Connect with us

ACTUAL

Promedica se opune creșterii vârstei de pensionare la medici. „Tinerii nu vor mai avea unde să lucreze”

Publicat

în

Legea care prevede creșterea vârstei de pensionare pentru medici va duce la adevărate blocaje în sistemul medical, consideră reprezentanții Sindicatului Promedica. 

Potrivit noilor reglementări, vârsta standard de pensionare pentru medici va fi de 67 de ani.

Astfel, spun reprezentanții Promedica, medicii tineri vor găsi și mai greu posturi libere, în spitalele publice.


„Este binecunoscută problema de care se lovesc medicii tineri din România: nu găsesc posturi libere, în spitalele publice, după încheierea studiilor, pentru că sunt blocate. Sectorul public trebuie să funcționeze non-stop și să se bazeze pe predictibilitate. Să nu crești vârsta de pensionare, nu înseamnă că încalci dreptul la muncă unei categorii ce încă vrea să muncească.

Medicii au libertate profesională. După vârsta de pensionare au posibilitatea să lucreze în sistemul privat de sănătate. În același timp, medicii care au împlinit vârsta de pensionare pot colabora în continuare cu spitalele care au nevoie de ei, dar în baza unui PFA sau CMI, fără să fie angajați și să  blocheze posturile medicilor tineri.

Dacă vârsta de pensionare crește, medicii tineri nu vor mai avea unde să lucreze, agravând situația existentă. Sunt mulți medici tineri care acum lucrează cu spitalele de stat în baza unui PFA, pentru că posturile sunt blocate. Agravând această situație, blocând și mai mult posturile, statul român nu face decât să continue să își alunge medicii tineri în alte state, unde li se oferă locuri de muncă stabile”, spun reprezentanții Sindicatului Promedica.


Mai mult, consideră aceștia, pentru funcționarea liniilor de gardă medicii tinerii sunt mult mai potriviți, ori menținerea în sistem a medicilor seniori va bloca și liniile de gardă.

„Sunt multe exemple de medici seniori care au murit în timpul gărzilor. Pe de altă parte, cu toții asistăm la situații în care unii medici vârstnici refuză, din diverse motive, să mai facă gărzi și astfel munca, stresul, apăsarea rămân pe umeri medicilor mai tineri din secție/clinică, care sunt tot mai puțini și cu un volum tot mai mare de muncă. O altă idee propusă de sindicat și discutată în trecut a fost scutirea de gărzi a medicilor, după împlinirea vârstei de 60 de ani. O decizie de acest fel are putea oferi tinerilor medici mai multe șanse de muncă și integrare.

Amintim că în trecut Sindicatul Promedica s-a opus și pentru mărirea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, la cerere, în cazul medicilor.

O excepție legată de pensionare o pot reprezenta cazurile de forța majoră. Spre exemplu, în zonele unde este un real deficit de medici, cei care au peste 65 de ani ar putea lucra în continuare.

Considerăm că pot fi găsite soluții pentru toate aceste situații, atât timp cât există deschidere pentru dialog social, colaborare, comunicare”, se mai arată în comunicatul de presă remis, marți, de Sindicatul Medicilor Promedica.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Pensia de urmaș. Ce trebuie să știe elevii și studenții

Publicat

în

Reprezentanții Casei Naţionale de Pensii Publice au anunţat condiţiile impuse pentru plata pensiilor de urmaş în acest an școlar, atât pentru elevi, cât și pentru studenți.

Astfel, elevii urmaşi care au împlinit vârsta de 16 ani au obligația să prezinte, până pe 25 septembrie 2021, adeverința din care să rezulte că urmează o formă de învățământ organizată.

„În cazul nedepunerii adeverinței, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie 2021 se reține de la plată”, informează  Casa Naţională de Pensii Publice.


În privința studenților, aceștia trebuie să îndeplinească mai multe condiții, după caz: să depună la sediul caselor teritoriale de pensii  – până la data de 25 septembrie 2021 – o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor (model); să prezinte caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 octombrie 2021 – adeverința în original sau copie/electronic din care să rezulte că, în anul universitar în curs, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii; să depună adeverința în original la sediul casei teritoriale de pensii – până la data de 25 decembrie 2021.

În cazul nerespectării condițiilor de mai sus, „drepturile de pensie de urmaș ale studenților se rețin la plată”.

CITEȘTE ȘI: 200 de meserii din România, DISPAR. Care este motivul


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

200 de meserii din România, DISPAR. Care este motivul

Publicat

în

Aproape 200 de meserii pe care nu le mai practică nimeni vor fi scoase din Codul Ocupațiilor. În schimb, vor fi introduse 1.800 de meserii noi, printre care cele de arhitect de interior sau auditor de securitate cibernetică.

Ceruitor de piastrine pentru acordeoane și aburitor de plută. Sunt două meserii reglementate oficial în România, pe care nu le mai practică nimeni.

Ele vor fi scoase din Codul Ocupațiilor, alături de meseriile de filator de corzi pentru piane, legător de păr, meşteşugar cenuşeritor și scuturător, potrivit Digi24.


În total, aproape 200 de specializări depășite de evoluția economică și socială vor dispărea, a anunțat Ministrul Muncii.

În schimb, vor fi introduse în Cod 1.800 de meserii noi, printre care cele de arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică, director pentru relaţia cu investitorii.

CITEȘTE ȘI: Locuri de muncă LA STAT. Ce instituții din Gorj fac angajări


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Când NU trebuie să meargă elevii la școală

Publicat

în

Ro Vaccinare a publicat marți un scurt ghid pentru părinți pentru a înțelege mai bine când nu trebuie lăsat un copil la școală.

La cele mai mici simptome, elevii trebuie să rămână acasă pentru a nu risca infectarea unui număr mai mare de persoane.

„Ce trebuie să știe un părinte informat?
Copilul NU va merge la școală, va rămâne la domiciliu, dacă în ultimele 24 de ore a apărut cel puțin unul dintre următoarele semne de boală:
– febră;
– tuse;
– dureri în gât;
– dificultăți în respirație;
– pierderea gustului sau mirosului;
– dureri musculare;
– dureri de cap;
– secreție nazală;
– tulburări digestive.
În această situație, se va contacta telefonic medicul de familie împreună cu care părintele va decide cea mai corectă atitudine de urmat. În funcție de evoluția stării de sănătate, medicul va stabili tratamentul și dacă este necesară o vizită directă”, este îndemnul autorităților.


CITEȘTE ȘI: Ce reguli trebuie să respecte persoanele vaccinate care au intrat în contact direct cu o persoană bolnavă de Covid

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.