Connect with us

ACTUAL

Se cere majorarea sumelor alocate submăsurii 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri. Florin Ciobanu (ATF Olt): Să nu se mai întâmple ca în anii anteriori, când mii de proiecte eligibile nu au mai avut finanţare

Publicat

în

Reprezentanţii fermierilor cer majorarea sumelor alocate submăsurii 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri. Aceştia spun că fondurile europene alocate sunt insuficiente, iar foarte multe proiecte eligibile nu vor primi finanţare din lipsă de buget.

Preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri (ATF) Olt, Florin Ciobanu, a explicat în cadrul emisiunii „Reporter 24”  că plafonul alocat s-a dovedit complet insuficient în raport cu numărul tinerilor interesați să intre în agricultură și care a depășit 4.300 de posibili beneficiari.

Mulți dintre aceștia vor avea proiecte eligibile, dar fără finanțare. Adică îndeplinesc toate condiții, dar nu mai sunt bani și pentru ei.


Astfel, reprezentanţii fermierilor cer ca sumele să fie suplimentate de la bugetul de stat, printr-un proiect paralel.

„Vom demara, în perioada următoare, discuţii pentru a identifica cea mai bună soluţie să nu se mai întâmple ca în anii anteriori, când mii de proiecte eligibile  nu au mai avut finanţare. Este păcat, mai ales că avem aproape 4.300 de tineri care vor să ia finanţare pentru a-şi dezvolta afacerea în zona rurală. Asta înseamnă 4.300 de familii, pe lângă care mai sunt alte câteva zeci de familii care supravieţuiesc – zilieri, magazine. Aceşti mici fermieri sunt mici motoraşe economice ale economiei locale. Eu nu cred că este cineva care nu vrea să găsim soluţii să putem finanţa cu un program asemănător PNDL. Vrem să venim cu un program paralel PNDR – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, finanţat de la Bruxelles, cu bani de la bugetul naţional, să putem finanţa toate proiectele eligibile care deja produc plusvaloare în zona rurală”, a declarat Florin Ciobanu.

Acesta a explicat statul e responsabil să intervină pentru a reuşi reîntinerirea generaţiilor de fermieri.


„Avem 100 de milioane buget şi aproape cinci mii de proiecte, dacă ţinem cont şi de zona montană. 4.300 sunt la noi, în zona non-montană cu un buget de 70 de milioane de euro. Nu ne ajung aceşti bani, există buget doar pentru o mie – o mie şi ceva de proiecte. Vom avea mii de tineri care nu vor primi finanţare dacă nu venim rapid cu o idee de a finanţa aceste proiecte de la bugetul naţional. E păcat să nu îi ajutăm, în condiţiile în care toată Europa ţipă că este o problemă reîntinerirea generaţiilor, forţa de muncă la fel, iar satele româneşti sunt depopulate”, a conchis Ciobanu.

CITEŞTE ŞI: Preşedintele Comisiei de agricultură din Cameră, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), semnal de alarmă după creşterea preţurilor la îngrăşăminte: Sectorul agroalimentar se află într-un risc major

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

CRAIOVA: Toboganele de gunoi din blocurile turn vor fi desființate. Craiovenii vor colecta gunoiul separat

Publicat

în

Toboganele de gunoi din blocurile turn din Craiova vor fi desființate, reprezentanții Iridex și cei ai Primăriei Craiova anunțând că în data de 6 decembrie demarează montarea containerelor supraterane tip Easy, în zona blocurilor din municipiu. 

Amplasarea acestor containere se va face etapizat, pe cartiere, 1 MAI fiind prima zonă în care vor fi montate.

Colectarea deșeurilor menajere pe fracții va începe din data de 9 decembrie, spun cei de la Iridex.


În privința toboganelor de gunoi din blocurile turn, acestea nu vor fi desființate în momentul începerii amplasării containerelor supraterane, ci 30 de zile acțiunea se va derula paralel.

„Pentru a putea face o trecere cât mai ușoară, la noul sistem de colectare separată a deșeurilor reziduale, ghenele vor funcționa, în paralel cu containerele de tip Easy, timp de 30 de zile după ce au fost montate containerele supraterane. După cele 30 de zile, toboganele de gunoi din blocurile turn vor fi închise”, anunță reprezentanții Iridex.

Pentru începerea colectării separate în Craiova, operatorul de salubrizare a achiziționat toate cele 1.120 containere supraterane de tip Easy, conform obligației asumate, în urma solicitării făcute de Primăria Municipiului Craiova.


„Cele mai răspândite și valoroase materiale recuperate din fiecare casă, pe care avem obligația legală de a le colecta separat, sunt împărțite în 4 categorii principale: hârtie&carton, plastic&metal, sticlă și deșeuri reziduale.

Containerele amplasate la blocuri respectă un anumit cod de culoare, pentru o identificare rapidă și ușoară. Recipientele albastre pentru hârtie&carton, cele galbene pentru plastic&metal, cele verzi pentru sticlă, iar cele negre pentru deșeuri reziduale, adică resturile de mâncare”, au mai precizat reprezentanții Iridex.

De ce este important să colectăm separat?

Avantajele colectării selective sau separate a deșeurilor sunt următoarele:

Se diminuează semnificativ costurile și protejăm natura;

Se evită amenzile aplicabile pentru nerespectarea reglementărilor în vigoare;

Ajutați la conservarea resurselor naturale ale pământului;

Se recuperează materialele reciclabile care ulterior se transformă în materie primă;

Se reduce poluarea din aer, apă și sol, precum și a mediului înconjurător;

Se reduce consumul de energie și se conservă resursele naturale;

Ajută la menținerea unui mediu mai curat.

Iridex mai anunță că, împreună cu Primăria Craiova, va face informări cu privire la fiecare etapă a montării containerelor supraterane, în fiecare cartier.

CITEȘTE ȘI: Utilaje pentru deszăpezire, respinse de autoritățile din Târgu Jiu. Cum se prezintă parcul auto

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Se înmulţesc suspiciunile de infectare cu Omicron, în România

Publicat

în

Se înmulțesc suspiciunile de Omicron în România. În afară de cele trei persoane cu COVID-19 care s-au întors din Africa de Sud, alți trei români sunt suspectați de infectare cu noua variantă de coronavirus. Probele lor sunt în curs de secvențiere la Institutul „Matei Balș”, a declarat medicul Adrian Marinescu, joi, la Digi24.

În total, șase persoane sunt suspecte de Omicron în țara noastră, însă la două dintre acestea există „o suspiciune înaltă” pentru noua variantă africană.

Pe lângă cele trei persoane care s-au întors marți seară din Africa de Sud, ale căror probe sunt în curs de secvențiere, mai există suspiciuni de Omicron pentru alți trei români. Probele acestora sunt, de asemenea, în curs de secvențiere la Institutul „Matei Balș”, a declarat medicul Adrian Marinescu, la Digi24.


„Sunt persoane care sunt diferite, unde nu e suspiciune înaltă, dar există o suspiciune”, a precizat medicul. Cele trei persoane sunt asimptomatice și se află în carantină.

„Va trebui să vedem mai multe secvențieri și făcute ori de câte ori există o suspiciune. Toate persoanele care vin dintr-o zonă roșie trebuie să se izoleze, să se facă test PCR și dacă iese pozitiv obligatoriu se face secvențierea”, a subliniat Adrian Marinescu.

Medicul speră că varianta Omicron va aduce mai puține cazuri severe de boală față de valul 4 de COVID, ținând cont de informațiile existente la acest moment.


Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că în urma primelor teste efectuate, la două dintre cele trei persoane testate pozitiv după sosirea din Africa de Sud „există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2”.

Cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare”, anunță ministerul Sănătății.

Secvențierea durează câteva zile.

CITEŞTE ŞI: Medicul Marinescu, despre tulpina Omicron: „Virusul nu are granițe”

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Premierul Nicole Ciucă, după discuția privind obligativitatea certificatului verde la biserică: „Cultele au cerut ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificat”

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciucă a spus joi că reprezentanții cultelor au cerut ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificat.

„În acest moment a fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. Este un proiect care este în dezbatere, se discută cu specialiști și sperăm ca într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie și să mergem în Parlament și până la sfâșitul anului să putem să avem această lege a certificatului Covid, care încă o dată se va înscrie în parametri reali a ceea ce înseamnă incidența bolii și, de asemenea, ce înseamnă oamenii care au trecut prin boală, oamenii care beneficiazîă de teste, este o chestiune care urmează să fie dezbătută”, a spus Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.


La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că decizia care urmează să fie luată în privința certificatului trebuie să fie înțeleasă și respectată de toată lumea.

„Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi o decizie politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ și incluziv, adică nu trebuie să fie o decizie discreționară, trebuie să fie o decizie care să fie cunoscută, înțeleasă și respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate, noi credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru”, a declarat Rafila.

CITEȘTE ȘI: Testele de salivă pentru elevi, utilizate începând de astăzi


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.