Connect with us

ACTUAL

Revoltător: RMN sau CT decontate de stat, doar în baza unor liste de așteptare pe care sunt deja 4.000 de bolnavi

Octavia Hantea

Publicat

în

Investigațiile tip RMN sau CT continuă să fie o mare problemă pentru asigurații doljeni. În situația în care nu își permit să plătească aceste servicii medicale, cunoscute fiind tarifele destul de piperate, singura soluție este înscrierea pe o listă de așteptare pe care deja sunt trecuți 3.500 sau 4.000 de pacienți, în funcție de clinică.   

Ca în fiecare an, de vină este plafonul alocat clinicilor medicale. Cerințele sunt multe, spun reprezentanții acestor unități, iar sumele pe care statul le decontează nu acoperă cheltuielile pe care o clinică le face cu aceste tipuri de investigații medicale.

Singura soluție este, dacă doljenii au nevoie de astfel de investigatii, să le facă plătind tariful integral.

În ceea ce privește costurile, pentru o regiune a coloanei, de exemplu, investigația tip RMN este plătită cu 480 de lei sau chiar cu 770 de lei, în funcție de clinică și dacă se face cu sau fără substanță de contrast.

Nici pentru efectuarea CT-urilor nu mai sunt locuri disponibile, listele însumând și aici mii de pacienți. Tarifele sunt cuprinse între 180 și 260 de lei „pe elemet” și cresc dacă se utilizează substanță de contrast pentru efectuarea investigației.

Șanse mai mari au doljenii care se confruntă cu afecțiuni oncologice. Sunt fonduri suplimentare în acest sens, dar deja programări se pot face pentru începutul lunii martie la majoritatea clinicilor din Craiova, iar situația se schimbă de la un minut la altul.

„Avem contract cu CAS Dolj, dar nu mai avem plafon. Deja avem o listă cu 3.000 și ceva de pacienți. Va dura luni de zile de acum încolo. Vă luăm datele de contact și vă sunăm noi”, a spus reprezenta uneia dintre clinicile craiovene.

Cam așa se derulează încercările de a programa o persoană, în acest moment, în vederea efectuării unui RMN sau CT decontat de CAS Dolj.

Nu este primul an când pacienții se confruntă cu astfel de situații.

Cei mai mulți dintre cei care au nevoie de astfel de investigații o fac la recomandarea medicului specialist în cazul unor probleme de sănătate care pentru a fi rezolvate depind de efectuarea RMN-ului sau CT-ului. Din acest motiv, doljenii plătesc din buzunar contravaloarea serviciului medical, deși lunar achită contribuția la CAS.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Staţii de tratare a apei din judeţul Olt, reabilitate cu fonduri europene

reporter24

Publicat

în

Contractul de execuţie a proiectului „Echiparea stațiilor de tratare apă potabilă ale Municipiului Slatina cu filtre pentru potabilizarea apei”, din cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt, în perioada 2014-2020”, a fost semnat, miercuri, de compania de apă. Proiect are o valoare totală eligibilă de  1.147.116.622,49 lei fără TVA.

Potrivit unui comunicat remis de CAO, în cadrul acestui proiect se vor reabilita și extinde stațiile de tratare Nicolae Bălcescu și Salcia și vor fi dotate cu echipamente performante pentru tratarea și monitorizarea calității apei potabile.

Stația de tratare și pompare „Nicolae Bălcescu” va fi proiectată pentru un debit maxim zilnic de 540 mc/h, iar stația de tratare Salcia va fi proiectată pentru un debit maxim zilnic de 490 mc/h.

Contractul de Lucrări „Echiparea stațiilor de tratare apă potabilă ale Municipiului Slatina cu filtre pentru potabilizarea apei” a fost atribuit în urma unei licitații publice deschise, asocierii SC ELSACO ELECTRONIC SRL & CVW TECHNOLOGIES SA, lider de asociere fiind SC ELSACO ELECTRONIC SRL. Valoarea contractului este de 51.783.368,51 lei fără TVA, din  care, conform schemei de finanţare, 85% reprezintă finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană iar 13% constituie co-finanțare naţională și 2% constituie co-finanțare din Bugetul Local.

Durata contractului de execuție este de 35 luni, la care se adaugă 36 de luni – perioada de notificare a defectelor.

„Contractul pe care l-am semnat astăzi este o veste bună pentru toți cetățenii municipiului Slatina pentru că, odată finalizate aceste lucrări la cele două stații de tratare, Nicolae Bălcescu și Salcia, vom putea spune că am eliminat disconfortul cauzat de turbiditatea crescută a apei potabile. În aceste două uzine de apă, așa cum le spun eu, vom îmbunătăți calitatea apei furnizate locuitorilor, contribuind astfel de reînnoirea și dezvoltarea orașului nostru. Sunt convins că și stațiile de tratare Nicolae Bălcescu și Salcia vor deveni puncte de atracție, așa cum este acum Stația de Epurare, pentru elevi, profesori și pentru toți cetățenii din municipiul Slatina care vor să afle povestea apei pe care noi o furnizăm. Compania de Apă Olt este parte din fiecare comunitate”, a explicat Cătălin Ușurelu, director general Compania de Apă Olt.

Prin implementarea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt, în perioada 2014-2020”, Compania de Apă Olt are ca obiectiv îmbunătățirea standardelor de viață și protejarea mediului înconjurător.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Pasajul Universității din Craiova, închis pentru efectuarea unor lucrări

Octavia Hantea

Publicat

în

Primăria Municipiului Craiova anunţă închiderea circulaţiei rutiere în Pasajul Universităţii, în vederea executării unor lucrări de reparaţii la instalația de iluminat.

Potrivit reprezentanților Primăriei Craiova, circulația rutieră în Pasajul Universităţii va fi restricționată, în data de 24 aprilie, în intervalul orar 04.00-11.00.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Liviu Dragnea poate fi eliberat din închisoare

reporter24

Publicat

în

Comisia de eliberări condiționate din penitenciarul Jilava a avizat favorabil cererea depusă de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, au declarat surse din sistem jurnalistei Realitatea Plus, Anca Alexandrescu, realizatoarea emisiunii “Culisele statului paralel”.

În acest context, urmeaza ca judecatoria Sectorului 5 din Capitală să analizeze cererea de eliberare conditionață, pe data de 27 aprilie. Potrivit portalului instanţelor, cererea a fost depusă pe data de 12 aprile.

Liviu Dragnea a încercat în repetate rânduri să iasă din închisoare. În toamna anului trecut a fost sancţionat prin retragerea dreptului la muncă, după ce în iunie a acordat un interviu Ancăi Alexandrescu, pentru “Culisele Statului paralel”.

Fostul lider PSD execută o pedeapsă de trei ani și șase luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanța Supremă pe 27 mai 2019, pentru instigare la abuz în serviciu.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.