Connect with us

ACTUAL

Spitalizarea la clinicile private va fi suportată și de stat, și de pacient. De când intră în vigoare noua măsură

Publicat

în

De la 1 iulie se schimbă modul cum ne internăm la clinicile private care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pacientul va plăti contribuţia personală pentru serviciile de spitalizare continuă oferite de furnizorii privaţi, reglementată printr-o OUG publicată de curând în Monitorul Oficial (pe care o puteți consulta AICI).

„Dacă mergi la privat, statul plătește cât ar plăti dacă ai merge la un spital public (pentru un serviciu similar – n.red.), diferența de preț pe care o suporți din buzunarul tău fiind pentru orice altceva spune privatul că oferă în plus”, precum timp mai mic de stat la cozi, programări mai rapide, aparatură mai performantă, servicii de o calitate mai mare etc., cu mențiunea că „asta este o opțiune – nu te oprește nimeni să mergi la un spital public”, explică Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, pentru SpotMedia.ro.


Contribuția personală: Ce înseamnă, de fapt, și ce se schimbă dacă vrei să mergi la privat

Cum era până acum: Un pacient asigurat la stat putea accesa servicii medicale la o clinică privată sau la un spital privat și nu plătea nimic dacă respectivele servicii erau decontate de CNAS. Operatorul privat nu putea să adauge nimic peste acest preț.

Iar în cazul în care furnizorul nu avea contract cu Casa, atunci pacientul suporta costul întreg al serviciilor respective.


Așadar, costul va fi împărțit în două: o parte va fi decontată de CNAS – însemnând contravaloarea serviciilor respective, așa cum sunt tarifate în sistemul public, iar cealaltă parte va fi suportată de pacient – însemnând diferența de bani până la acoperirea costului real al furnizării serviciilor respective a operatorului privat.

CITEŞTE ŞI: Ce trebuie să faci dacă ai Cardul național de sănătate emis, dar nu l-ai primit de la CAS

Ce poate însemna acest lucru pentru pacienți: Deocamdată nu putem vorbi decât de niște scenarii posibile. Astfel, am putea da bani în plus pentru unele servicii pe care până acum le accesam gratuit la clinicile sau spitalele private care aveau contract cu CNAS. Sau nu, dacă aceștia consideră că sumele decontate de stat vor fi considerate a fi suficiente.

Pe de altă parte, operatorii privați ar putea fi încurajați să ofere mai multe servicii medicale, în baza unui contract cu CNAS, decât până acum. Altfel spus, în loc să plătim prețul întreg pentru anumite servicii, vom plăti mai puțin, grație diferenței acoperite de stat. Totuși, rămâne de văzut cum se va implementa efectiv această măsură.

„Nu cred că cineva poate prezice ce efect va avea în piață sau în ceea ce privește prețurile sau altceva, dar peste un an vom putea face o evaluare a situației, pentru că vom avea date colectate – și asta e foarte important”, a punctat Răzvan Cherecheș.

De menționat este că tot casele județene vor decide cu ce operatori privați încheie contracte.

Un grad mai mare de transparență: vom ști pe ce se duc banii

Contribuția personală va fi și un exercițiu important de transparență. Mai exact, pacientul va primi un deviz estimativ, care are un format standard, pe care furnizorul privat va trebui să i-l ofere oricărui pacient asigurat care vine să se trateze.

CITEŞTE ŞI: Protest la un spital din ţară. Ce spune ministrul Sănătăţii

Pe acesta vor fi detaliate foarte clar informații precum:

suma decontată de CNAS pentru rezolvarea cazului;
ce sume se percep în plus de către furnizorul privat, detaliate pe categorii de cheltuieli: medicamente, materiale sanitare, hrană, resursa umană etc.

Acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare, timp în care pacientul va putea cere oferte și de la alți operatori privați pentru serviciile de care are nevoie. Astfel, „pacientul va avea opțiunea de a alege din mai multe oferte competitive ca preț sau din punctul de vedere al calității serviciilor și aparaturii”, punctează Răzvan Cherecheș.

De asemenea, valoarea contribuției personale pentru fiecare categorie de serviciu medical trebuie să fie afișată pe pagina de internet și la sediul furnizorilor privați de servicii medicale.

Răzvan Cherecheș ne-a spus că acesta va fi un exercițiu binevenit de transparență și că vom ști într-adevăr pe ce se duc banii.

Totodată, în acest fel vor fi contorizate mai bine tipul și numărul serviciilor medicale prestate în mediul privat: „Astfel, ar trebui să avem informații mult mai clare asupra nevoii de servicii de sănătate, serviciilor de sănătate prestate la privat, proporția de servicii prestate la stat vs. privat etc.”.

El adaugă că spitalele de stat nu au de ce să se teamă de această măsură, pentru că nu se adresează aceluiași grup-țintă și serviciile medicale operate de mediul privat înseamnă mai puțin de 5% din volumul total național, adică piața e foarte mică.

Pacientul trebuie să-și dea consimțământul

O altă măsură inclusă în OUG este că, odată ce pacientul ia o decizie, nu poate merge mai departe decât dacă îşi oferă consimţământul scris că este de acord.

În plus, acceptă oferta ori de câte ori devizul estimativ iniţial se modifică pe parcursul internării, în cazul apariţiei de complicaţii, situaţii medicale neprevăzute.

Atunci, pacientul sau aparţinătorul trebuie să îşi ofere de fiecare dată consimţământul scris, iar la sfârșit i se oferă un decont care prezintă detaliat cât a suportat CNAS din Fond şi ce se percepe în plus de către furnizorul privat pentru acoperirea costului total, pe categorii de cheltuieli.
Când va intra în vigoare contribuția personală pentru celelalte servicii

Contribuția personală în cazul operatorilor de sănătate privați intră în vigoare de la 1 iulie 2021 pentru spitalizarea continuă, apoi în 2022 va fi implementată și pentru serviciile prestate în ambulatoriul clinic de specialitate şi pentru cele prestate în ambulatoriul paraclinic de specialitate, mai exact „după 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022”.

Important! Asigurările voluntare de sănătate de tip complementar suportă coplata și contribuția personală datorate de asigurat, în condițiile legii.

Explicațiile șefului CNAS

Președintele CNAS, Adrian Gheorghe, a dat câteva explicații, într-o conferință de presă susținută la Ministerul Sănătății acum câteva zile:

“Şi în acest moment un asigurat se poate trata în sistemul privat şi i se poate deconta de către CNAS din fond. Contribuţia personală nu aduce o noutate în sensul introducerii acestei posibilităţi. Ea există.

Diferenţa este că în acest moment un furnizor privat de servicii medicale nu poate percepe nicio sumă în plus faţă de acest tarif. Asta înseamnă că nu se întâmplă pe căi legale perceperea acestor sume deoarece trebuie să recunoaştem – şi spun asta foarte răspicat – tarifele suportate din fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare a serviciilor.

Măsurile prevăzute pentru introducerea contribuţiei personale au rolul de a elimina această zonă gri şi de face transparent cât se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi cât percepe în plus furnizorul pentru rezolvarea cazului pe categorii de vârstă.”

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Poliţiştii doljeni, acţiune de amploare alături de oamenii legii din Olt şi Mehedinţi. Peste 200 de amenzi aplicate în doar două ore

Publicat

în

Zeci de permise de conducere reţinute, peste 200 de amenzi şi un dosar penal, acesta este rezultatul unei acţiuni derulate de către poliţiştii doljeni, duminică, timp de două ore, în colaborare cu oamenii legii din Mehedinţi şi Olt.  

Purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveanu, a precizat că acţiunea a avut loc pe mai multe artere din judeţ, în intervalul orar 12.00-14.00.

“În doar două ore, polițiștii rutieri au aplicat 202 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 58.000 de lei, au reținut 27 de permise de conducere și au retras 5 certificate de înmatriculare, fiind constatată și o infracțiune pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”, a declarat reprezentanta IPJ Dolj.


Un bărbat în vârstă de 36 de ani, din Filiași, care conducea un autoturism pe DN 6, pe raza localității Brădești, cu viteza de 131 km/h, a fost taxat de către oamenii legii.

De asemenea, polițiștii au depistat un bărbat de 37 de ani, din Târgu Jiu, care conducea un autoturism pe DN 6, în afara localității Ișalnița, cu viteza de 141 km/h.

“Cei în cauză au fost sancţionați contravenţional conform OUG 195/2002, cu amendă în valoare de 1305 de lei iar ca măsură complementară le-a fost reţinut permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.


Reprezentanta IPJ Dolj a mai spus că polițiștii rutieri vor fi prezenți în trafic şi zilele următoare.

CITEŞTE ŞI: DOLJ: Alți doi șoferi iubitori de viteză au fost taxați de către polițiști. Mesajul oamenilor legii

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Patru maşini implicate într-un accident pe Valea Oltului. Intervine elicopterul SMURD

Publicat

în

Patru autoturisme au fost implicate, duminică, într-un accident grav, pe DN 7 – Valea Oltului, în localitatea Râul Vadului. 

Potrivit Centrului Info Trafic, o persoană este încarcerată.

Pe lângă echipajele SMURD și ale Ambulanței Sibiu, a fost solicitat și elicopterul, informează autorităţile.


Polițiștii sunt la fața locului și fac cercetări pentru a stabili cum s-a produs accidentul.

CITEŞTE ŞI: FOTO: Patru persoane, între care o fetiţă de 4 ani, victimele unui accident rutier produs în judeţul Vâlcea

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

CIFRELE ZILEI: Peste 150 de cazuri de Covid, în ultimele 24 de ore

Publicat

în

Până astăzi, 1 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.083.341 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.047.767 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 152 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.


 

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența  înregistrată la 14 zile
1. Alba 21295 1 0,03
2. Arad 23712 5 0,02
3. Argeș 27502 1 0,02
4. Bacău 26143 4 0,05
5. Bihor 29308 3 0,02
6. Bistrița-Năsăud 11913 0 0,05
7. Botoșani 14212 0 0,02
8. Brașov 43712 2 0,02
9. Brăila 13315 1 0,03
10. Buzău 12603 0 0,03
11. Caraș-Severin 11498 0 0,01
12. Călărași 10092 5 0,06
13. Cluj 57751 2 0,09
14. Constanța 43078 13 0,08
15. Covasna 8560 0 0
16. Dâmbovița 22534 5 0,03
17. Dolj 26755 5 0,04
18. Galați 27691 2 0,03
19. Giurgiu 11046 3 0,02
20. Gorj 9226 0 0,03
21. Harghita 8297 0 0,02
22. Hunedoara 22914 0 0,06
23. Ialomița 10802 0 0,02
24. Iași 42567 8 0,08
25. Ilfov 45285 12 0,19
26. Maramureș 20457 1 0,05
27. Mehedinți 8345 0 0,02
28. Mureș 24003 3 0,02
29. Neamț 19009 3 0,02
30. Olt 14644 1 0,02
31. Prahova 35535 6 0,05
32. Satu Mare 13069 3 0,10
33. Sălaj 10959 1 0,02
34. Sibiu 26532 0 0,03
35. Suceava 24267 7 0,03
36. Teleorman 13749 0 0,04
37. Timiș 54483 8 0,09
38. Tulcea 8453 0 0,04
39. Vaslui 16016 0 0,03
40. Vâlcea 16459 0 0,01
41. Vrancea 10699 0 0,01
42. Mun. București 184205 31 0,13
43. Cazuri noi nealocate pe județe  

 

646*

16  
 TOTAL 1.083.341 152  

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 19 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

 

 Nr. Crt. JUDEȚ Probe pozitive la retestare
1 ALBA 0
2 ARAD 0
3 ARGEŞ 1
4 BACĂU 4
5 BIHOR 0
6 BISTRIŢA-NĂSĂUD 0
7 BOTOŞANI 0
8 BRĂILA 0
9 BRAŞOV 0
10 BUZĂU 0
11 CĂLĂRAŞI 3
12 CARAŞ-SEVERIN 0
13 CLUJ 0
14 CONSTANŢA 1
15 COVASNA 0
16 DÂMBOVIŢA 1
17 DOLJ 0
18 GALAŢI 0
19 GIURGIU 1
20 GORJ 0
21 HARGHITA 0
22 HUNEDOARA 0
23 IALOMIŢA 0
24 IAŞI 1
25 ILFOV 2
26 MARAMUREŞ 0
27 MEHEDINŢI 0
28 MUNICIPIUL BUCUREŞTI 3
29 MUREŞ 0
30 NEAMŢ 0
31 OLT 0
32 PRAHOVA 0
33 SĂLAJ 0
34 SATU MARE 2
35 SIBIU 0
36 SUCEAVA 0
37 TELEORMAN 0
38 TIMIŞ 0
39 TULCEA 0
40 VÂLCEA 0
41 VASLUI 0
42 VRANCEA 0
  Total 19

Până astăzi, 34.286 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.


În intervalul 31.07.2021 (10:00) – 01.08.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 5 decese (3 bărbați și 2 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale din județul Mureș.

Toate cele 5 decese  sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, în urma verificărilor efectuate. Acestea s-au produs 3 în luna aprilie 2021 și 2 în luna iunie 2021.

Dintre acestea, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 ani, 1 la categoria de vârstă 70-79 ani și 2 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 411. Dintre acestea, 59 sunt internate la ATI.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.