AcasăACTUALMinistrul Sănătății despre situația medicamentelor din protocolul de tratament COVID: „Spitalele nu...

Ministrul Sănătății despre situația medicamentelor din protocolul de tratament COVID: „Spitalele nu pot spune că nu au bani alocați”

spot_img

Ministrul Sănătății, Attila Cseke, a prezentat, marți seara, situația stocurilor de medicamente din protocolul de tratament COVID-19, punctând faptul că sunt spitale care nu au anumite doze pentru că nu le-au cumpărat, iar în privința Favipiravirului care ar putea fi eliberat în farmacii, în baza unei rețete de la medicul de familie, se așteaptă o decizie în acest sens. 

- Publicitate -

Ministrul a vorbit, marți seară, despre situația stocurilor de medicamente din protocolul de tratament COVID-19, precum Tocilizumab, Remdesivir, Favipiravir și Umifenovir, despre care unii manageri de spitale spun că lipsesc din unitățile lor sau că nu pot fi procurate din farmacie, deși unele dintre ele ar putea fi administrate în faza incipientă a COVID-19, scrie Antena 3.

Acesta a precizat că Tocilizumabul există, dar nu a fost cumpărat de spitale.


„Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății ne-a dat un material, am cerut completarea acestui material. Pot să vă spun despre unul dintre aceste medicamente, Tocilizumab, care se administrează doar în spitale, și cu privire la care am preluat o anumită abordare legat de aprovizionare, dar pe care categoric nu l-am întrerupt pentru că procedurile începute trebuie continuate.  Mâine o să fac publică lista pentru că aud multe povești prin sistem. Mă refer la situația în care în unele spitale spun că Ministerul Sănătății nu dă acest medicament.  Legat de Tocilizumab, în perioada anterioară mandatului meu de interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibil preponderent spitalelor care au avut de-a face  cu pacienți cu forme severe de COVID-19.  Astăzi, din 6.064 de flacoane spitalele au cumpărat 4.323, ceea ce înseamnă că avem 1.700 de flacoane necumpărate, în condițiile în care această posibilitate a existat. Voi publica această listă pe site-ul MInisterului Sănătății, ca să încheiem această poveste. Evident, este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar.  Astăzi pe contractul cadru nu există o presiune financiară. Hotărârea de guvern prevede foarte clar că se decontează și peste valoarea contractată. Deci spitalele nu pot convoca că nu au bani alocați în contractul lor de servicii medicale. Puteau să cumpere cele 6.064 de flacoane. Ministerul Sănătății a finalizat o achiziție publică pe tocilizumab, 10.600 de flacoane, și în scurt timp acest medicament va fi furnizat Ministerului Sănătății, care îl va distribui gratuit”, a explicat ministrul.

Acesta a vorbit și despre situația Remdesivirului și a Favipiravirului:

„În ceea ce privește Remdesivirul, avem în țară 40.000 de flacoane și pe bază de solicitare, dar aici este o procedură pe care vom încerca să o scurtăm. În ceea ce privește Favipiravirul, comisia de specialitate trebuie să se pronunțe, acesta fiind un medicament care se discută a fi accesibilizat pentru pacienții mai puțin severi. Discuția este de a putea fi accesat prin farmacii, pe bază de rețetă eliberată inclusiv de medicul de familie. Așteptăm propunerea comisiei de specialitate”, a completat ministrul.


CITEȘTE ȘI: Intrarea în restaurant POSIBILĂ cu certificatul verde al altei persoane? Ce spun reprezentanții HoReCa

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri