Connect with us

ACTUAL

Proiect pentru femeile gravide din regiunea Sud-Vest Oltenia, derulat de Spitalul Județean de Urgență Craiova

Publicat

în

Un proiect care vine în sprijinul femeilor însărcinate, cu precădere cele din medii vulnerabile, va fi implementat în perioada următoare de către reprezentanți ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova în parteneriat Organizația „Salvați Copiii”. 

Proiectul „NATALCARE-Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului”,  finanțat din fonduri europene își propune creșterea numărului femeilor însărcinate din regiunea Sud-Vest Oltenia care beneficiază de servicii de informare, educare, conștientizare și servicii medicale de înaltă calitate, orientate către prevenție, depistare precoce (screening prenatal), diagnostic și tratament precoce prenatal, cu accent pe persoanele vulerabile.

„Prin implementarea acestui proiect se urmărește înființarea unui Centru de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic, tratament și monitorizare pentru principalele patologii asociate sarcinii în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Rolul acestuia este de a oferi îngrijire prenatală femeilor gravide din regiunea Sud-Vest Oltenia, astfel încât să se depisteze precoce și să se trateze problemele de sănătate ce pot apărea în timpul și în urma sarcinii, pentru a preveni nașterile premature și a asigura sănătea mamei și a copilului”, a spus medicul Ștefania Tudorache, managerul proiectului.


Aceasta a mai precizat că vor fi identificate pentru screening 3.200 de femei, dintre care minim 1.800 aparținând grupurilor vulnerabile.

Toate femeile prinse în program vor beneficia gratuit, pe tot parcursul sarcinii, de servicii medicale de monitorizare (screening) personalizate, de activităţi de educaţie prenatală privind îngrijirea pe perioada sarcinii  vizând  îmbunătăţirea sănătăţii gravidei și a fătului.

„Screeningul este prima treaptă a diagnosticului prenatal al afecțiunilor congenitale, dar utilizarea sa izolată nu are valoare diagnostică. Finalitatea screeningului este de a identifica feții cu risc mare de a prezenta o afecțiune congenitală, care vor fi supuși unor proceduri diagnostice invazive, evitându-se procedurile non-necesare și potențial periculoase pentru feții neafectați. Diagnosticul prenatal este un act medical complex ce are rolul de a determina anomaliile congenitale și bolile genetice încă din perioada de viață intrauterină”, se arată într-un comunicat de presă al SCJU Craiova.


În tot acest timp se va derula și o campanie de informare, educare și conștientizare a populației privind necesitatea și beneficiile screeningului prenatal.

De partea socială a proiectului se va ocupa Organizația Salvați Copiii.

„Se va merge în comunitate. Ne vom duce acolo unde femeile nu beneficiază de informații. Vom lucra după un plan și vom duce noi informația la potențialul benefiaciar. Vom avea echipe de specialiști locali în cele cinci județe din Oltenia, unde se implementează proiectul și vom oferi servicii de informare, educare, înștiințare pentru gravide și în special pentru gravidele vulnerabile ”, a spus Silvia Burcea, reprezentant Organizația „Salvați Copiii”.

Gravidele vor fi aduse la centrul ce se va înființa în cadrul SCJU Craiova pentru a beneficia de toate serviciile medicale ce se impun.

Beneficiile pe termen lung ale implementării proiectului se reflectă în reducerea mortalitatii infantile și a riscului de deces neonatal prin creșterea accesului gravidelor la îngrijiri adecvate; favorizarea instalarii unui comportament corect în domeniul prevenției, atât din partea pacienților, cât și din partea medicilor de familie.

Valoarea proiectului este de 11.804.996 de lei (aprox. 2,4 milioane de Euro), cu o finanțare prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.

Proiectul va fi implementat pe o perioadă de 33 de luni.

CITEȘTE și: Studiu World Vision: Copiii de la țară mănâncă mai puțin și mai rar în această perioadă. Cum putem ajuta

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Ministerul Justiției susține înființarea camerelor de anchete pentru minori în toate unitățile de Parchet din țară

Publicat

în

Un grup de lucru constituit la nivelul Ministerului Justiţiei analizează cu prioritate practica instanţelor şi a Parchetelor în cauzele privind infracţiuni sexuale cu victime minore, una dintre soluţiile propuse fiind înfiinţarea camerelor de anchete pentru minori la nivelul fiecărei unităţi de Parchet.

Potrivit unui comunicat al ministerului, grupul de lucru privind victimele infracţiunilor şi-a început activitatea în luna februarie pe trei domenii principale: abuzuri sexuale asupra minorilor, violenţa domestică şi trafic de persoane. Grupul a adus la aceeaşi masă, în întâlniri periodice, reprezentanţii Poliţiei, Parchetelor, Direcţiilor de protecţie a copilului, ai Colegiului psihologilor şi ai mediului universitar, scrie Agerpres.


Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a solicitat grupului de lucru privind problematica victimelor infracţiunilor să analizeze cu celeritate Raportul Inspecţiei Judiciare privind “practica instanţelor de judecată şi a Parchetelor de pe lângă acestea în investigarea şi soluţionarea cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore” şi să propună măsuri care să remedieze neajunsurile semnalate.

“Acest raport ar trebui să ofere un tablou de ansamblu asupra practicii judiciare şi a modului în care sunt soluţionate sesizările privind abuzurile sexuale asupra minorilor. Săptămâna aceasta a fost deblocat raportul şi avem de găsit rapid soluţii, fie la nivel legislativ, fie în ceea ce priveşte cooperarea între instituţiile care cercetează infracţiunile, acordă sau ar trebui să acorde asistenţă victimelor. Minorii abuzaţi trec deja printr-o traumă imensă şi trebuie ajutaţi, în niciun caz ignoraţi sau înfieraţi”, a declarat Stelian Ion.

Una dintre soluţiile susţinute de Ministerul Justiţiei este înfiinţarea camerelor de anchete pentru minori la nivelul fiecărei unităţi de Parchet.


O altă decizie deja adoptată la nivelul grupului de lucru este actualizarea HG 49/2011, care aprobă metodologia-cadru pentru intervenţia în echipă multidisciplinară în situaţii de violenţă asupra copilului şi de violenţă în familie.

De asemenea, în urma întâlnirilor de la Ministerul Justiţiei, grupul de lucru a identificat soluţii pentru implicarea asistenţilor comunitari în teritoriu pentru a colabora cu angajaţii Direcţiilor pentru protecţia copiilor, implicarea mediului academic în organizarea unor cursuri de formare pe componenta psihologică şi soluţii pentru o metodologie, la nivelul INML, privind recoltarea probelor serologice şi de ADN.

Grupul de lucru va acorda o atenţie deosebită practicii instanţelor în cauzele privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore şi, în măsura în care se va dovedi necesar, va propune inclusiv soluţii legislative pentru a se ajunge la o practică unitară.

CITEȘTE ȘI:  Ministrul Justiției, avertisment pentru clanurile de interlopi: „Trebuie lovite acolo unde le doare cel mai tare, adică la bani”

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Aplicație pentru a opri concursurile aranjate de la stat. Cum funcționează

Publicat

în

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a lansat o aplicație pentru extragerea aleatorie a subiectelor la concursurile organizate pentru ocuparea locurilor de muncă, varinată care, spun reprezentanții instituției, va opri practica aranjamentelor pentru o funcție în administrație.

De această aplicație s-au dovedit a fi interesate, momentan, Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, al Energiei, al Sănătății și câteva prefecturi.

„Acesta este un moment al adevărului și vom vedea câte instituții ale statului o vor folosi. Momentan, și-au arătat interesul Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, al Sănătății, dar și câteva prefecturi din țară”, a declarat Liviu Mălureanu, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.


Aplicația va selecta, cu 30 de minute înaintea probei scrise, subiectele care vor fi date la concurs și astfel, vor fi împiedicate fraudele.

Mălureanu a mai spus că a pregătit și un proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca aplicația să devină obligatorie în instituțiile publice când se organizează un concurs pentru ocuparea unui loc de muncă vacant.

Aplicația a costat aproximativ 15.000 de lei.


CITEȘTE ȘI:  Noi fonduri europene prin programe transfrontaliere, atrase în Olt. Ce proiecte pregăteşte CJ

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Lac dintr-o comună din Gorj, acoperit cu pământ. Garda de Mediu a aplicat o primă amendă

Publicat

în

O societate care deține o carieră privată de cărbune din județul Gorj a fost amendată de Garda de Mediu, după ce s-a constatat faptul că încălca prevederile privind  gestionarea deșeurilor din industria extractivă. 

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au efectuat un prim control la o exploatare minieră privată care își desfășoară activitatea în localitățile Slivilești și Samarinești, după ce în spațiul public au apărut imagini cu deșeuri(pământ) aruncate într-un lac din Slivilești.

„Din primele cercetări efectuate s-a constatat încălcarea prevederilor legale din domeniul gestionării deșeurilor din industria extractivă (steril ) motiv pentru care societatea in cauză a fost sancționată cu amendă în valoare de 30 000 lei. Deoarece sunt necesare clarificări de la toate entitățile care au emis avize pentru desfășurarea acestei activități, comisarii Gărzii de Mediu Gorj au decis prin măsuri interzicerea oricărei activități miniere care are legătură cu suprafața luciului de apă afectat”, informează Garda de Mediu Gorj.


Verificările vor continua.

CITEȘTE ȘI: VIDEO & FOTO | Terenuri agricole distruse de avariile CET II Craiova. Plantație de căpșuni bio afectată periodic începând cu anul 2016

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.