AcasăACTUALȘi-au rescris poveștile în care joacă rolul principal și au decis să...

Și-au rescris poveștile în care joacă rolul principal și au decis să iasă învingătoare în lupta cu cancerul

spot_img

Poveștile lor nu sunt dintre cele mai vesele, dar cu siguranță sunt despre curaj, răbdare, putere, regăsire, uneori coborâșuri, alteori urcușuri emoționale, despre a fi cu brațele deschise la timpul potrivit și cu răspunsuri la toate întrebările. Pacientele oncologice ale Clinicii „Sfântul Nectarie” din Craiova au acum posibilitatea nu doar de a se trata, ci și de a parcurge mult mai ușor acest drum al vindecării. Terapiile individuale, cele de grup, activități derulate pentru relaxare sau yoga medicală, toate acestea și-au spus cuvântul în cazul acestor eroi tăcuți.    

- Publicitate -

Alexandra este una dintre norocoase. A cunoscut o echipă minunată și, spune ea, nu se mai simte singură pe acest drum al vindecării.

„Mă numesc Alexandra, am 36 de ani, în anul 2019 am fost diagnosticată cu cancer de sân, iar din anul 2020 sunt pacienta Policlinicii „Sfântul Nectarie” din Craiova. Pentru că înainte de a ajunge aici am avut ocazia de a primi tratamentul clasic, convențional, care se aplica la noi in țara…am putut face ușor comparația intre cum este si cum ar trebui de fapt sa fie tratamentul unui pacient oncologic. Pe lângă devotamentul medicilor, implicarea lor activă in găsirea celei mai bune metode de tratament, am înțeles ca de fapt este f important sa tratam sufletul si mintea. Sa ne acceptam stările de anxietate si de frica care inevitabil apar. Să facem pace cu noi înșine! Recunosc ca inițial am fost sceptica dar in același timp eram si curioasa sa văd ce înseamnă yoga(…). Ce am câștigat? Am câștigat experiențe unice, am cunoscut oameni minunați cu care am creat conexiuni deosebite, răul după chimioterapie nu mai era atât de puternic, am învățat sa am curaj sa îmi arat vulnerabilitățile, m-am simțit înțeleasă si nu m-am mai simțit niciun moment singura pe acest drum al vindecării. Abia atunci am realizat ca pana la aceasta vârsta eu nu am știut ce înseamnă relaxarea totala si starea aceea de plutire si de conștientizare a fiecărei părți din mine. Deoarece si aparținătorii sunt invitați sa ia parte cu noi la clasele de yoga, acest lucru mi-a ajutat soțul sa înțeleagă mai bine prin ce trec, tehnicile de respiratie si relaxare l-au ajutat sa învețe cum sa facă fata stresului cotidian si ne-a legat căsnicia si mai mult. Am reușit sa creem amintiri frumoase si pentru asta nu pot fi decât recunoscătoare soților Schenker si întregii echipe medicale pt tot ce fac cu si pentru noi”, povestește Alexandra.


Pentru Emilia, lupta cu boala a început în 2019. Datorită tehnicilor de yoga medicală, aceasta are mult mai multă încredere în ea și este convinsă că va reuși să fie un om împlinit.

„Mă numesc Emilia. În anul 2019, în luna noiembrie, am fost operată de cancer la stomac…mai bine zis nu mai am stomac. În anul 2020, luna ianuarie, am inceput chimioterapia in clinica „Sf Nectarie” din Craiova, unde am întâlnit un om minunat, doctor Michael Schenker, și o întrega echipă de medici și asistenți care fac tot posibilul ca noi bolnavi de cancer sa ne simtim bine. Fiind pacienta clinicii, doamna Ramona Schenker, care acum este o ,,cloșca” pentru noi, ne-a propus să facem yoga medical. Am inceput gimnastica cu 5 fete, acum un an si 6 luni, iar în prezent familia noastră  s-a mărit și suntem 27. La început imi era frica sa dorm pe burta, mergeam cocoșata pentru că daca incercam sa ma îndrept mi se părea că se rupe operatia. Datorita tehnicilor de yoga medicală folosite de doamna doctor Ramona Schencher am ajuns, la 58 de ani, sa fiu flexibilă ca la 20. Am invatat cum sa expir si sa inspir corect și asta ma ajuta foarte mult in momentele in care nu sunt bine. (…) Acum sunt pe tratament imuno si chimioterapie pentru parenchin pulmonar cu necroze in bronhii si merg la yoga medical pentru că minutele de relaxare de la începutul orei in care ne vizualizam corpul si eliminăm in gând ce este bolnav in corp, ascultând muzica de relaxare si pe doamna Ramona Schenker care ne ajută să ne scăpăm corpul din cap până în picioare, eliminând tot ce este rau in corp”, spune Emilia.

FRICA, NESIGURANȚA ȘI ATACURILE DE PANICĂ AU DEVENIT DOAR ETAPE DIN TRECUT

Pentru o altă pacientă, frica, nesiguranța și chiar atacurile de panică au devenit doar etape din trecut. Știe acum cum să gestioneze situații, resimțind efectul pozitiv al terapiei individuale chiar de la prima întâlnire cu onco-psihologul Ramona Schenker.


„Sunt pacientă a Centrului Oncologic „Sf Nectarie” din Iunie 2020, când am fost diagnosticată cu o formă agresivă de cancer la sân. Am fost preluată de Dr. Michael Schenker și echipa sa, care au dat dovadă de mult profesionalism și empatie față de mine. Din acel moment a început o luptă acerbă cu boala, cu tratamente la fel de agresive precum afecțiunea de care sufeream,  dar și foarte eficiente.  Starea mea fizică dar mai ales psihică era praf și toți pacienții oncologici știu că primirea diagnosticului „ai cancer” vine la pachet cu stări anxioase, atacuri de panică, frică, nesiguranță, teama de necunoscut, faptul că nu îți mai poți controla corpul datorită reacțiilor adverse la medicamente. Trebuia făcut ceva!  Am fost informată, că în cadrul Centrului, pacientul oncologic este abordat complex prin terapie psihologică individuală, yoga, grupuri suport, onco-nutriție. Am hotărât să particip la terapie individuală și yoga cu Onco-Psiholog Ramona Schenker. Efectul pozitiv al terapiei individuale l-am simțit de la prima întâlnire, iar yoga medicală pe care o practic din august 2020 și până în prezent, de două  ori pe săptămână, a fost o adevărată revelație pentru mine. Pe parcursul practicii yoga, bineînțeles în timp, după câteva luni de exercițiu, am dobândit tehnicile corecte de respirație, astfel încât cu ajutorul lor, la apariția celui mai mic atac de panică sau a unei stări fizice alterate să mă pot controla și echilibra. Am reușit ca toate relaxările ghidate făcute cu Ramona și înregistrate audio, să le practic acasă la cel mai înalt nivel de eficiență asupra stării de bine a organismului.

CITEȘTE ȘI: A fost majorată valoarea tichetelor de creșă

Nu in ultimul rând, exercițiile fizice practicate pentru coloană, articulații , detensionare musculară, au dus la diminuarea durerilor și a stărilor de rău, creându-mi echilibru fizic și psihic. Consider că practica yoga îmi face bine din toate punctele de vedere și o recomand atât colegilor de suferință cât și persoanelor sănătoase. Am învățat că acest „război”, a celor diagnosticați cu o formă de cancer, se duce pe diferite fronturi: terapiile medicale, practica yoga, grupuri suport, terapie psihologică individuală ș.a. Cred cu tărie ca noi pacienții, numai așa putem fi învingători!  Aceasta este experiența mea pe scurt”, povestește o altă pacientă a Clinicii.

Pentru Monica, lupta a început în anul 2020. Pe acest drum al vindecării, yoga medicală joacă un rol important și pentru ea, atât fizic cât și emoțional.

„Sunt Monica si sunt pacienta a Clinicii Sf Nectarie din ianuarie 2020 cu diagnostic neoplasm mamar. Am început sa practic yoga in mai 2021, de două ori pe saptamana. Yoga ma ajuta atat pe plan fizic prin cresterea mobilitatii si flexibilitatii, insa in primul rand pe plan emotional si psihic(relaxare fizica si mentala precum si exercitii de respiratie si meditatie). Yoga imi aduce constant vitalitate si bucurie. Sunt profund recunoscatoare Ramonei pentru ca a creat acest grup, in care ma simt foarte bine”, este mesajul Monicăi.

PERSONAJ PRINCIPAL ÎNTR-O POVESTE ÎNCEPUTĂ ÎN 2012 

După ce a urmat un tratament foarte greu, Viorica a reușit și ea să contureze povestea unei învingătoare. Este personaj principal și are alături de ea o echipă minunată.

„Sunt Viorica și sunt pacientă a clinicii Sf Nectarie din anul 2012. Am fost diagnosticată cu Sarcom și M1 pulmonar a urmat un tratament foarte greu, însemnând chimioterapie plus operațiile, dar datorită domnului doctor Schenker și echipei dumnealui, eu  am reușit. Acum pot să vă spun că mă simt foarte bine datorită doamnei Ramona, care m-a primit de la începutul primei clase de yoga. Am învătat numai lucruri bune care mă ajută: o respirație corectă, relaxare, sunt mai flexibilă, merg foarte mult pe jos, am un somn mai liniștit, mă simt foarte bine și abia aștept următoarea întâlnire cu doamna Ramona și cu toate fetele. Mulțumesc acestor OAMENI MINUNAȚI”, spune Viorica.

Mihaela are vechime în tot acest demers al vindecării. A venit la yoga pentru o stare de mai bine, iar acum se declară dependentă de această practică.

„Sunt Mihaela, pacienta a Centrului  Oncoligic „Sf. Nectarie” din anul 2014.  Am 8 ani de la primirea diagnosticului de neoplasm mamar si sunt bine datorita domnului doctor Schenker si echipei dumnealui. În luna aprilie a anului trecut, am auzit si am primit acceptul de a participa la yoga, cu doamna Ramona Schenker, un om minunat, plin de energie si optimism( molipsitor). Consider ca aceasta practica m-a ajutat din toate punctele de vedere, prin exercitii pentru coloana si articulatii, prin echilibru si mobilitate, prin tehnici de relaxare, de respiratie, de meditatie….Am devenit dependenta de yoga (cum zic eu)”, povestește Mihaela.

La rândul ei, Sanda a simțit pe propria-I piele beneficiile practicii yoga.

„Mă numesc Sanda și sunt pacienta Clinicii din iunie 2020, când am fost diagnosticata cu neplasm mamar. Am ales să vin la această clinică datorită profesionalismul de care dă dovadă echipa medical care mi-a dat o șansă la viață. Dupa terminarea tratamentelor, am decis sa merg la yoga. Recunosc că am fost sceptică in ceea ce privește yoga pentru că nu știam nimic, dar odată ajunsă acolo, am observat beneficiile acestei practici. În primul rând, am reușit să ridic mâna( unde am fost operată), să fiu mai flexibilă, relaxată fizic și psihic. Eu nu am cuvinte de mulțumire doamei Ramona pentru dăruirea, empatia, răbdare și profesionalismul de care dă dovadă.  Multumesc și jos pălăria!”, spune Sanda.

DUPĂ ȘOCUL VIEȚII SALE, TRĂIT CU ȘASE ANI ÎN URMĂ, NONI RESCRIE POVESTEA PE CARE O ÎNCEPUSE DEZARMATĂ

Pentru Noni, aflarea diagnosticului a fost un șoc, cel mai mare din viața sa. S-a întâmplat cu șase ani în urmă, iar acum zâmbește încrezătoare și este sigură că acea teamă de moarte, pe care a avut-o inițial, a fost doar atunci.

„Sunt Noni și vreau sa va spun povestea mea. În urma cu 6 ani, am fost diagnosticata cu cancer mamar. A fost unul din șocurile vieții mele. Eram sigură ca voi muri. De fapt, pentru toți care am trecut prin acest diagnostic, primul gând este moartea. Dar, după o prima întâlnire cu dl dr Schenker, la Clinica Sf Nectarie din Craiova, am ieșit jumătate vindecată. Mi-a dat atâta incredere și curaj că am trecut prin boala foarte bine. Acum sunt bine și mare parte se datorează domnului doctor. Am rămas, totuși cu urmări în urma operației de mastectomie, dar, în urma cu ceva timp, mai mult din curiozitate, am mers la o ședință de onco yoga. Cine ar fi crezut ca îmi va plăcea și chiar o sa merg cu placere? Eu nu… Și totuși asa este. Abia aștept zilele de yoga. Am făcut progrese mari cu mâna, am învățat tehnici de respirație despre care nici nu știam ca exista, sunt mult mai flexibila și ce contează cel mai mult, am un tonus și o stare de bine, plus că am cunoscut niște oameni minunați. Și asta datorita doamnei doctor Ramona Schenker.  Va mulțumesc foarte mult pentru acest EU care sunt acum”, povestește Noni.

CITEȘTE ȘI: Clinica de Pediatrie din cadrul Spitalului Filantropia Craiova, reabilitată cu fonduri din PNRR. CJ Dolj a depus deja cererea de finanţare

Ileana a trecut peste stările de anxietate, a învins neîncrederea tot cu ajutorul practicii yoga.

„Sunt Ileana și recomand clasele de yoga tuturor celor care citesc aceste rânduri, dar în special pacienților și pacientelor Clinicii de Oncologie Sf. Nectarie. Doamna Ramona Schenker (psihoterapeut) m-a ajutat enorm să trec peste stările de anxietate, atacuri de panică și stările de nesiguranță cu care mă confruntam zilnic, datorită diagnosticului primit și tratamentului oncologic pe care l-am urmat. Și eu sunt pacient al Clinicii Sf. Nectarie. Am inceput să vin la clasele de yoga de două ori pe săptămână. Am învățat tehnici de respirație, exerciții pt coloană și articulații, tehnici de relaxare și meditație. Practica yoga mă ajută foarte mult pe plan mental, sunt o persoană mai echilibrată, gândesc pozitiv și sunt mai tolerantă cu mine însămi, iau lucrurile așa cum sunt. Am observat că am căpătat o mobilitate și o flexibilitate mai mare, îmi cunosc corpul mai bine, și după fiecare ședință de yoga, simt că am alt tonus și mă încarc cu energie pozitivă”, precizează Ileana.

Și Ionela a învățat, practicând yoga medicală, să fie relaxată, să nu mai aibă frică de boală și să creadă că va reuși să obțină doar victorii.

„Sunt Ionela și sunt pacienta Clinicii „Sf. Nectarie”. Am fost diagnosticata cu melanom uveal în anul 2020. Urmez un tratament cu imunoterapie din decembrie 2021 la aceasta clinica, unde mi s-a propus sa particip la ședințele psihoterapie și yoga inițiate de doamna Ramona Schenker. Un adevărat beneficiu adus persoanei mele, pentru care ii foarte mulțumesc! Am învățat sa fiu relaxata, sa nu-mi mai fie frica de boala, căpătând încredere in capacitatea organismului meu de a se apăra in mod natural de invazia cancerului. Prin practica yoga am învățat sa respir și sa inspir corec prin relaxare și vizualizare ajutându-ma sa înțeleg rolul pe care organismul meu îl are in recuperarea propriei sănătăți, provocând schimbări de atitudine, a modului de a gândi. Aceasta relaxare câștigată prin yoga este pentru mine un instrument benefic in comunicare cu inconștientul, putând  sa-mi evaluez ideile curente și sa le modific, dacă doresc. Exercițiile efectuate la orele yoga m-au făcut mai flexibila, am mai multă încredere in mine, iar rezultatul computerului tomograf este unul excelent, ceea ce înseamnă ca tratamentul, ședințele de psihoterapie și yoga au adus schimbări fizice in organismul meu, întărind sistemul imunitar și modificând cursul bolii”, spune și Ionela.

ARE METASTAZE OSOASE FĂRĂ NUMĂR, CUM TOCMAI EA DEFINEȘTE SITUAȚIA ÎN CARE SE GĂSEȘTE, DAR ASTA NU O ÎMPIEDICĂ SĂ ZÂMBEASCĂ ȘI SĂ  MUNCEASCĂ PENTRU A FI BINE 

Pentru Simona, lupta cu acest diagnostic a început în anul 2011. Se declară învingătoare și cum a aflat despre yoga medical a spus imediat da. Încrederea și încurajările reciproce, făcute în grupul de colegi, sunt extrem de importante pentru Simona.

„Sunt Simona si in 2011, la 38 de ani, am fost diagnosticata cu neoplasm de colon, boală pe care azi imi place sa spun ca am invins-o. Dar sa o luam cu inceputul cand, dupa interventiile chirurgicale am fost indrumata, nu intamplator, cred eu, catre domnul doctor Michael Schenker. Și, nu intamplator, parte din perfuziile de la sedintele de chimioterapie mi-au fost administrate de Ramona Schenker. Pentru ca diagnosticul de cancer nu este usor de primit, nici pentru mine nu a fost usor. Am trait pe rand: socul aflarii, suferinta fizica urmata interventiilor chirurgicale, starile de rau de dupa sedintele de chimioterapie, teama de necunoscutul ce urma, dar mai presus de toate dorinta de a invinge.

Credinta ca voi invinge era intarita dupa fiecare intalnire cu cei doi, plecam acasa de fiecare data alt om, ma incarcam cu acea incredere ca va fi bine. Interventiile suferite, sase la numar, si-au pus si ele amprenta asupra organismului meu, fizic si psihic, asa ca, atunci cand am primit din partea Ramonei intrebarea daca as fi interesata de a participa la sedinte de yoga, am raspuns pozitiv, crezand ca nu are ce rau sa-mi faca. (…)Viata mea s-a schimbat radical in bine de cand am inceput yoga. Tehnicile de respiratie incarca organismul cu energie, momentele de relaxare si concentrare dau psihicului un suflu nou, iar exercitiile fizice intaresc articulatiile, imbunatatesc mobilitatea, circulatia sanguina si functionarea sistemului digestiv. Deloc de neglijat la intalnirile de la sedintele de yoga sunt legaturile formate intre noi, „colegii de suferinta”, increderea si incurajarile reciproce, ca intr-o familie, ghidati cu muuulta pricepere si daruire de mentorul nostru, Ramona Schenker, un OM minunat si un PSIHOLOG pe masura (te citeste imediat cand nu esti bine). Va multumim din suflet pentru rabdare si daruire”, spune, la rândul ei, Simona.

Te miri de unde are atâta energie când tot ea spune că are metastaze osoase fără număr. Nu le bagă în seamă și merge încrezătoare pe drumul său. Ileana zâmbește mult, îi râde în nas parșivului cancer și apreciază faptul că a învățat, cu ajutorul echipei de la Clinica Sfântul Nectarie, să gestioneze această relație cu boala.

„Ma numesc Ileana si sunt diagnosticata cu cancer mamar cu metastaze, fara numar, osoase. Ajunsesem sa-mi fie teamă ca nu cumva sa-mi frang vre-un os si din aceasta cauza nu mai miscam aproape deloc. Am primit o invitatie a Ramonei Schenker de a participa la o sedinta/clasa de yoga. Am onorat invitatia din curiozitate. Am intalnit acolo alte 5 paciente. Mi-a placut ce am facut si simtit atunci, acolo si am participat si la urmatoarea clasa, la urmatoarea si s-au facut 2 ani de cand practic onco yoga cu Ramona. Acum pot sa ma aplec, sa ma rasucesc, am invatat tehnici de respuratie, de relaxare. Si am ajuns sa particip la 2-3 clase pe saptamana si in compania a 20-24 de practicanti. Astazi, sunt multumita de oasele mele, de ce pot face si mai ales de ce simt. Multumesc Ramonei ot curajul de a introduce yoga in programul  Clinicii Sf. Nectarie. Multumesc acestei familii minunate, familia Mike si Ramona Schenker pt tot ce mi-au oferit, in afara tratamentului specific: consiliere pshiologica de grup si inviduala, timp de relaxare impreuna cu alti pacienti, instruire in relatia mea cu cancerul meu. Sunt unul din pacientii care de 8 ani a invatat sa traiasca o viata calitativ buna si asta datorita programelor oferite de aceasta clinica, de acesti oameni minunati, Ramona si Mike Schenker. Vă iubesc și mă simt iubita de voi”, este povestea Ilenei.

CITEȘTE ȘI: O nouă serie de angajări ca însoţitor de zbor. Selecţia are loc la un hotel din Craiova

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri