Connect with us

ACTUAL

Memorandum de înființare a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Conurbația Jiului“. Avantaje pentru locuitorii județelor Dolj și Gorj

Publicat

în

Consiliul Județean (CJ) Dolj și instituțiile similare din județele Gorj și Hunedoara au decis înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Conurbația Jiului“, o inițiativă locală care le va asigura celor trei administrații partenere acces mai eficient la surse de finanțare nerambursabilă pentru realizarea unor investiții majore. 

Memorandumul de intenție care prevede crearea structurii de cooperare a fost semnat de către președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, și vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara Ion Bădin, în cadrul unui eveniment organizat la sediul CJ Gorj.

„Am avut ocazia să discutăm aprofundat despre ce va presupune Programul Operațional Tranziție Justă, despre ce înseamnă perioada către care ne îndreptăm – una care nu va fi deloc ușoară. Vom conlucra și vom identifica soluții pentru mediul economic, pentru a susține crearea de locuri de muncă, cu atât mai mult cu cât cele 3 județe care fac parte din noua axă de dezvoltare vor fi destul de mult afectate de acest parcurs asumat de țara noastră în relația cu Uniunea Europeană.


Faptul că astăzi punem bazele unei asociații, faptul că împreună vom concepe proiecte integrate – toate acestea îmi dau convingerea că vom reuși să venim în sprijinul locuitorilor din cele 3 județe cu alternative viabile pentru dezvoltare economică și pentru înființarea de locuri de muncă.

Avem acces la fonduri europene și inițiative concrete pentru atragerea lor, iar în privința județului Dolj putem să considerăm că suntem unul dintre campioni în obținerea finanțărilor nerambursabile. De altfel, trebuie menționat faptul că avem în prezent în implementare demersuri cu o valoare cumulată de aproximativ 700 de milioane de euro – investiții în realizarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, în modernizarea infrastructurii de transport, dar și în domenii precum sănătate, cultură, educație sau asistență socială.

Principala provocare căreia trebuie să îi răspundem o reprezintă locurile de muncă. Programele operaționale, despre care sper că vor intra cât mai curând pe agenda Guvernului, acoperă o plajă largă din aceste necesități și se impune să ne orientăm către înființarea unor noi parcuri industriale, pentru a susține mediul de afaceri.


Uniți suntem puternici, iar faptul că fondăm această asociere și, astfel, o zonă cu peste 1.400.000 de locuitori are o strategie comună înseamnă că vom fi o voce auzită în relația cu Comisia Europeană. Suntem hotărâți să folosim fiecare posibilitate de atragere a fondurilor europene, să avem cel puțin un proiect pentru fiecare axă disponibilă. Este o deviză, dar și un mod de lucru pe care deja l-am demonstrat“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Principalele direcții către care se vor îndrepta proiectele implementate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Conurbația Jiului“ vizează accesibilizarea zonei prin îmbunătățirea infrastructurii de telecomunicații, energie și transport, dezvoltarea industrială în domeniul energiei regenerabile, dar și a turismului și a sectorului de servicii, crearea de noi zone rezidențiale, în conformitate cu standardele europene, și creșterea calității vieții, prin protejarea și extinderea spațiilor verzi sau prin investirea în centre culturale.

De asemenea, un capitol important îl reprezintă măsurile de inserție și suport destinate să conducă la combaterea excluziunii și a dezechilibrelor sociale, la înlăturarea disparităților dintre localități, precum și la diversificarea oportunităților de formare profesională și de ocupare a forței de muncă.

Prin realizarea „Conurbației Jiului“, locuitorii din cele trei județe vor putea beneficia de mai multe oportunități pe piața muncii și în domeniul afacerilor, acces mai facil la infrastructură și servicii publice cheie, cum ar fi cele din domeniul sănătății, transportului sau educației, o calitate mai bună a vieții datorită atragerii de noi investiții și unui cadru coerent de dezvoltare, precum și de măsuri mai eficiente de incluziune socială.

De asemenea, potrivit prevederilor memorandumului, beneficiile pentru sectorul privat includ acces mai facil la piețele de desfacere pentru firmele din exteriorul orașelor, acces mai bun la o piață mai mare a forței de muncă, dar și o infrastructură îmbunătățită, care stimulează schimburile și oportunitățile economice.

CITEȘTE ȘI: Unul dintre cele mai importante drumuri judeţene din Olt, modernizat cu fonduri europene. S-a dat ordin pentru începerea lucrărilor

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Pensia de urmaș. Ce trebuie să știe elevii și studenții

Publicat

în

Reprezentanții Casei Naţionale de Pensii Publice au anunţat condiţiile impuse pentru plata pensiilor de urmaş în acest an școlar, atât pentru elevi, cât și pentru studenți.

Astfel, elevii urmaşi care au împlinit vârsta de 16 ani au obligația să prezinte, până pe 25 septembrie 2021, adeverința din care să rezulte că urmează o formă de învățământ organizată.

„În cazul nedepunerii adeverinței, pensia de urmaș aferentă lunii octombrie 2021 se reține de la plată”, informează  Casa Naţională de Pensii Publice.


În privința studenților, aceștia trebuie să îndeplinească mai multe condiții, după caz: să depună la sediul caselor teritoriale de pensii  – până la data de 25 septembrie 2021 – o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor (model); să prezinte caselor teritoriale de pensii – până la data de 25 octombrie 2021 – adeverința în original sau copie/electronic din care să rezulte că, în anul universitar în curs, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii; să depună adeverința în original la sediul casei teritoriale de pensii – până la data de 25 decembrie 2021.

În cazul nerespectării condițiilor de mai sus, „drepturile de pensie de urmaș ale studenților se rețin la plată”.

CITEȘTE ȘI: 200 de meserii din România, DISPAR. Care este motivul


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

200 de meserii din România, DISPAR. Care este motivul

Publicat

în

Aproape 200 de meserii pe care nu le mai practică nimeni vor fi scoase din Codul Ocupațiilor. În schimb, vor fi introduse 1.800 de meserii noi, printre care cele de arhitect de interior sau auditor de securitate cibernetică.

Ceruitor de piastrine pentru acordeoane și aburitor de plută. Sunt două meserii reglementate oficial în România, pe care nu le mai practică nimeni.

Ele vor fi scoase din Codul Ocupațiilor, alături de meseriile de filator de corzi pentru piane, legător de păr, meşteşugar cenuşeritor și scuturător, potrivit Digi24.


În total, aproape 200 de specializări depășite de evoluția economică și socială vor dispărea, a anunțat Ministrul Muncii.

În schimb, vor fi introduse în Cod 1.800 de meserii noi, printre care cele de arhitect de interior, auditor de securitate cibernetică, director pentru relaţia cu investitorii.

CITEȘTE ȘI: Locuri de muncă LA STAT. Ce instituții din Gorj fac angajări


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Când NU trebuie să meargă elevii la școală

Publicat

în

Ro Vaccinare a publicat marți un scurt ghid pentru părinți pentru a înțelege mai bine când nu trebuie lăsat un copil la școală.

La cele mai mici simptome, elevii trebuie să rămână acasă pentru a nu risca infectarea unui număr mai mare de persoane.

„Ce trebuie să știe un părinte informat?
Copilul NU va merge la școală, va rămâne la domiciliu, dacă în ultimele 24 de ore a apărut cel puțin unul dintre următoarele semne de boală:
– febră;
– tuse;
– dureri în gât;
– dificultăți în respirație;
– pierderea gustului sau mirosului;
– dureri musculare;
– dureri de cap;
– secreție nazală;
– tulburări digestive.
În această situație, se va contacta telefonic medicul de familie împreună cu care părintele va decide cea mai corectă atitudine de urmat. În funcție de evoluția stării de sănătate, medicul va stabili tratamentul și dacă este necesară o vizită directă”, este îndemnul autorităților.


CITEȘTE ȘI: Ce reguli trebuie să respecte persoanele vaccinate care au intrat în contact direct cu o persoană bolnavă de Covid

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.