AcasăACTUALMinistrul Justiţiei cere procurorului general să investigheze scumpirile din piaţa energiei

Ministrul Justiţiei cere procurorului general să investigheze scumpirile din piaţa energiei

Ministrul Justiției a trimis Procurorului General al României o adresă în care solicită să investigheze ”orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie”.

Iată comunicarea Ministerului Justiției:

“Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis procurorului general Gabriela Scutea, astăzi, 13 ianuarie 2022, o adresă prin care, în temeiul art.132 alin.(1) din Constituție și art.69 alin.(3) teza II din Legea nr.304/2004, a îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare potrivit competenței legale pentru a descoperi, preveni și combate eficient orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înșelăciunea, abuzul în serviciu, concurența neloială, grup infracțional organizat, care pot afecta drepturile cetățenilor a căror apărare reprezintă o datorie constituțională a Ministerului Public.


Acest demers se adaugă îndrumărilor nr. 99940/28.11.2019 și nr. 45318/10.06.2020 către Ministerul Public, prin care Ministrul Justiției a cerut combaterea eficientă a fenomenelor de crimă organizată, traficul de persoane, de droguri, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile la regimul silvic”.

Demersul ministrului are loc în contextul creșterii fără precedent al prețurilor din piață la energie electrică și gaze naturale, care încep să fie transferate clienților în facturi. Pe de altă parte, în perioada noiembrie 2021-martie 2022, este în vigoare un mecanism de plafonare a prețului și de compensare pentru clienții casnici și de compensare a unei părți din factură pentru unii clienți comerciali mici.

Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că există numeroși furnizori de energie care au emis facturi către clienți ignorând legea care stabilește plafonarea de preț și compensări pentru facturi, și a folosit chiar cuvântul “hoți”.


Pe de altă parte, furnizorii au acuzat faptul că toate aspectele legislative legate de compensare/plafonare au fost elaborate târziu și a fost nevoie de timp pentru adaptarea sistemelor de facturare. Furnizorii au anunțat că aplică legea și acordă deja toate reducerile în facturi, iar cei care nu au avut timp să le implementeze în facturile emise deja au anunțat că le vor acorda în factura următoare.

CITEŞTE ŞI: Marcel Ciolacu cere convocarea CSAT pentru rezolvarea problemelor din energie. Nu exclude demiterea ministrului Popescu

- Advertisement -spot_img
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
spot_img
5,026FaniÎmi place
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri