Connect with us

ACTUAL

Peste 11.500 de persoane din Dolj și Argeș, testate gratuit pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C

Publicat

în

În doar două luni de la debutul campaniei de testare gratuită pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C, derulate în sudul României, în cadrul programului  LIVE(RO)2-SUD, peste 11.500 de persoane cu domiciliul în județele Argeș și Dolj s-au testat. 

Coordonatorul proiectului, prof. dr. Liliana Gheorghe, medic primar gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni, a evidențiat cât de important este acest program.

„Dinamizarea bătăliei cu hepatitele virale în România a început cu pași uriași în această vară prin intermediul Programelor regionale de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C – LIVE(RO)2 SUD și LIVE(RO)2 EST- susținute din fonduri europene, ce vor acoperi 2/3 din România, aducând la lumină pacienții necunoscuți și integrându-i în cascada de îngrijiri specifice: diagnostic-tratament-vindecare. Consider că anul care urmează reprezintă un an decisiv, în care România își poate dovedi performanța și poate intra în plutonul țărilor aliniate strategiei OMS, de eliminarea a hepatiteilor virale ca amenințare pentru sănătatea publică până în 2030”, a explicat medicul.


Peste 11.500 de persoane au testate în doar două luni prin Programul LIVE(RO)2-SUD

Peste 86% dintre persoanele testate locuiesc în mediul rural, sunt persoane al căror acces la servicii medicale este îngreunat, persoane care nu efectuează analize medicale periodice din variate motive (sunt în vârsta și greu deplasabili, trăiesc în zone izolate, greu accesibile, nu au venituri suficiente, nu sunt asigurați etc.)

„Din totalul de 11.637 de persoane testate, 316 persoane au fost depistate cu infecția cu virusurile hepatitice B sau C, rata de prevalență per total fiind de 2.72%. Dintre acestea 131 de persoane au fost depistate cu virus C si 185 de persoane cu virus B. Datele din primele două luni pe cele două județe arată că femeile își doresc mai mult să afle care este starea lor de sănătate, dovada fiind numărul semnificativ mai mare al celor care au ales să se testeze – 7524 din care 218 au fost depistate cu o afecțiune hepatică virală, raportat la 4113 bărbați dintre care 98 au fost depistați cu virusul B sau C”, arată coordonatorii programului.


Rezultatele nu ar fi fost posibile fără implicarea medicilor de familie din cele două județe în care se desfășoară în prezent campaniile de testare.

„Medicii de familie doresc să facă prevenție, să salveze vieți. Suntem conștienți că fiecare pacient depistat înseamnă o viață salvată si de aceea îi încurajăm pe toți cei care se încadrează în categoriile de risc să vină la testare”, a precizat Ioana Predoiu, medic de familie, coordonator al campaniei din județul Argeș.

Declarația ei este susținută și de vicepreședintele SNMF, dr. Adriana Dogaru, coordonator al campaniei din județul Dolj.

„Așa cum ne-au obisnuit și cu alte ocazii colegii mei, medicii de familie din judetul Dolj, prin testările pe care le efectuează în programul LIVE(RO)2-SUD demonstrează determinarea pe care o au pentru a învinge în lupta inegală cu boala, în această situație afectarea hepatică de natură virală, ce predispune pacientul la o evoluție silențioasă, neobservabilă, dar foarte gravă dacă nu este identificată la timp”, a spus Dogaru.

Având în vedere primele rezultate și implicarea fără precedent a medicilor de familie în cea mai amplă campanie de depistare a hepatitelor virale, managerul proiectului, Prof. Dr. Liliana Gheorghe, subliniază importanța asigurării tratamentelor – Devine acum esențială decizia autorităților de a asigura accesul imediat al pacienților depistați la tratamente antivirale eficiente, cu rate de vindecare/control de 95-100%, răspunzând chemării “România fără hepatite”.

Toate datele obținute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Național de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului) care are deja în evidență peste 23.500 de persoane, în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD și LIVE(RO)2-EST.

Proiectul LIVERO2-SUD este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Prin proiectul LIVE(RO)2-SUD, „Program regional de prevenire, screening și diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C” se va realiza screeningul populational în două regiuni de dezvoltare, mai precis Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia. Programul de screening se va derula etapizat, pe perioada 2021-2023 în toate cele 12 judete aparținând celor 2 regiuni de dezvoltare: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

DOLJ: Bătrâna din Craiova, dată dispărută, a fost găsită pe un câmp de lângă Almăj

Publicat

în

Polițiștii doljeni au găsit-o, duminică după-amiaza, pe bătrâna în vârstă de 72 de ani, din Craiova, dispărută de la domiciliu în dimineaţa zilei de ieri.

Potrivit IPJ Dolj, căutările s-au desfășurat în locurile și mediile pe care bătrâna le frecventa, zona adiacentă locuinței acesteia, piețe, centre comerciale.

Întrucât aceasta a fost văzută, ca urmare a vizionarii unor imagini, surprinse de camerele de supraveghere în zona de ieșire din Craiova către Filiași, polițiștii au început căutarile în zona respectivă și în localitățile limitrofe, respectiv Almăj și Ișalnița.


„Astfel, în această după-amiază, bătrâna a fost găsită teafără, de o echipă formată din poliţişti din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Melinești și Postului de Poliție Almăj, pe un câmp din extravilanul comunei Almăj. Din fericire, aceasta se afla în stare bună, fiind predată de polițiști familiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveanu.

La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul Secției 6 Poliție Craiova, Secției 1 Poliție Rurală Melinești, Serviciului Criminalistic Dolj, precum și jandarmi din cadrul IJJ Dolj și GJMb Craiova.

CITEȘTE ȘI: VIDEO | Razie în trafic, la Craiova. O șoferiță a fost prinsă drogată la volan, alte sute de amenzi date pentru viteză


 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Accident mortal într-o localitate din județul Argeș. Un adolescent de 16 ani a decedat, după ce mașina în care se afla s-a răsturnat

Publicat

în

Un adolescent în vârstă de 16 ani, din Berevoești, județul Argeș, a decedat și un tânăr a ajuns la spital, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Bughea de Jos. 

Potrivit IPJ Argeș, un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Godeni, care conducea un autoturism pe DJ 732 C, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, răsturnându-se în partea stângă a drumului.

„În urma accidentului, un minor de 16 ani, din Berevoești, pasager în autoturism a decedat, iar conducătorul auto a fost rănit, fiind transportat la spital”, au precizat reprezentanții IPJ Argeș.


Pompierii care au ajuns la fața locului au menționat că mașina s-a răsturnat și apoi a revenit în poziția inițială.

În interior de aflau patru  tineri, iar dintre aceștia, șoferul și pasagerul din dreapta au avut nevoie de îngrijiri medicale.

„La fața locului, pompierii au găsit pasagerul din dreapta cu vârsta de 16 ani, inconștient, pe care l-au extras și l-au predat ulterior unui echipaj SAJ. Șoferul cu vârsta de 21 de ani a fost preluat de un alt echipaj al SAJ. Militarii au asigurat și măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor pe timpul intervenție”, informează ISU Argeș.


Polițiștii vor întocmi un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, continuând verificările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc accidentul.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

VIDEO | Razie în trafic, la Craiova. O șoferiță a fost prinsă drogată la volan, alte sute de amenzi date pentru viteză

Publicat

în

O femeie în vârstă de 31 de ani, din Craiova, este cercetată penal, după ce sâmbătă a fost prinsă drogată la volan. Alți doi craioveni au rămas fără permis, din cauza vitezei cu care circulau prin oraș. 

Porivit IPJ Dolj, cu ocazia unui control efectuat, femeia a fost testată cu aparatul alcooltest care a indicat un rezultat negativ.

De asemenea, aceasta a fost testată şi cu aparatul Drug Test care a indicat un rezultat pozitiv.


„În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveanu.

În ceea ce-i privește pe cei doi bărbați, unul circula cu mașina având o viteză de 114 km/h, iar celălalt cu 103 km/oră.

În ultimele 48 de ore, peste 100 de polițiști din cadrul Serviciului Rutier Dolj, Biroului Rutier Craiova, formaţiunilor rutiere din cadrul subunităţilor precum şi poliţişti de ordine publica cu atribuții pe linie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au desfășurat acțiuni pentru prevenirea principalelor cauze generatoare de accidente de circulație.


Au fost aplicate 218 sancțiuni în cazul șoferilor care nu au respectat legea, din care 113 amenzi pentru depăşirea vitezei legale, în valoare totală de peste 60.000 de lei.

Ca măsuri complementare, polițiștii au reținut 21 de permise de conducere şi au retras 10 certificate de înmatriculare.

Totodată, polițiștii au constatat 15 infracțiuni la regimul circulației rutier.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Femeie din Craiova dispărută de acasă, căutată cu un câine de urmă

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.