Connect with us

ACTUAL

Ministrul de Interne a anunțat măsurile ce vor fi respectate de Paște și 1 Mai. Ce a spus despre petreceri și mască

Publicat

în

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a vorbit, la Realitatea PLUS, despre măsurile care se relaxează în aceste zile, dar și despre ce trebuie să respecte românii. Fără petreceri de 1 mai și Paște, masca rămâne obligatorie și la fel și distanțarea, spune ministrul.

Pentru românii care vor să petreacă sfintele sărbători de Paște în stațiunile de pe litoral sau în stațiunile montane, trebuie să știe că portul măștii este obligatoriu, că distanțarea este obligatorie. Atunci când aleg un resort, o unitate de cazare, obligația acelui resort este de a caza maxim 70% din capacitate. În funcție de incidența cumulată la 1.000 de cazuri în ultimele 14 zile, pot funcționa restaurantele și cafenelele. Ne-am propus ca la sfârșit de iulie – început de august să avem peste 10 milioane de români care s-au vaccinat. Atingând aceste borne, cu siguranță că măsurile de relaxare vor veni gradual.

Circulația persoanelor este permisă în intervalul 20 – 5 dimineața în noaptea de 1 spre 2 mai, în Noaptea de Înviere, fără nicio restricție. Cetățenii nu vor fi obligați să prezinte acea declarație pe care o prezintă în alte condiții. Agenții economici își încetează activitatea, în funcție de indice, la ora 18, la ora 20 sau la ora 22. Petrecerile nu sunt permise încă. Ne dorim, în viitorul apropiat, să renunțăm la mască, în anumite locuri: în vârful muntelui sau pe plajă. În funcție de cum evoluează campania de vaccinare, de cum evoluează indicele privind îmbolnăvirea în zona respectivă, măsurile de relaxare vor veni gradual. Dar acum suntem obligați să respectăm aceste măsuri”, a spus Bode la Realitatea Plus.


În ceea ce privește relaxarea, acesta nu a vorbit despre nicio dată, menționând că este dificil să facă acest lucru.

Este dificil de spus o dată. Să dea Dumnezeu să depășim 5 milioane, să depășim 10 milioane în iulie august (vaccinați, n.r.). Practic 70% din populația activă. Și cu siguranță vom ajunge la aceste măsuri în această perioadă. Oamenii înțeleg, sunt doar anumite excepții. Acele cluburi funcționau la un moment dat și transmiteau un mesaj nepotrivit în țară pentru milioane de români.

Mâine vom avea o videoconferință cu toate structurile: Poliție, Poliție de frontieră, Instituțiile Prefectului, Jandarmerie. Vom discuta cu fiecare, cu accent pe Constanța și pe zonele de munte. Le vom solicita să fie calmi, să acționeze cu calm, dar și cu responsabilitate. Acolo unde se încalcă legea, să fie fermi. În legătură cu manifestările religioase de la sfârșitul săptămânii, Floriile, am avut aproape 9.000 de efective MAI în teren. S-au organizat manifestări religoase în aproximativ 12.000 de lăcașe de cult, unde au participat aproximativ 730.000 de credincioși. Un număr semnificativ. În timpul derulării acestor activități religioase nu au fost constatate problem deosebite. Vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor care au participat la aceste manifestări religioase și au respectat măsurile sanitare”, a mai spus ministrul.


Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Patronii de restaurante din Olt, instruiţi pe tema verificării certificatului verde COVID

Publicat

în

Reprezentanţii sectorului HoReCa din judeţul Olt, inclusiv deţinători de săli de evenimente, au avut o întâlnire, miercuri, cu prefectul de Olt şi reprezentanţii poliţiei şi ISU, pe tema certificatului verde COVID, document care a devenit obligatoriu pentru accesul în baruri, restaurante sau cafenele.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, a declarat că a făcut un apel către organizatorii de evenimente private să respecte reglementările în vigoare pentru a preveni apariția de noi cazuri de COVID-19, inclusiv obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al UE privind COVID -19 prin utilizarea aplicației Check DCC.

CITEŞTE ŞI: Intrarea în restaurant POSIBILĂ cu certificatul verde al altei persoane? Ce spun reprezentanții HoReCa


„Obiectivul acestei întâlniri a fost acela de a asigura o mai bună punere în aplicare a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului  specifice acestui sector de activitate. Mă refer la permiterea accesului la evenimente private (nunţi, botezuri) ori la restaurant doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, adică acele persoane care deţin un certificat digital al Uniunii Europene privind COVID-19”, a transmis prefectul.

Certificatul digital poate fi descărcat de pe portalul certificat-covid.gov.ro.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Moarte cumplită pentru un bărbat din Argeş. A sfârşit strivit sub o macara

Publicat

în

Un bărbat a murit, miercuri, după ce a fost prins sub o macara în localitatea Ştefăneşti din judeţul Argeş.

Au intervenit pompierii cu un echipaj de descarcerare grea și un echipaj de terapie intensivă mobilă.

Din păcate, bărbatul prezintă leziuni incompatibile cu viaţă. A fost declarat decesul.


O anchetă a fost deschisă de poliţişti.

“Bărbatul este decedat. Polițiștii efectuează verificări pentru stabilirea împrejurărilor în care evenimentul s-a petrecut”, transmite IPJ Argeş.

CITEŞTE ŞI: GRAV accident în Argeş. Motociclist intrat într-un cap de pod (UPDATE)


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Anunţ OFICIAL: Începe administrarea dozei a treia a vaccinului anti-COVID în România

Publicat

în

Membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, miercuri, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

Doza 3 este ferm recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.

„Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ”, transmite CNCAV.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.


Doza de rapel se va efectua indiferent de schema inițială numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3)

Se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare.


Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene/ a municipiului București.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

CITEŞTE ŞI: Certificatul verde va fi obligatoriu în restaurante, la nunți și la activități în spații închise, începând de luni

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.