Connect with us

ACTUAL

Revoltător: RMN sau CT decontate de stat, doar în baza unor liste de așteptare pe care sunt deja 4.000 de bolnavi

Publicat

în

Investigațiile tip RMN sau CT continuă să fie o mare problemă pentru asigurații doljeni. În situația în care nu își permit să plătească aceste servicii medicale, cunoscute fiind tarifele destul de piperate, singura soluție este înscrierea pe o listă de așteptare pe care deja sunt trecuți 3.500 sau 4.000 de pacienți, în funcție de clinică.   

Ca în fiecare an, de vină este plafonul alocat clinicilor medicale. Cerințele sunt multe, spun reprezentanții acestor unități, iar sumele pe care statul le decontează nu acoperă cheltuielile pe care o clinică le face cu aceste tipuri de investigații medicale.

Singura soluție este, dacă doljenii au nevoie de astfel de investigatii, să le facă plătind tariful integral.

În ceea ce privește costurile, pentru o regiune a coloanei, de exemplu, investigația tip RMN este plătită cu 480 de lei sau chiar cu 770 de lei, în funcție de clinică și dacă se face cu sau fără substanță de contrast.

Nici pentru efectuarea CT-urilor nu mai sunt locuri disponibile, listele însumând și aici mii de pacienți. Tarifele sunt cuprinse între 180 și 260 de lei „pe elemet” și cresc dacă se utilizează substanță de contrast pentru efectuarea investigației.

Șanse mai mari au doljenii care se confruntă cu afecțiuni oncologice. Sunt fonduri suplimentare în acest sens, dar deja programări se pot face pentru începutul lunii martie la majoritatea clinicilor din Craiova, iar situația se schimbă de la un minut la altul.

„Avem contract cu CAS Dolj, dar nu mai avem plafon. Deja avem o listă cu 3.000 și ceva de pacienți. Va dura luni de zile de acum încolo. Vă luăm datele de contact și vă sunăm noi”, a spus reprezenta uneia dintre clinicile craiovene.

Cam așa se derulează încercările de a programa o persoană, în acest moment, în vederea efectuării unui RMN sau CT decontat de CAS Dolj.

Nu este primul an când pacienții se confruntă cu astfel de situații.

Cei mai mulți dintre cei care au nevoie de astfel de investigații o fac la recomandarea medicului specialist în cazul unor probleme de sănătate care pentru a fi rezolvate depind de efectuarea RMN-ului sau CT-ului. Din acest motiv, doljenii plătesc din buzunar contravaloarea serviciului medical, deși lunar achită contribuția la CAS.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

VIDEO. Excavator care lucrează la Drumul Expres Craiova-Piteşti, lovit de un tren

Publicat

în

Un excavator al societăţii care lucrează la Drumul Expres Craiova-Piteşti a fost lovit de un tren, luni, în zona comunei Milcov din judeţul Olt.

Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu a declarat că în accident au fost implicate un automotor și un excavator.

Doi bărbaţi au fost răniţi, în urma accidentului.

„În urma evenimentului, conducătorul excavatorului, în vârstă de 54 de ani, din comuna Bordeiești, județul Vrancea, a fost rănit.

Pacientul a fost preluat de echipajele medicale, conștient, politraumatizat prin accident feroviar și transportat la UPU Slatina.

Echipajul SMURD a mai asistat la locul evenimentului un bărbat aflat în automotor, în vârstă de 41 de ani, din comuna Șopârlița, cu traumatism la membrul inferior drept. Pacientul a refuzat transportul la spital”, a declarat reprezentantul ISU.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

O școală dintr-o localitate din Dolj a trecut online. Cât este rata de infectare în această comună

Publicat

în

Alte 13 cazuri de coronavirus au fost depistate în școlile și grădinițele din județul Dolj, cinci fiind în rândul elevilor și opt în cel al cadrelor didactice, în comuna Siliștea Crucii urmând ca orele să se desfășoare online.  

Potrivit reprezentanților DSP Dolj, aceste cazuri au fost înregistrate în perioada 5-7 martie.

Situația este următoarea:

ELEVI ŞI STUDENŢI

Nr. crt. Unitatea de învăţământ Nr. cazuri Observaţii
1 Şcoala Generală N. Bălcescu 1 Clasa VIII-a on-line
2 Şcoala Generală N. Romanescu 1 Clasa III-a on-line
3 Şcoala Gimnazială Siliştea Crucii 1 Gimnazial şi primar on-line
4 Şcoala Gimnazială Traian 1 Clasa I on-line
5 Grădiniţa Ion Creangă 1 Ancheta în curs

 

CADRE DIDACTICE ŞI NEDIDACTICE

Nr. crt. Unitatea de învăţământ Nr. cazuri Observaţii
1 CN Fraţii Buzeşti 1 Izolat
2 Şcoala Gimnazială Ostroveni 1 Izolat
3 Şcoala Gimnazială Sf. Dumitru 2 (fam) 1 cls on-line
4 Şcoala Gimnazială Goicea 1 Ancheta în curs
5 Şcoala Gimnazială Siliştea Crucii 1 Ciclul primar şi gimnazial on‑line
6 Şcoala Ethos 1 Izolat
7 Şcoala Gimnazială Giurgiţa 1 Izolat

În cazul unității școlare din Siliștea Crucii, localitate unde rata de infectare este de 6,23 cazuri de coronavirus la mia de locuitori, măsura trecerii în online se aplică în perioada 9-23 martie.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

A fost eliminată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

Publicat

în

Autoritățile au luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca, anunță, luni, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), astfel că și cei peste 55 de ani pot folosi serul.

Potrivit unui comunicat CNCAV, măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

„Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză”, se arată în comunicat.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.