AcasăACTUALPrecizări despre utilizarea iodurii de potasiu. Ce spune Alexandru Rafila

Precizări despre utilizarea iodurii de potasiu. Ce spune Alexandru Rafila

spot_img

România va avea, în două sau trei săptămâni, cantitatea necesară de iodură de potasiu, spune ministrul Sănătății.

- Publicitate -

Rafila a menționat că iodura de potasiu nu este un panaceu universal și că sunt și situații când nu poate fi utilizată.

„Iodura de potasiu este o substanță chimică care se poate administra în situația unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu, dar toată lumea trebuie să înțeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal. Se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide și nu după vârsta de 40 de ani, și ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiații, nu cu existența iodului”, a spus, luni seara, Alexandru Rafila la România TV.


Acesta afirmă că iodura de potasiu nu trebuie luată preventiv.

„În niciun caz nu trebuie luat preventiv cum foarte multă lume crede, unii cred că au și început să ia, n-are rost, este foarte periculoasă utilizarea acestei substanțe fără recomandare medicală și la persoane care chiar nu au nevoie pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide”, a adăugat ministrul.

Rafila spune că autoritățile vor asigura stocul necesar.


„Vom asigura împreună cu Agenția Națională a Rezervelor de Stat și cu Antibiotice Iași o cantitate suficientă, estimată de Institutul Național de Sănătate Publică. Avem grijă să o distribuim inițial la DSP-uri, ulterior la primării. (…) Noi ne facem treba, începând de mâine producția se face, deci este clar că într-un interval de circa 2-3 săptămâni o să avem o cantitate suficientă încât să putem să o distribuim în toată țara”, a mai spus ministrul Sănătății.

CITEȘTE ȘI: Război în Ucraina | Kievul rezistă, iar ucrainienii ripostează

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri