Connect with us

ACTUAL

UNTRR cere Guvernului să renunțe la obligativitatea carantinării pentru șoferii de camioane

Publicat

în

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului să clarifice decizia prin care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) obligă şoferii de camioane să prezinte un test PCR negativ pentru exceptarea de la obligativitatea carantinării, se menţionează într-un comunicat remis marţi de asociaţia patronală a transportatorilor.

Astfel, UNTRR solicită prim-ministrului, ministrului Afacerilor Interne, ministrului interimar al Transporturilor şi Infrastructurii şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă să clarifice Hotarârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 77 din 30 septembrie 2021, care prevede: “conducătorii auto se exceptează de la măsura carantinei dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, iar deplasarea se realizeaza doar în scop profesional”, potrivit Agerpres.


Asociaţia patronală a transportatorilor consideră că prevederea este “destul de neclară, ar putea duce la o aplicare eronată şi neuniformă a legislaţiei din partea autoritaţilor de control de la frontiere” şi ar putea face ca traficul regional de camioane să ocolească România prin Serbia sau Ungaria, “cu implicaţii majore asupra bugetului de stat”.

UNTRR solicită reintroducerea de către CNSU a excepţiilor de la măsura carantinei pentru conducătorii autovehiculelor de transport de marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, precum şi pentru conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, dar şi pentru conducătorii auto care se deplasează în interesul desfăşurării profesiei din statul de rezidenţă al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidenţă, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu.

Practic, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România solicită CNSU reintroducerea prevederilor articolului 4, literele b şi c, din Hotarârea CNSU nr. 28 din 14 mai 2021.


UNTRR argumentează exceptarea şoferilor de camioane de la obligativitatea carantinei “având în vedere că şoferii de camioane îşi efectuează activitatea şi odihna în cabină şi sunt mai izolaţi decât orice altă categorie socială.”

Asociaţia patronală a transportatorilor aminteşte că şoferii profesionişti sunt exceptaţi în toate ţările UE şi non-UE de la măsurile de carantinare, având în vedere ca stau singuri în cabină peste 90% din timp.

Astfel, de duminică, 3 octombrie, Germania a inclus România pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, iar cetaţenii români au obligaţia de a se înregistra online şi de a intra în autoizolare dacă nu pot prezenta dovada testării, vaccinării sau vindecării de virusul SARS-CoV-2, însă transportatorii rutieri sunt exceptaţi de la obligaţiile de înregistrare a intrării şi de autoizolare, notează UNTRR.

Şoferii de camioane au fost în prima linie de la începutul pandemiei, livrând alimentele şi medicamentele necesare pentru populaţie, subliniază UNTRR.

CITEȘTE ȘI: CRAIOVA: Ce spun autoritățile despre furnizarea căldurii. Au fost încheiate probele la rece

 

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Documentele de care au nevoie persoanele nevaccinate pentru a putea circula. DESCARCĂ formularele

Publicat

în

Noile restricții pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 intră în vigoare la miezul nopții de duminică spre luni. Astfel, atât persoanele nevaccinate, cât și cele care nu au trecut prin boală, nu vor mai putea circula, în intervalul 21.00-05.00, decât în baza unei declarații pe proprie răspundere sau a unei adeverințe din partea angajatorului.

Potrivit hotărâreii de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni, sunt anunmite situații în care se poate folosi declarația pe propria răspundere, scrie Realitatea Plus.

Aceste situații sunt următoarele:


-în interes profesional;
– pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță (inclusiv vaccinare);
– pentru achiziționarea de medicamente;
-pentru îngrijirea/însoțirea copilului și/sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
– deces al unui membru al familiei.

Formular DECLARAȚIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE.

Formular ADEVERINȚĂ ANGAJATOR.


CITEȘTE ȘI: România cere sprijin, însemnând medicamente, echipamente și personal, pentru pacienții cu COVID

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

GORJ: Accident la Bumbești Pițic. O femeie a ajuns la spital

Publicat

în

O femeie a ajuns la spital, duminică dimineață, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Bumbești Pițic din județul Gorj.

Potrivit ISU Gorj, o mașină s-a răsturnat în afara șoselei și, în urma evenimentului, o femeie a fost rănită, fiind nevoie să fie dusă la spital.

„Am fost solicitați să intervenim la un accident rutier, în localitatea Bumbești Pițic, în care a fost implicat un autovehicul care a părăsit partea carosabila și s-a răsturnat. La fața locului au fost direcționate două echipaje pentru descarcerare din cadrul ISU Gorj și două echipaje din cadrul SAJ Gorj. În urma impactului, o persoană de sex feminin a rămas prinsă în autovehicul și a fost scoasă de către martorii evenimentului. Victima a fost preluată de către un echipaj SAJ și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Târgu Jiu”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.


CITEȘTE ȘI: VIDEO: Peste 3 tone de tutun neprelucrat, ascunse într-un camion, descoperite la frontieră

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

România cere sprijin, însemnând medicamente, echipamente și personal, pentru pacienții cu COVID

Publicat

în

România are nevoie de medicamente, echipamente, echipaje și echipe medicale necesare în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID-19, iar CNSU a aprobat, în acest sens, solicitarea de asistență internațională prin Mecanismul European de Protecție Civilă. 

CNSU  a aprobat sâmbătă această hotărâre. Astfel, autoritățile din România solicită asistență internațională prin Mecanismului European de Protecție Civilă și Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre).

De asemenea, potrivit deciziei CNSU, Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență preia medicamentele și echipamentele medicale și le predă către C.N. Unifarm S.A, care asigură depozitarea și distribuirea acestora către spitalele care acordă asistență medicală pacienților cu COVID-19, în funcție de nevoile identificate.


Coordonarea echipajelor și echipelor medicale, precum și stabilirea locațiilor în care desfășoară activitatea, se realizează prin intermediul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, mai arată decizia CNSU.

Totodată, Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România sunt abilitate să emită în regim de urgență documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României pentru membrii echipelor care sosesc în România.

CITEȘTE ȘI: Pacienții transferați în străinătate se vor întoarce în țară pe cheltuiala statului. Anunț oficial


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.