- Publicitate -

Astăzi, 24 februarie 2022, în jurul orei 5:00 ora locală, forțele armate ale Rusiei au deschis focul împotriva Ucrainei cu rachete, lovind multiple centre de comanda, baze aeriene și alte obiective militare importante de pe întreg teritoriul Ucrainei.

Harta atașată articolului marchează cu roșu direcțiile de înaintare confirmate ale armatei ruse pe teritoriul ucrainean, precum și direcțiile posibile de înaintare, cu albastru, potrivit unui studiu CSIS publicat în 13 ianuarie 2022.


În ultimele 3 luni, începând din decembrie 2021, Forțele Armate Ruse au masat o forță imensă pe granițele Ucrainei, estimată la circa 190 de mii de soldați, la care se adaugă trupele separatiste din regiunile Donetsk și Luhansk, estimate la aproximativ 39 de mii de militari. De asemenea, estimările ucrainenilor arată că Federația Rusă a adus la frontierele lor:

1.700 de tancuri din rezerva activă, cele mai moderne fiind versiunile T-90 dar cele mai numeroase fiind mai bătrânele T-72 în variate stagii de modernizare, la care se adaugă cel puțin o brigadă de tancuri bieloruse (60 de tancuri și 120 de blindate).

Forțele Ruse sunt motorizate aproape în totalitate, și alte câteva mii de vehicule blindate (BMP și BMD – aeropurtate) vor transporta infanteria rusă pe câmpul de bătălie și în spatele său.


Cel puțin 500 de aeronave de luptă, avioane de atac/bombardament (Su-34, Su-30, Su-24 și Su-25) și de transport, precum și elicoptere de atac (Ka-52 “Alligator”, Mi-35 și Mi-8 “Terminator”). În total, Federația Rusă dispune de 1.300 de avioane și peste 480 de elicoptere militare și se estimează că în zona de conflict a fost desfășurată cel puțin 25-30% din această forță.

Artilerie: Unități de rachete 9K79 Tochka, cu o rază de acțiune de 180 km, pot efectua bombardament cu rază scurtă și medie. BM-21 Grad, BM-27 Smerch (Uragan), 2S3 Akatsyia, TOS-1 Buratino. În zonă au fost semnalate numeroase unități de rachete antiaeriene (S-300, Buk, Kub, Tunguska, Pantsir, Strela), inclusiv faimoasele S-400, cu rază de acțiune de 400 de kilometri.

Flota Rusă a Mării Negre a primit întăriri semnificative în ultimele luni din Flotele Mării Baltice și din cea a Nordului. 6 fregate, un crucișător, 13 nave de desant, 7 submarine și numeroase vase auxiliare au baza în Crimea și blochează momentan Marea Azov și ieșirea la Marea Neagră prin Vestul Crimeei.

În urmă cu câteva zile Armata Rusă a plublicat următorul film, de la exercițiile militare din Belarus, care ar fi trebuit să se încheie pe 20 februarie, scrie Biziday.

CITEȘTE ȘI: Premierul a convocat task-foce-ul în contextul conflictului din Ucraina