele de țeavă uzată. Strict la situația apărută acum, vom trimite o echipă să vadă ce culturi au fost afectate în zonă. Acolo nu este cenuşă, nu este amestec de apă cu cenușă, ci este apă uzată, fără cenușă și zgură”, a menționat Dan Vasile, director SE II Craiova.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere cu privire la situația semnalată.

CITEŞTE ŞI: Complexul Energetic Oltenia demarează procedura de externalizare a Sucursalei Electrocentralei Craiova II. Se dorește trecerea pe gaze naturale

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Un cutremur de 8,2 grade s-a produs în Alaska. A fost emisă alertă de tsunami

Publicat

în

Un puternic seism cu magnitudinea 8,2 grade pe scara Richter s-a produs miercuri seară la mică adâncime în Peninsula Alaska, urmat de o alertă de tsunami în regiune, au precizat autorităţile americane, potrivit Reuters.

Potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), seismul s-a produs la ora locală 22:15 (06:15 GMT, joi), la o adâncime de 35 de kilometri, scrie Digi24.

Centrul Naţional de Avertizare pentru Tsunami (NTWC) a emis o alertă de tsunami pentru regiunile sudice din Alaska, Peninsula Alaska şi zonele de coastă de la Hinchinbrook Entrance la Unimak Pass.


Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a estimat magnitudinea seismului la 8 şi adâncimea acestuia la 10 kilometri.

CITEȘTE ȘI: Raed Arafat: „România este mult mai pregătită acum pentru un cutremur cu o magnitudine mare”

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Bine băut, un șofer din Dolj a intrat cu mașina în gardul unei gospodării. Ce alcoolemie avea

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 46 de ani, din localitatea Valea Stanciului, județul Dolj, ese cercetat penal, după ce miercuri s-a urcat băut la volan și a intrat cu mașina în gardul unei gospodării din Gângiova. 

Poliția a fost sesizată chiar de către proprietarul locuinței respective.

„La fața locului s-au deplasat polițiștii care au identificat conducătorul auto în persoana unui bărbat de 46 de ani, din Valea Stanciului. Cel în cauză a fost testat cu aparatul alcooltest care a indicat o concentrație de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveanu.


Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

În ultimele 24 de ore, polițiștii cu atribuții pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au desfășurat acțiuni pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente de circulație.

Astfel, pentru abaterile constatate, au fost aplicate 76 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 11.000 de lei.


Ca măsuri complementare, polițiștii au reținut 17 de permise de conducere şi au retras șapte certificate de înmatriculare, fiind constatate și patru infracțiuni la regimul circulației rutiere.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.