Connect with us

ACTUAL

Trimiteri în judecată, în dosarul chelneriţei de la Apele Române

Publicat

în

Fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, Petru Avram, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi pentru două infracţiuni de abuz în serviciu în cazul angajării în cadrul instituţiei a două persoane.

În acelaşi dosar mai sunt judecaţi primarul, viceprimarul şi secretarul comunei sucevene Vatra Moldoviţei pentru angajara fictivă a celor două persoane, transferate apoi la ABA Prut-Bârlad, transmite News.ro.

DNA a transmis luni, printr-un comunicat de presă, că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Virgil Saghin, primar al comunei Vatra Moldoviţei, a lui Gabriel Niga, la data faptei viceprimar cu atribuţii de primar al comunei Vatra Moldoviţei, ambii pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a Anei Boca, secretar general al comunei Vatra Moldoviţei, pentru comiterea infracţiunilor de: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.


CITEŞTE ŞI: Ludovic Orban sare în apărarea angajatei de la Apele Române: A fost prezentată în mod deformat

De asemenea, în acelaşi dosar mai este judecat Petru Avram, fost director al Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, pentru comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care una în formă continuată), Simona-Elena Burlacu (fostă Iancu) şi Stelian Meţler, la data comiterii faptelor angajaţi în cadrul ABA Prut-Bârlad, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că primarul, viceprimarul şi secretarul comunei Vatra Moldoviţei i-ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul primăriei pe care o conduceau, pe Stelian Meţler (consilier IA la Compartimentul „Protecţia mediului” din cadrul aparatului de specialitate al primarului) şi pe Simona-Elena Burlacu (fostă Iancu) (administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului).


“În rechizitoriu se arată că angajările la Primăria Vatra Moldoviţei, făcute la 22 iunie 2020 în cazul lui Meţler Stelian, respectiv 16 decembrie 2020 în cazul lui Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena, ar fi fost doar unele formale şi superficiale, lipsite de conţinut şi fără scop legal, ci doar cu scop de moment, respectiv acela de a crea celor doi inculpaţi vocaţia pentru a îndeplini condiţiile detaşării la ABA Prut-Bârlad. Pe lângă caracterul formal şi fictiv, aceste angajări s-ar fi realizat în baza unor proceduri derulate în mod abuziv şi cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii etc)”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii au precizat că la câteva zile de la angajare, respectiv la 30 iunie şi 22 decembrie 2020, Virgil Saghin, Gabriel Niga şi Ana Boca ar fi aprobat detaşarea lui Stelian Meţler şi a Simonei Elena Burlacu la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) “Prut-Bârlad”.

“Aceste detaşări s-ar fi făcut cu aprobarea directorului Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Prut-Bârlad, inculpatul Avram Petru, care i-ar fi încadrat pe cei doi inculpaţi pe posturi de ingineri, deşi aceştia nu aveau studii de specialitate în domeniul respectiv.

Prin aceste demersuri, cei doi <<ingineri>> ar fi obţinut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care au beneficiat în mod nelegal, în sumă totală de 53.385 lei (Meţler Stelian – 46.968 lei şi Burlacu (fostă Iancu) Simona-Elena – 6.417 lei)”, a menţionat sursa citată.

CITEŞTE ŞI: Ancheta Recorder scoate la iveală că asistentul eurodeputatului Marinescu a fost numit POLITIC la şefia SGA Dolj

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii faţă de cinci inculpaţi.

Până în acest moment, conducerea ABA „Prut-Bârlad” nu s-a constituit parte civilă, iar primăria comunei Vatra Moldoviţei a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Iaşi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Peste o jumătate de tonă de cocaină, descoperită în baxuri de banane

Publicat

în

Peste o jumătate de tonă de cocaină a fost descoperită în cutii de banane, într-un depozit de legume – fructe din localitatea ilfoveană Chiajna. Valoarea de piaţă a drogurilor este de aproximativ 25 de milioane de euro.

“La data de 26.07.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au fost sesizaţi de către ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti cu privire la faptul că, într-un depozit de pe raza judeţului Ilfov, a fost depistată o cantitate de 503 kilograme cocaină disimulată în 35 de baxuri de banane. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că respectiva cantitate de cocaină a ajuns pe teritoriul României într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de provenienţă Columbia, achiziţionat de pe raza unui stat al Uniunii Europene. Valoarea de piaţă a drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 25 de milioane de euro. Prin ordonanţa DIICOT s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, cu privire la săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 2 și art. 3 din Legea 143/2000”, transmite DIICOT, potrivit Agerpres.


Drogurile au fost aduse în Europa prin portul Anvers din Belgia, apoi transportul a intrat în ţara prin Portul Constanţa şi a ajuns la depozitul din Chiajna.

Cel care ar fi anunţat autorităţile ar fi chiar importatorul bananelor.

Transportul de droguri ar fi intrat prin Portul Constanţa fără să fie detectat de autorităţi, pentru că niciun scaner din vămile din România nu funcţionează în prezent.


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Preşedintele PSD Olt: Mi se pare imposibil şi incredibil ca nişte oameni care încearcă să guverneze România să fie aşa de incapabili

Publicat

în

Preşedintele CJ şi PSD Olt, Marius Oprescu, a vorbit, joi, despre rectificarea bugetară pregătită de Guvernul României.

Liderul social-democraţilor din Olt reclamă faptul că guvernanţii sunt în continuare nepregătiţi şi iau decizii care afectează negativ.

„Nu am date despre rectificare, în momentul de faţă. Din informaţiile pe care le avem din interior, nici ei nu au date. Este o campanie electorală internă în care şi Cîţu, şi Orban se luptă să facă promisiuni electorale interne, din păcate pe spinarea bugetului României”, a afirmat Marius Oprescu.


Preşedintele CJ Olt a explicat modalitatea prin care Guvernul Cîţu dă bani doar unor primării, folosind acest avantaj în lupta internă cu Ludovic Orban.

CITEŞTE ŞI: Vicepreşedintele CJ Olt, Ionuţ Ivan: MFE întârzie nejustificat tot ce înseamnă proiecte pentru accesarea de fonduri europene

„La fel cum au făcut şi anul trecut, singura metodă prin care pot da bani cu dedicaţie doar către localităţile PNL şi nu către toţi nu este printr-o rectificare bugetară ci prin alimentarea Fondului de Rezervă, iar de acolo fondurile să fie distribuite doar către oamenii lor. Altfel, în momentul în care se face alocarea bugetară şi se alocă bani către unităţile administrativ teritoriale din România, acest lucru se face după formula de calcul a bugetului şi nu se poate da doar la unii. Formula este deja aprobată, iar ei nu pot decât să aloce suplimentarea fondurilor în anumite direcţii”, a arătat Oprescu.


Marius Oprescu mai spune că cei aflaţi la Putere sunt concentraţi pe lupta internă din PNL şi nu pe nevoile ţării.

„Din păcate, nu-mi dau seama dacă sunt rău-intenţionaţi sau sunt de-a dreptul proşti cei care fac aceste lucruri pentru că nu ţin cont de nimic. Mi se pare imposibil şi incredibil ca nişte oameni care încearcă să guverneze România să fie aşa de incapabili. Nu-mi dau seama dacă este reavoinţă sau doar prostie”, a conchis preşedintele CJ Olt.

sursa foto: captură emisiunea “Reporter 24”

CITEŞTE ŞI: Deputat PSD: Pentru a produce 1 leu România s-a împrumutat 2 lei și 14 bani

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

VIDEO & FOTO | Terenuri agricole distruse de avariile CET II Craiova. Plantație de căpșuni bio afectată periodic începând cu anul 2016

Publicat

în

O plantație de căpșuni bio, situată pe Centura de Nord a Craiovei, este permanent aflată sub amenințarea avariilor produse la o conductă care transportă apă uzată de la SE II Craiova, la halda de cenuşă din Valea Mânăstirii.

Un astfel de eveniment a avut loc și miercuri, când din cauza presiunii, apa a ţâşnit din conductă, iar cenușa lichidă a ajuns pe terenul unde o familie de doljeni cultivă căpșune bio. 


CITEŞTE ŞI: Craiovenii îndemnați să colecteze separat deșeurile în schimbul a două călătorii gratuite cu autobuzul

Patricia Popa, proprietară a terenului respectiv, spune că nu este prima dată când se confruntă cu o astfel de situație.

„Această problemă este veche. Am făcut reclamații, sesizări, dar se pare că nimeni nu ia o măsură pe termen îndelungat. Se fac reparații pentru moment, după care incidentele reapar. Prima problemă de acest fel a fost semnalată în iulie 2016. Avem aici o cultură de căpşuni bio. Este foarte trist să muncești pentru un fruct sănătos și toată munca să fie distrusă de factori de acest fel. Anul trecut am păţit acelaşi lucru. Am sesizat de fiecare dată Garda de Mediu, dar nu se întâmplă nimic. Cei de la CET II vin la fața locului, rezolvă pentru moment, dar apa țâșnește la un nou interval. Sunt foarte uzate acele conducte și cedează”, a menționat proprietara terenului.


O nouă sesizare a fost făcută și de această dată către Garda de Mediu Dolj, păgubiții primind asigurarea că o echipă va ajunge în zonă abia marți.

„Am sunat din nou la Garda de Mediu şi ne-a spus, un comisr de acolo, că ajung abia marţi. Nu mai am încredere în măsurile luate. Terenul este acoperit cu apă și cenușă. Nu este apă simplă, ci un amestec, iar acea cenușîă rămâne pe teren. CET II rezolvă problema rețelei, dar cenușa tot acolo rămâne”, mai spune doljeanca.

Reprezentanţii SE II Craiova susțin că în acest caz nu poate fi vorba despre poluare. Este apă reziduală care, spune directorul CET II Craiova, nu este dăunătoare.

„Cunoaștem situația. Este vorba despre o avarie la o conducta de transport. A apărut un por în conductă şi ţâşneşte apa reziduală. Nu vorbim în acest caz de poluare. Sunt probleme vechi. Este o zonă sensibilă acolo. Se lucrează în zonă și treptat vom înlocui tronsoanele de țeavă uzată. Strict la situația apărută acum, vom trimite o echipă să vadă ce culturi au fost afectate în zonă. Acolo nu este cenuşă, nu este amestec de apă cu cenușă, ci este apă uzată, fără cenușă și zgură”, a menționat Dan Vasile, director SE II Craiova.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere cu privire la situația semnalată.

CITEŞTE ŞI: Complexul Energetic Oltenia demarează procedura de externalizare a Sucursalei Electrocentralei Craiova II. Se dorește trecerea pe gaze naturale

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.