Connect with us

ACTUAL

Renică Diaconescu, medicul neurolog care a reuşit înfiinţarea unui centru regional de tromboliză, la Slatina

Publicat

în

Un medic neurolog din Slatina a reuşit să înfiinţeze Compartimentul de tromboliză la spitalul din localitate, unitate spitalicească devenită Centru Regional de Tromboliză. În urma înființării acestui centru, la Spitalul Județean de Urgență Slatina au fost tratate peste 30 de persoane care au suferit un accident vascular. Din nefericire, Ministerul Sănătăţii a tăiat finanţarea pentru acest program, iar costurile cu medicamentele le suport spitalul din Slatina.

Şef al Secţiei de Neurologie din cadrul Spitalului Slatina, medicul Renică Diaconescu a explicat cum tromboliza salvează vieţi. Pentru demersul său, el a primit distincţia de cetăţean de onoare al municipiului oltean.

„Sunt mişcat. Sunt onorat şi în acelaşi timp am o responsabilitate care mi se pare mai mare, o responsabilitate care mă încarcă cu acest premiu, cu această distincţie. Ce înseamnă tromboliza? Este o paradigmă să ştii că viaţa, destinul tău, poate fi schimbată în câteva ore de un om pe care nu l-ai cunoscut niciodată, iar acel om este doctorul care te aşteaptă acolo”, a afirmat medicul.


Rămas fără finanţare după ce Ministerul Sănătăţii a tăiat fondurile, programul de tromboliză continuă la Slatina datorită autorităţilor judeţene care au ales să-l finanţeze.

„Este o realizare pe care am făcut-o cu ajutorul managerului spitalului pentru că banii s-au terminat foarte repede în programul nostru. M-am zbătut ca acest program să fie pe întreaga ţară, dar într-o parte a reuşit, în alta nu. Noi ne-am bucurat de un manager care ne-a întins mâna şi care ne-a dat bani pentru că se terminaseră medicamentele de tromboliză. Astfel, am putut să continuăm şi să depăşim celelalte spitale judeţene din zonă şi am devenit spitalul regional de tromboliză”, a mai declarat Renică Diaconescu.

Ce este tromboliza

Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic acut în primele patru ore şi jumătate de la debutul simptomatologiei în absenţa contraindicaţiilor.


Tromboliza constă în injectarea continuă în perfuzie, timp de o oră, a unei substanţe fibrinolitice (Actilyse), în doză calculată în funcţie de greutatea pacientului.

Procedura de tromboliză intravenoasă este contraindicată anumitor categorii de pacienţi, printre care cei cu patologie cerebrală – hemoragie cerebrală în antecedente, intervenţie neurochirurgicală în ultimele 3 luni, tumoră cerebrală-, patologie cardiovasculară – disecţie de aortă, endocardită infecţioasă, patologie gastrointestinală – hemoragie gastrointestinală recentă, varice esofagiene, pancreatită acută, cancer gastrointestinal neoperat, dar şi pacienţilor care urmează tratament cu anumite anticoagulante orale.

Substanţa administrată poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format şi la restabilirea circulaţiei sangvine, astfel încât ţesutul cerebral parţial ischemiat – adică ţesutul cerebral care a suferit, într-un procent mai mare sau mai mic, consecutiv blocajului – să nu se mai necrozeze. În urma administrării acestui tratament cresc şansele pacientului de a evolua fără sechele. Astfel, se poate obţine o evoluţie mai rapidă spre ameliorare a paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne.

„Am vibrat atunci când, la Viena, echipa de neurologie a Spitalului Slatina a câştigat premiul al doilea”

Medicul a povestit că se mândreşte cu spitalul şi cu activitatea sa la unitatea medicală din Slatina.

„Cel mai mult, însă, am vibrat atunci când la Viena, la un congres mondial, echipa de neurologie a Spitalului Slatina a câştigat premiul al doilea. Şi rula acolo, pe afişajul electronic, «Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina». Şi aşteptam de fiecare dată să mai apară o dată, să-l mai văd o dată, mi se părea că este ceva ireal. Atunci, un coleg englez m-a întrebat unde este spitalul ăsta. I-am explicat că este lângă Craiova, un spital clinic puternic. Când m-a întrebat dacă este mai mare decât Craiova, i-am spus «da, este mai mare decât Craiova». Şi trebuie să-l facem mai mare decât Craiova”, a mai povestit Renică Diaconescu.

El şi-a exprimat bucuria pentru dotările şi condiţiile din Spitalul Slatina care l-au făcut atractiv pentru tinerii medici.

„Am vibrat pentru acest oraş, cu aducerea tomografului, care a fost urmată de Consiliul Judeţean, care a adus încă un tomograf şi un RMN. Spitalul Slatina, într-adevăr, se ridică, dar valoarea spitalului nu creşte prin aparatură, ci pentru că a fost deschis spre tineri care termină facultatea şi cărora le-a crescut apetitul pentru Slatina. Absolvenţii din Craiova, Bucureşti şi din altă parte vor aici, pentru că aici se poate însămânţa ceva mult mai valoros decât în altă parte”, a mai spus medicul.

Renică Diaconescu a conchis vorbind despre fiul său care, deşi i-a urmat paşii alegând profesia de medic, a ales să devină chirurg cardio-vascular şi nu neurolog precum tatăl său.

„Eu mi-am dorit foarte mult… Destinul cu mine, în copilărie, n-a fost foarte generos şi a trebuit să-l iau pe cont propriu, să muncesc ca să câştig, pas cu pas, respectul oamenilor şi să-mi pun profesia în slujba lor. Anul acesta, băiatul meu a dat rezidenţiatul şi i-aş fi dorit foarte mult să facă neurologie. N-a vrut, şi-a ales chirurgie cardio-vasculară. Probabil că şi el vrea să-şi ia destinul pe cont propriu”, a afirmat Diaconescu.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

VIDEO: Doi bărbați care stăteau pe o bancă au fost loviți de o mașină, într-o comună din Dolj. Șoferul este căutat de polițiști

Publicat

în

Doi bărbați din Maglavit au ajuns la spital, duminică seara, după ce au fost loviți de o mașină, în timp ce stăteau pe o bancă. Șoferul a fugit de la fața locului, dar a fost identificat, stabilindu-se că este un tânăr din localitate care nu are permis de conducere. 

Polițiștii au stabilit că un autoturism care circula pe raza comunei Maglavit, din direcția Maglavit către Drobeta-Turnu Severin, ar fi părăsit partea carosabilă, intrând într-un șanț de colectare al apei pluviale.

Din impact, mașina a fost proiectată într-un cap de pod, accidentând totodată, doi bărbați de 31, respectiv 51 de ani, ambii din comuna Maglavit, care erau așezați pe o bancă, amplasată pe trotuar.


În urma evenimentului rutier, bărbații de 31 și 51 de ani au fost transportați la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

După producerea accidentului, șoferul a părăsit locul accidentului, plecând într-o direcție necunoscută.

„Din cercetari, polițiștii au identificat un tânăr de 26 de ani, din Maglavit, bănuit că ar fi condus autoturismului implicat în evenimentul rutier. De asemenea, din verificările efectuate, polițiștii au stabilit că tânărul bănuit nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Polițiștii desfășoară activități pentru depistarea tânărului bănuit de comiterea accidentului, conducerea acestuia la sediul poliției pentru audieri și testarea cu aparatul alcooltest”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveanu.


Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, conducere fără permis și părăsirea locului accidentului fără încuviințarea organelor de poliție.

Totodată, cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs accidentul și luării masurilor care se impun.

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

VÂLCEA: Două autoturisme și o autoutilitară, implicate într-un accident în comuna Racovița

Publicat

în

Două autoturisme și o autoutilitară au fost implicate într-un accident rutier, duminică, în  comuna Racovița, sat Tuțulești din județul Vâlcea.

Potrivit IPJ Vâlcea, traficul în zonă nu a avut de suferit.

„În acest moment traficul nu este afectat, întrucât pe sensul Vâlcea-Sibiu se circulă normal, iar mașinile care circulă pe sensul Sibiu -Vâlcea au fost deviate prin parcare. Nu este nicio persoană rănită grav, nu știm în acest moment numărul victimelor, dacă se va deplasa cineva la spital”, informează IPJ Vâlcea.


CITEȘTE ȘI: DOLJ: Femeie amenințată cu un pistol la Băilești. Un bărbat a fost reținut

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

DOLJ: Femeie amenințată cu un pistol la Băilești. Un bărbat a fost reținut

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Băilești, județul Dolj, a fost reținut de către polițiști, sâmbătă seara, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de ameninţare, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi contrabandă calificată.

O tânără în vârstă de 19 ani, din Băilești, a sunat la Poliție, sâmbătă seara și a anunțat că, în timp ce se afla pe o stradă din localitate, a fost ameninţată cu un pistol.

La fața locului s-au deplasat poliţiştii, care au stabilit faptul că, pe o stradă din Băilești, între aplantă şi un bărbat de 38 de ani, din Băilești, a izbucnit un conflict verbal, în urma căruia, bărbatul ar fi amenințat-o cu un pistol.


Totodată, la faţa locului, polițiștii au efectuat controlul corporal al bărbatului, nefiind găsit asupra acestuia obiectul la care tânăra a facut referire.

Oamenii legii au făcut verificări și la locuința bărbatului, aici găsint o armă prevăzută cu un încărcător fără muniție.

„Arma a fost ridicată de poliţişti în vederea continuării cercetărilor. De asemenea, din cercetări, poliţiştii au stabilit că arma în cauză face parte din categoria armelor neletale, despre care, bărbatul a declarat că ar fi achiziţionat-o din Italia şi nu ar fi declarat-o organelor vamale la intrarea în ţară. Bărbatul a fost condus la sediul poliției pentru audieri.În urma probatoriului administrat de polițiști, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ameninţare, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor şi contrabandă calificată, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IIPJ Dolj”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveamnu.


Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Băilești cu propunere de arestare preventivă.

CITEȘTE ȘI: Femeie din Slatina, găsită moartă în casă

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.