AcasăACTUALPersoanele vaccinate cu două doze ar putea rămâne fără certificat COVID. Ce...

Persoanele vaccinate cu două doze ar putea rămâne fără certificat COVID. Ce spune Raed Arafat

Raed Arafat a declarat că nu este exclus ca, pe viitor, certificatul COVID în România să fie generat doar persoanelor vaccinate cu toate cele trei doze. ”Este foarte posibil să se ia decizia ca doza a treia să fie una necesară pentru recunoașterea continuității certificatului și a imunității”.

”Ce am vorbit eu se referea la decizia la nivel european, că poate urmează să se ia. Eu am dat exemple care au aplicat această regulă și aici vorbim de Austria, Israel, și Franța începe să aplice acest lucru.

Ideea este că la un moment dat este posibil să se ia o decizie ca valabilitatea certificatul verde să se termine. Și aici vorbim de certificatul verde european care ne permite să circulăm fără să avem probleme. Acest certificat este posibil să se ajungă să fie prelungit numai dacă ai a treia doză. Sunt unele țări care au luat această măsură mai devreme și au început să o aplice la intrarea în țările respective, mai ales în anumite zone”, a explicat Raed Arafat, la Antena3.


Șeful DSU a precizat că nu este vorba despre certificatul de la noi din țară, însă nu este exclus ca și în România să se ia astfel de măsuri.

”Nu este vorba despre aceste certificat. Este vorba despre ce se întâmplă pe plan european și internațional. Este posibil ca, la un moment dat, la nivelul Uniunii Europene să se ia o altă decizie.

Toate aceste decizii se iau pe bază științifică. De ce se ia această decizie? Nu ca să chinuiască oamenii. Se ia această decizie pentru că au apărut studii clare că cei care au doar două doze și la care a trecut un anumit timp de la momentul în care au primit cea de-a doua doză, au imunitatea scăzută mai ales față de noua variantă. Motiv pentru care se impune, dacă vor să aibă o protecție cât de cât eficientă împotriva formelor grave, împotriva infectării, atunci vor trebui să primească a treia doză. Astea sunt studiile apărute recent și toate demonstrează același lucru”, a mai spus Arafat.


Întrebat dacă este posibil să se ajungă ca și în România să se ia decizia ca certificatul COVID să nu mai fie valabil în cazul celor care au doar două doze, Raed Arafat a declarat că autoritățile sanitare vor decide acest lucru.

”Asta depinde de decizia pe care o iau autoritățile sanitare în baza discuțiilor la nivel european și la nivel național. Sunt oameni care urmăresc acest lucru și la Institutul Național de Sănătate Publică și la Ministerul Sănătății. Ce se aplică în interiorul țării se va aplica după analiza făcută de autoritățile sanitare și specialiștii în imunologie.

Dar dacă studiile arată că rămâi fără imunitate, este foarte posibil să se ia decizia ca doza a treia să fie una necesară pentru recunoașterea continuității certificatului și a imunității”, a mai spus Raed Arafat.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătății, după discuțiile cu patronatele: Voucherele gratuite pentru testare sunt benefice

- Advertisement -spot_img
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Advertisement -spot_img
spot_img
5,026FaniÎmi place
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri