Connect with us

ACTUAL

Olt: Patru foste aşezări de pe graniţa de est a Imperiului Roman ar putea intra în Patrimoniul UNESCO (FOTO)

Publicat

în

Fosta graniţă de est a Imperiului Roman – Limes – care se afla şi pe teritoriul Oltului, ar putea intra în patrimoniul cultural UNESCO, o comisie fiind constituită la nivelul Ministerului Culturii pentru realizarea documentaţiei necesare. În judeţ au fost identificate patru foste aşezări şi fortificaţii romane, în Piatra Olt, Dobrosloveni, Gostavăţu şi Tia Mare.

Teritoriul județului Olt era străbătut de la nord la sud de limesul Alutan ce reprezenta granita de est a Imperiului Roman şi care avea ca reper linia cursului râului Olt. De-a lungul acestui hotar, pe partea dreaptă, au fost construite o serie de aşezări şi fortificații romane, majoritatea dintre acestea fiind identificate și protejate din punct de vedere al patrimoniului cultural național.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Olt, Cătălin Andronăchescu, a declarat că la nivelul Ministerului Culturii este constituită Comisia Națională „Limes”. Scopul acestei comisii este coordonarea şi controlul proiectelor de cercetare, necesare realizării documentaţiei pentru clasarea ca monument istoric şi pentru monitorizarea strategiei de management a Limesului în vederea înscrierii pe Lista Indicativă a Patrimoniului Mondial – UNESCO a obiectivelor de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit frontiera Imperiului Roman, pe teritoriul României.


Printre obiective se numără castrul roman și aşezarea de la Acidava (Enoşeşti, Piatra Olt), aşezarea romană – fosta capitală a Daciei Malvensis de la Romula (Reşca, comuna Dobrosloveni), castrul roman de la Slăveni (comuna Gostavățu) şi aşezarea romană fortificată de la Tia Mare.

„Responsabilitățile pe sectoarele de limes, sunt desemnate astfel: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvanici Cluj Napoca – sector Vest, Nord-Vest şi Nord; Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni Sfântu Gheorghe – sector Est, corespunzător Carpatilor Răsăriteni: Muzeul National de Istorie a României – sector Sud-Est şi Sud, corespunzător Carpaților Meridionali şi sudului României. Teritoriul județului Olt este străbătut de la nord la sud de limesul Alutan ce reprezenta granita de est a Imperiului Roman şi care avea ca reper linia cursului râului Olt, de-a lungul căruia pe partea dreaptă, au fost construite o serie de aşezări şi fortificații romane, majoritatea dintre acestea fiind identificate și protejate din punct de vedere al patrimoniului cultural național. Între aceste obiective se numără castrul roman și aşezarea de la Acidava (Enoşeşti, Piatra Olt), aşezarea romană – fosta capitală a Daciei Malvensis de la Romula (Reşca, comuna Dobrosloveni), castrul roman de la Slăveni (comuna Gostavățu) şi aşezarea romana fortificată de la Tia Mare”, a explicat Andronăchescu.

El a adăugat că includera unor situri arheologice pe lista indicativă naţională reprezintă avantaje, dar și responsabilități, între care și obligația autorităților locale de a asigura paza în vederea menținerii intacte a stării de conservare a monumentelor reprezentând situri arheologice.


„Legislația națională prevede includerea și înregistrarea în Planurile Urbanistice Generale a siturilor arheologice și a zonelor de protecție, cu scopul asigurării unui regim de protejare eficient și din punct de vedere al legislației privind amenajarea teritoriului și urbanismul”, a mai arătat Cătălin Andronăchescu.

Laurenţiu Comănescu, inspector superior în cadrul DJC Olt, a arătat că, în prezent, există realizate PUG uri pentru localităție Piatra-Olt, Dobrosloveni şi Tia Mare, care au incluse și perimetrul siturilor arheologice cuprinse în lista limesului Alutan, care străbate şi teritoriul județului Olt.

„Au fost sesizate de către responsabilul Comisiei Limes pentru județul Olt unele probleme în luna ianuarie 2021 pe teritoriul UAT Piatra Olt, în perimetrul sitului de la Acidava, cu privire la existenta depozitării unor deşeuri menajere și moloz. Urmarea a fost inițierea unui control comun cu reprezentanții Comisariatului Gărzii de Mediu Olt, care s-a finalizat cu remedierea situaţiei constatate, respectiv evacuarea acelor deşeuri depozitate defectuos și care afectau integritatea zonei protejate”, a arătat Comănescu.

Perimetrul castrului roman de la Slăveni, din comuna Gostavăţu, este de asemenea afectat de amplasarea neautorizată a unor construcții, realizate de-a lungul anilor. Reprezentanţii DJC spun că urmează ca, în colaboare cu primăria, acestea să fie îndepărtate, nefiind compatibile cu statutul de monument istoric, respectiv sit arheologic de importanță națională, implicit obiectiv component susceptibil de a fi cuprins în patrimonioul UNESCO.

„În perimetrul zonelor protejate ale acestor situri arheologice există o serie de restricții în ceea ce privește regimul construcţiilor, care sunt impuse de reglemetărilor urbanistice stabilite prin PUG-uri, mare parte din perimetrele protejate fiind suprapuse în prezent de locuințe particulare”, a conchis Laurenţiu Comănescu.

Reprezentanţii DJC asigură sprijin pentru Comisia Limes din punct de vedere al identificărilor în teren, al realizării documentațiilor specifice, precum şi în relația cu autoritățile locale pe teritoriul cărora se află aceste obiective.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Accident feroviar, la Filiaşi. O femeie a murit, după ce a fost lovită de tren

Publicat

în

O femeie în vârstă de 70 de ani, din Filiaşi, a murit, sâmbătă seara, după ce a fost lovită de tren, în gara din localitate.

Femeia se afla pe linie, atunci când a fost lovită de tren.

CITEŞTE ŞI: Doi bărbaţi şi o femeie din Olt, care ar fi trebuit să fie în carantină, găsiți de poliţişti în staţiunea Mamaia


„În această seară, polițiști din cadrul P.P.T.F. Filiași au fost sesizati prin apel 112, cu privire la faptul că o persoană aflată în gabaritul liniei, în Stația CF Filiași, a fost lovită  de tren. La fața locului s-au deplasat polițiștii care au identificat o femeie de 70 de ani, din Filiași. Din păcate,  în urma impactului, femeia a decedat”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveanu.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar cercetările sunt continuate, urmând ca la finalizare să fie propusă soluție prin unitatea de parchet competentă.

Totodată a fost dispusă efectuarea unei expertize medico-legale pentru stabilirea cu exactitate a cauzei decesului.


CITEŞTE ŞI: VIDEO | Un tânăr din Scorniceşti (Olt), accident în Argeş. O tânără a ajuns la spital

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

VIDEO | Un tânăr din Scorniceşti (Olt), accident în Argeş. O tânără a ajuns la spital

Publicat

în

Un tânăr în vârstă de 19 ani, din Scorniceşti, judeţul Olt, a provocat un grav accident rutier, sâmbătă, în judeţul Argeş, o adolescentă în vârstă de 16 ani ajungând la spital.

Accidentul s-a petrecut în localitatea Costeşti, pe drumul naţional DN 65A.

CITEŞTE ŞI: Accident cu două maşini implicate, în apropiere de Slatina, la Recea. O persoană a murit


„Din verificările preliminare efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Costești, s-a stabilit că un tânăr de 19 ani, din Scornicești, județul Olt, care conducea un autoturism pe DN 65A, din direcția Pitești spre Costești, în împrejurări ce urmează să fie stabilite din cercetări, a intrat în coliziune lateral stânga cu un autoturism condus din sens opus de un bărbat de 47 de ani, din Costești, după care a intrat în coliziune cu un autocamion cu remorcă, condus de un bărbat de 39 de ani, din comuna Vlădești”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, Florin Popa.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea pasagerei dreapta față din primul autoturism, minoră de 16 ani, care a fost transportată la o unitate medicală pentru investigații, având diagnostic preliminar TCC minor și suspiciune fractură membru inferior drept.

Toți conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultând că nu au consumat alcool.


În cauză a fost întocmit dosar penal conform art.196 din Codul Penal, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul s-a petrecut.

CITEŞTE ŞI: VIDEO. Un preot beat a dărâmat un stâlp, la intrarea în oraş

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

FOTO. Adolescent lovit de o motocicletă, în Vâlcea. Motociclistul, în stare gravă

Publicat

în

UPDATE >> Motociclistul a decedat, la spital

ŞTIREA INIŢIALĂ>> Un motociclist este în stare gravă după ce, sâmbătă, a lovit un adolescent în vârstă de 13 ani şi a căzut cu motocicleta.

Accidentul s-a petrecut pe drumul naţional DN 67, în comuna Buneşti din Vâlcea. Se pare că adolescentul se angajase în traversarea străzii.

CITEŞTE ŞI: GRAV accident rutier pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti. O persoană a murit, în urma impactului dintre un autoturism şi un TIR


„Polițiștii Serviciului rutier intervin la un accident rutier, în comuna Bunești, pe Drumul național 67, soldat cu două victime. Din primele date, reiese că un motociclist ar fi accidentat un minor care se angajase în traversarea drumului”, transmite IPJ Vâlcea.

Un echipaj SMURD şi o ambulanţă SAJ intervin la faţa locului.

„Pietonul este un băiat, în vârstă de 13 ani, iar motociclistul este în stare gravă, inconștient.Baiatul este monitorizat și transportat la UPU de către echipajul SMURD. El are o fractură la membrul inferior și multiple escoriații, iar motociclistul este transportat de echipajul SAJ, în stare de inconștiență.”, transmite ISU.


CITEŞTE ŞI: Accident cu două maşini implicate, în apropiere de Slatina, la Recea. O persoană a murit

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.