AcasăACTUALPromedica se opune creșterii vârstei de pensionare la medici. „Tinerii nu vor...

Promedica se opune creșterii vârstei de pensionare la medici. „Tinerii nu vor mai avea unde să lucreze”

spot_img

Legea care prevede creșterea vârstei de pensionare pentru medici va duce la adevărate blocaje în sistemul medical, consideră reprezentanții Sindicatului Promedica. 

- Publicitate -

Potrivit noilor reglementări, vârsta standard de pensionare pentru medici va fi de 67 de ani.

Astfel, spun reprezentanții Promedica, medicii tineri vor găsi și mai greu posturi libere, în spitalele publice.


„Este binecunoscută problema de care se lovesc medicii tineri din România: nu găsesc posturi libere, în spitalele publice, după încheierea studiilor, pentru că sunt blocate. Sectorul public trebuie să funcționeze non-stop și să se bazeze pe predictibilitate. Să nu crești vârsta de pensionare, nu înseamnă că încalci dreptul la muncă unei categorii ce încă vrea să muncească.

Medicii au libertate profesională. După vârsta de pensionare au posibilitatea să lucreze în sistemul privat de sănătate. În același timp, medicii care au împlinit vârsta de pensionare pot colabora în continuare cu spitalele care au nevoie de ei, dar în baza unui PFA sau CMI, fără să fie angajați și să  blocheze posturile medicilor tineri.

Dacă vârsta de pensionare crește, medicii tineri nu vor mai avea unde să lucreze, agravând situația existentă. Sunt mulți medici tineri care acum lucrează cu spitalele de stat în baza unui PFA, pentru că posturile sunt blocate. Agravând această situație, blocând și mai mult posturile, statul român nu face decât să continue să își alunge medicii tineri în alte state, unde li se oferă locuri de muncă stabile”, spun reprezentanții Sindicatului Promedica.


Mai mult, consideră aceștia, pentru funcționarea liniilor de gardă medicii tinerii sunt mult mai potriviți, ori menținerea în sistem a medicilor seniori va bloca și liniile de gardă.

„Sunt multe exemple de medici seniori care au murit în timpul gărzilor. Pe de altă parte, cu toții asistăm la situații în care unii medici vârstnici refuză, din diverse motive, să mai facă gărzi și astfel munca, stresul, apăsarea rămân pe umeri medicilor mai tineri din secție/clinică, care sunt tot mai puțini și cu un volum tot mai mare de muncă. O altă idee propusă de sindicat și discutată în trecut a fost scutirea de gărzi a medicilor, după împlinirea vârstei de 60 de ani. O decizie de acest fel are putea oferi tinerilor medici mai multe șanse de muncă și integrare.

Amintim că în trecut Sindicatul Promedica s-a opus și pentru mărirea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, la cerere, în cazul medicilor.

O excepție legată de pensionare o pot reprezenta cazurile de forța majoră. Spre exemplu, în zonele unde este un real deficit de medici, cei care au peste 65 de ani ar putea lucra în continuare.

Considerăm că pot fi găsite soluții pentru toate aceste situații, atât timp cât există deschidere pentru dialog social, colaborare, comunicare”, se mai arată în comunicatul de presă remis, marți, de Sindicatul Medicilor Promedica.

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri