AcasăACTUALMinistrul Sănătăţii anunţă restricţii pentru persoanele nevaccinate

Ministrul Sănătăţii anunţă restricţii pentru persoanele nevaccinate

spot_img

Paşaportul Covid va fi obligatoriu în anumite locuri, dar măsura va fi dispusă doar în funcție de incidența și evoluția pandemiei în România.

- Publicitate -

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că, în prezent, coaliția de guvernare discută despre obligativitatea introducerii pașaportului COVID pe teritoriul național pentru accesul în anumite locații publice, dar măsura va fi dispusă doar în funcție de incidența și evoluția pandemiei în România.

„Toate măsurile de prevenție pe care le luăm de acum înainte în primul rând vor avea legătură cu rata de incidență. Atunci când cifrele vor crește cred că este important să fim mai responsabili și să aplicăm și alte măsuri pe lângă purtarea măștii în interior, distanțarea fizică și măsurile de igienă. În momentul acesta, cifrele încă arată rezonabil, se observă tendință de creștere dar încă arată rezonabil dar cred că trebuie să fim să mai aplicăm și alte mijloace de prevenție. În momentul ăsta, scenariile care se discută au mai degrabă legătură cu pașaportul covid, adică cel care certifică vaccinare, testare sau trecere prin boală, și avem în lucru împreună cu DSU o modificare legislativă prin care acest pașaport covid să poată fi utilizat și în interiorul țării, așa încât să creăm baza legală pentru verificarea acestui pașaport covid. Efectiv unde și cum vom implementa aceste măsuri de prevenție va depinde de evoluția pandemiei dar trebuie să fim pregătiți. În funcție de evoluția pandemiei să hotărâm care sunt spațiile care vor necesita, pentru a avea accesul în ele, pașaportul covid și care sunt activitățile. Evident că sunt anumite activități cu un risc mai mare, cum sunt restaurantele, discotecile, barurile, și sunt activități cu un risc mai mic, cum sunt sălile de teatru, poate acolo unde nu este neapărat o aglomerație foarte mare”, s exlicat Mihăilă.


Aceasta a prezentat și care este în prezent situația vaccinării în România.

„Cazurile sunt în creștere. Sunt peste 300 de cazuri pe zi. Suntem la începutul valului 4 al pandemiei. Cei mai afectați de valul 4 sunt nevaccinații. Persoanele vaccinate complet nu au de ce să se teamă. Este bine că avem peste 30% din vaccinați peste 40-5- de ani. Aspectul nefavorabil este că valul 4 este cu tulpina Delta care are o contagiozitate foarte marte. Un nevaccinat transmite infecția cu tulpina Delta la 6-8 persoane. (….) Vaccinarea trebuie accelerată la nivelul medicilor de familie și a celor din ambulatoriu. Accelerăm vaccinarea în școli, în rural vaccinăm cu echipe mobile. (…) 35-37% din populația de peste 50 de ani este vaccinată. (…) 2,76% din copiii între 12 și 15 ani s-au vaccinat. 16,4% din copiii între 16 și 19 ani s-au vaccinat. Părinții trebuie să știe că vaccinarea copiilor este sigură. Ministrul Educației va începe o anchetă pe vaccinarea cadrelor didactice. 70% dintre medici s-au vaccinat până acum cu o doză completă, 58% dintre asistenții medicali și 50% dintre infirmieri și brancardieri s-au vaccinat. (…) Vaccinarea la țară depinde de oamenii dornici de a ajuta din comunitatea locală. Am vaccinat și cu primari PSD, și cu primari PNL și cu primari USR PLUS”, a mai spus ministrul.

CITEȘTE ȘI: De când se vor acorda bonurile de masă persoanelor care se vaccinează anti Covid


- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri