Connect with us

ACTUAL

Medicul pediatru Mihai Craiu recomandă părinților să ceară informații când copiilor li se prescriu medicamente. „Doar comunicarea corectă de mai salvează din situația actuală”

Publicat

în

Medicul pediatru Mihai Craiu le recomandă părinților care ajung la spital, cu un copil răcit și cărora li se înmânează și o rețetă în urma consultului efectuat de către specialist, să ceară informații despre medicamentele respective. 

Mihai Craiu spune că, în primul rând, părintele trebuie să meargă cu copilul la medic, ci nu să îl trateze după cum consideră el.

„Scenariu de părinte, acum în România…Există una (sau mai multe) bucată copil bolnav. Cu febră, tuse și muci în nas. Mergeți la spital/cameră de gardă/medic de familie, etc Adică vă indepliniți, în mod responsabil, datoria de părinte și cetațean al urbei. Nu începeți aiurea să folosiți medicație fără recomandarea a unui profesionist în sănătate…


Și primiți o rețetă scrisă pe două pagini, conținând (înșir aleatoriu spicuind din ce văd zilnic): unul sau chiar două antibiotice, eventual incompatibile în asociere, uneori chiar injectabile; mai multe antitermice…ca să ținem febra sub control total, câteva tipuri de vitamine, un sirop de poftă de mâncare; apă de mare, cu sau fără aloe vera, picaturi de nas, picaturi cu antibiotic, destinate ochilor dar cu recomandarea de a fi puse tot in nas?!;  ventolin pentru aerosoli, sau spray presurizat (fără indicații de utilizare și fără clarificarea faptului că, la copil, sprayul nu se dă DIRECT în gură, ci cu un spacer, atunci când e cazul…); cortizon de uz inhalator (Flixotide) sau de uz sistemic recomandat să fie pus în nebulizator, in mod complet greșit (faimoasa dexametazonă de uz injectabil); antihistaminice sirop sau picături; ceva medicație homeopată, Isoprinosine, Arbidol etc. În acest caz, nu tocmai rar, ar trebui să întrebați la ce folosesc medicamentele respective”, scrie medicul pe Facebook.

Acesta consideră că acordul privind medicația în cazul unui copil trebuie să fie unul informat, motiv pentru care părintele este îndreptățit să ceară date cu privire la tratament.

„A prescrie medicație unui minor presupune un acord INFORMAT. Este dreptul dvs să vi se răspundă la întrebarea <<cum influențează evoluția bolii copilului meu, medicamentul X>>? Iar dacă vi se spune că <<faceți cum vreti, pe răspunderea dvs>>, puteți replica civilizat, pe un ton deferent, că ați venit la spital TOCMAI pentru ca nu vreți să faceți de capul dvs, ci după sfatul unui specialist în domeniu…dar că ați citit Protocoalele (publice!) Societății Române de Pediatrie și acolo scrie că este interzisă utilizarea de antibiotic în IACRS (Infecții Acute de Căi Respiratorii Superioare) necomplicate cu otită medie sau sinuzită. Cu unele excepții precizate clar… Doar așteptările rezonabile, comunicarea corectă și respectarea protocoalelor ne mai salvează din situația actuală”, a conchis medicul pediatru.


CITEȘTE ȘI: Un nou medicament pentru tratarea COVID-19, aproape de autorizare

 

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

DOLJ: Tânăr din Sadova, cercetat pentru furtul unei mașini. A rămas fără motorină și a sustras combustibil dintr-un tractor

Publicat

în

Un tânăr în vârstă de 21 de ani, din comuna Sadova, care locuieşte fără forme legale în comuna Cârcea, este cercetat penal, fiind bănuit de comiterea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis şi furt calificat.

În cursul nopţii 4 spre 5 decembrie, poliţiştii s-au deplasat pe strada Luceafărului din comuna Cârcea, ca urmare a unei sesizări, referitoare la prezenţa unei persoane dubioase, însă la faţa locului nu a fost nimeni găsit.

Poliţiştii au continuat verificările, pentru stabilirea situaţiei de fapt, astfel că, în după-amiaza zilei de ieri, aceștia au observat în extravilanul comunei Cârcea o autoutilitară oprită.


„În autoutilitară, a fost identificat un tânăr de 21 de ani, din comuna Sadova, care a declarat că a condus autovehiculul de pe strada Luceafărului din comuna Cârcea, până în extravilanul localităţii, unde a rămas fără carburant. În urma verificărilor efectuate de poliţişti la faţa locului, s-a stabilit că tânărul nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, fiind condus la sediul poliţiei pentru cercetări”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Mihaela Sadoveanu.

Din cercetări, poliţiştii au stabilit că, tot în cursul nopţii de 4 spre 5 decembrie, tânărul s-ar fi deplasat în comuna  Cârcea, pe strada Luceafărului din localitate, unde, dintr-un tractor, ar fi sustras combustibil, iar ulterior s-ar fi întors pe câmp pentru a alimenta vehiculul.

„Având în vedere cele constatate, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis și furt calificat, iar cercetările sunt continuate, urmând ca la finalizare să fie propusă soluţie prin unitatea de parchet competentă”, a mai precizat reprezentanta IPJ Dolj.


CITEȘTE ȘI: Bărbat din Slatina, reținut pentru furturi comise în Târgu Jiu

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Elevi din Olt confirmaţi cu coronavirus, în urma testului rapid

Publicat

în

Trei elevi de la şcoala din Deveselu şi unul de la Şcoala Generală Numărul 3 din Slatina au fost confirmaţi cu COVID-19, în urma testului de salivă făcut luni dmineaţă. Copiii vor fi testaţi PCR de către DSP.

Elevii din judeţul Olt au fost testaţi, în această dimineaţă, cu testele de salivă distribuite săptămâna trecută în şcolile din judeţ. Potrivit inspectorului şef al ISJ Olt, Victor Iacobescu, au fost raportate deja patru cazuri pozitive. Este vorba despre trei elevi de la şcoala din Deveselu, doi dintre ei de la clasa pregătitoare şi unul de clasa a III-a, şi unul din Slatina, de la Şcoala Generală Numărul 3.

„Din datele centralizate până la această oră, sunt patru teste pozitive. Este vorba despre trei elevi de la şcoala Deveselu şi unul de la Şcoala Numărul 3 din Slatina. Elevii care au avut rezultat pozitiv au rămas acasă, urmând ca DSP-ul să meargă la domiciliu să-i testeze PCR”, a precizat inspectorul şef al ISJ Olt, Victor Iacobescu.


În situaţia în care testul PCR se confirmă, clasele respective vor intra în online, cu posibilitate de retestare a copiilor în a opta zi de izolare.

CITEŞTE ŞI: Medicul Octavian Jurma, despre varianta Omicron: „Este exclus să producă un nou val în România, în luna decembrie”

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Bărbat din Slatina, reținut pentru furturi comise în Târgu Jiu

Publicat

în

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din Slatina, județul Olt, a fost reținut de către polițiștii gorjeni, fiind acuzat că a furat mai multe portofele ale unor persoane din municipiul Târgu Jiu și localitatea Telești. 

Potrivit IPJ Gorj, în acest caz se făceau cercetări, fiind deschis dosar penal pentru furt. Faptele au fost comise la data de 25 august, anul acesta.

„Este vorba despre trei persoane cu vârste cuprinse între 33 și 51 de ani, din municipiul Târgu Jiu și comuna Telești. Bărbatul identificat are 34 de ani și este din municipiul Slatina, județul Olt, bănuit de săvârșirea faptelor, acesta fiind reținut pentru 24 de ore și introdus în arestul IPJ Gorj. Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit faptul că bărbatul, în timp ce se afla pe raza municipiului Târgu Jiu, ar fi sustras portofelele celor trei persoane vătămate, creând un prejudiciu de aproximativ 8.000 lei”, infomează IPJ Gorj.


Polițiștii continuă cercetările pentru documentarea întregii activități infracționale.

CITEȘTE ȘI: Români arestați preventiv pentru trafic de migranți

 

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.