Connect with us

ACTUAL

Medicii cer o finanțare corectă a sistemului. „Banii trebuie căutați acolo unde sunt”

Publicat

în

Medici din întreaga țară s-au întâlnit, week-endul trecut, pentru a da startul proiectului sindical „Alianță pentru Sănătate”, program conceput la inițiativa echipelor Sindicatului Promedica și USMR Alianța Medicilor. 

Scopul acestui proiect este acela de a atrage atenția asupra celor mai mare probleme cu care se confruntă sistemul medical românesc și de a constitui un grup de lucru format din medici, experți, oameni politici, reprezentanți ai instituțiilor medicale, care să găsească și să implementeze soluții reale.


Prima dezbatere din cadrul acestei acțiuni a avut loc week-endul trecut, alături de medici din toată țara, la întâlnire participând și și  Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaților, Levente Vass, deputat, secretar Comisia pentru sănătate şi familie, Dina Constantin, Director – Direcția Control și Integritate, în cadrul Ministerului Sănătății, dr. Dumitra Gindrovel, vicepreședinte Societatea Națională de Medicina Familiei și Laurețiu Ivanovici, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.

Prima temă dezbătută a fost cea legată de finanțarea sistemului medical, dr. Eleodor Cârstoiu, președintele Sindicatului Promedica și USMR Alianța Medicilor, considerând că trebuie găsite soluții pentru finanțarea corectă, altfel nu se poate vorbi de creșterea calității serviciilor medicale și satisfacția pacienților și cadrelor medicale.

„Se discută mult mult despre concurența dintre sistemul public de sănătate și cel privat. Opinia noastră este că între cele două trebuie să fie complementaritate, nu concurență. Sistemul privat trebuie să asigure serviciile celor care își permit să acceseze acest sistem și să acopere zonele pe care sistemul public nu reușește, lucru care nu se întâmplă în acest moment. Problema  care se pune este: De unde găsim surse suplimentare de finanțare pentru sistemul public de sănătate?! Avem cam cel mai mic nivel de contributivitate pentru sănătate, în ultimii 10 ani contribuțiile pentru sănătate au fost în descreștere procentuală, deși valoric sunt mai mari pentru că veniturile au crescut, dar ca procent au scăzut. În Europa, în schimb, sunt pe un trend  crescător. Având o investiție în sănătate minoră pe cap de locuitor rezultatele sunt cele pe care le vedem și care nu ne plac. Sunt multe găuri pe care trebuie să le astupăm, sunt zone în care avem pierderi mari. Toate acestea trebuie rezolvate, dar nu se va putea atât timp cât o să avem o finanțare sărăcăcioasă. Banii trebuie căutați acolo unde sunt. Avem multe categorii de asigurați exceptate de la plată, unele pentru că nu au venituri, dar în acest caz statul trebuie să își asume să asigure pentru ele un nivel minim de îngrjiri de sănătate. Avem, însă, și categorii cu venituri mai mult decât satisfăcătoare, dar care totuși nu contribuie la sănătate, aici trebui intervenit”, atrage atenția dr. Eleodor Cârstoiu.


Prezent la dezbatere, Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie, Camera Deputaților, spune că nici unul dintre partidele politice din România nu va determina o creștere a contribuțiilor de sănătate. Trebuie găsite soluții alternative.

„România a pornit de la un procent de contribuție de 15%, iar în acest moment s-a ajuns undeva la 10%. Acest procent asigură o colectare de 30 și ceva de milioarde lei în bugetul FNUASS, în condițiile în care la vecinii din Ungaria contribuția este de 15%. În același timp, în Singapore contribuția este de 3%. Deci, totul depinde de modul de organizare și de caracteristicile populației din fiecare stat. Dacă în Singapore bugetul statului asigură mare parte din finanțarea sistemului medical, în Ungaria componenta principală vine din asigurările de sănătate. Din punct de vedere politic, nici unul dintre partidele din România nu va determina o creștere a contribuțiilor de sănătate. Trebuie să găsim soluții alternative. Banii nu sunt suficienți, avem nevoie de mai mult pentru sănătate. Astfel că, pe de o parte, ar putea interveni o creștere a finanțării sistemului din bugetul de stat, pe de altă parte avem varianta introducerii unor asigurări de sănătate complementare, suplimentare.  Mai avem și varianta de a utiliza banii europeni, despre care se tot vorbește, dar pe care încă nu îi avem. Ne mai putem gândi la surse suplimentare de finanțare care ar putea să vină din taxări puse pe activități considerate nocive pentru sănătate. Cel mai important este, însă, să ne uităm la finanțarea de acum, să vedem unde sunt pierderile și să încercăm să le limităm. Raportul Curții de Conturi ne-a arătat că sunt câteva sute de milioane de lei care au dispărut în mod ciudat. Dacă acești bani ar fi mers către pacienți, lucrurile ar fi stat cumva altfel. Mai avem multe de făcut și în ceea ce privește finanțarea medicinei de familie, astfel încât această specialitate extrem de importantă, dar deficitară în România, să poată să crească”, a explicat deputatul Florin Buicu.

Levente Vass, deputat, secretar Comisia pentru sănătate şi familie, spune că cea mai mare problemă a sistemului medical este lipsa de strategie pe termen lung și că numai o alianță care să propună de urmat o strategie de sănătate pe termen lung poate să aducă rezultate.

„Cea mai mare problemă este că nicio guvernare și niciun ministru al sănătății nu și-au expus strategia și ideologia politică din punct de vedere al sistemului sanitar, pe termen lung și anume ce își alege să facă cu prioritate în mandatul său. Dacă noi nu decidem împreună care să fie politica pe care să o urmeze orice guvernare, atunci când vine vorba de sănătate, nimeni nu o să poată să ia decizii corecte, pentru că  dacă o parte vrea să facă reformă, imediat cealaltă parte o să se opună, dacă nu are susținere profesională. De aceea, felicit ideea sindicatului medicilor de a propune o alianță pentru sănătate”, a declarat Levente Vass, deputat, secretar Comisia pentru sănătate şi familie.

La dezbatere a luat parte și Dina Constantin, director Direcția Control și Integritate, în cadrul Ministerului Sănătății, care este de părere că discuția despre finanțarea sistemului medical trebuie să înceapă de la o analiză corectă a ceea ce facem cu banii pe care îi avem în acest moment și după aceea să vedem de unde mai putem aduce resurse.

 

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

VIDEO | Un tânăr din Scorniceşti (Olt), accident în Argeş. O tânără a ajuns la spital

Publicat

în

Un tânăr în vârstă de 19 ani, din Scorniceşti, judeţul Olt, a provocat un grav accident rutier, sâmbătă, în judeţul Argeş, o adolescentă în vârstă de 16 ani ajungând la spital.

Accidentul s-a petrecut în localitatea Costeşti, pe drumul naţional DN 65A.

CITEŞTE ŞI: Accident cu două maşini implicate, în apropiere de Slatina, la Recea. O persoană a murit


„Din verificările preliminare efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Costești, s-a stabilit că un tânăr de 19 ani, din Scornicești, județul Olt, care conducea un autoturism pe DN 65A, din direcția Pitești spre Costești, în împrejurări ce urmează să fie stabilite din cercetări, a intrat în coliziune lateral stânga cu un autoturism condus din sens opus de un bărbat de 47 de ani, din Costești, după care a intrat în coliziune cu un autocamion cu remorcă, condus de un bărbat de 39 de ani, din comuna Vlădești”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, Florin Popa.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea pasagerei dreapta față din primul autoturism, minoră de 16 ani, care a fost transportată la o unitate medicală pentru investigații, având diagnostic preliminar TCC minor și suspiciune fractură membru inferior drept.

Toți conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultând că nu au consumat alcool.


În cauză a fost întocmit dosar penal conform art.196 din Codul Penal, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul s-a petrecut.

CITEŞTE ŞI: VIDEO. Un preot beat a dărâmat un stâlp, la intrarea în oraş

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

FOTO. Adolescent lovit de o motocicletă, în Vâlcea. Motociclistul, în stare gravă

Publicat

în

Un motociclist este în stare gravă după ce, sâmbătă, a lovit un adolescent în vârstă de 13 ani şi a căzut cu motocicleta.

Accidentul s-a petrecut pe drumul naţional DN 67, în comuna Buneşti din Vâlcea. Se pare că adolescentul se angajase în traversarea străzii.

CITEŞTE ŞI: GRAV accident rutier pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti. O persoană a murit, în urma impactului dintre un autoturism şi un TIR


„Polițiștii Serviciului rutier intervin la un accident rutier, în comuna Bunești, pe Drumul național 67, soldat cu două victime. Din primele date, reiese că un motociclist ar fi accidentat un minor care se angajase în traversarea drumului”, transmite IPJ Vâlcea.

Un echipaj SMURD şi o ambulanţă SAJ intervin la faţa locului.

„Pietonul este un băiat, în vârstă de 13 ani, iar motociclistul este în stare gravă, inconștient.Baiatul este monitorizat și transportat la UPU de către echipajul SMURD. El are o fractură la membrul inferior și multiple escoriații, iar motociclistul este transportat de echipajul SAJ, în stare de inconștiență.”, transmite ISU.


CITEŞTE ŞI: Accident cu două maşini implicate, în apropiere de Slatina, la Recea. O persoană a murit

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Coronavirus România: 126 cazuri, în 24 de ore. 37 persoane, internate la ATI

Publicat

în

Până astăzi, 24 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.082.183 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.047.199 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 126 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.


CITEŞTE ŞI: Doi bărbaţi şi o femeie din Olt, care ar fi trebuit să fie în carantină, găsiți de poliţişti în staţiunea Mamaia

Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

 

Nr. crt. Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența  înregistrată la 14 zile
1. Alba 21284 0 0,02
2. Arad 23696 0 0,03
3. Argeș 27488 0 0,02
4. Bacău 26115 5 0,02
5. Bihor 29291 0 0,01
6. Bistrița-Năsăud 11897 2 0,05
7. Botoșani 14205 3 0,02
8. Brașov 43694 2 0,01
9. Brăila 13303 0 0,01
10. Buzău 12598 2 0,01
11. Caraș-Severin 11494 0 0,01
12. Călărași 10068 0 0,02
13. Cluj 57677 0 0,06
14. Constanța 43001 4 0,04
15. Covasna 8559 0 0
16. Dâmbovița 22514 2 0,01
17. Dolj 26728 4 0,03
18. Galați 27675 2 0,01
19. Giurgiu 11035 0 0,01
20. Gorj 9221 1 0,01
21. Harghita 8295 0 0,01
22. Hunedoara 22897 4 0,02
23. Ialomița 10802 1 0,01
24. Iași 42501 10 0,04
25. Ilfov 45200 2 0,09
26. Maramureș 20442 4 0,04
27. Mehedinți 8341 2 0
28. Mureș 23990 0 0,01
29. Neamț 18997 1 0,01
30. Olt 14634 0 0,01
31. Prahova 35496 1 0,03
32. Satu Mare 13046 0 0,07
33. Sălaj 10954 1 0,01
34. Sibiu 26526 0 0,02
35. Suceava 24240 3 0,02
36. Teleorman 13737 1 0,03
37. Timiș 54418 3 0,04
38. Tulcea 8445 0 0,01
39. Vaslui 16007 1 0,02
40. Vâlcea 16455 0 0,02
41. Vrancea 10696 1 0,01
42. Mun. București 183924 17 0,05
43. Cazuri noi nealocate pe județe  

 

597*

47
 TOTAL 1.082.183 126

                                                                                          

*Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.


Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 18 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

 

 Nr. Crt. JUDEȚ Probe pozitive la retestare
1 ALBA 0
2 ARAD 0
3 ARGEŞ 0
4 BACĂU 3
5 BIHOR 0
6 BISTRIŢA-NĂSĂUD 0
7 BOTOŞANI 1
8 BRĂILA 0
9 BRAŞOV 0
10 BUZĂU 1
11 CĂLĂRAŞI 0
12 CARAŞ-SEVERIN 0
13 CLUJ 0
14 CONSTANŢA 0
15 COVASNA 0
16 DÂMBOVIŢA 0
17 DOLJ 0
18 GALAŢI 0
19 GIURGIU 0
20 GORJ 1
21 HARGHITA 0
22 HUNEDOARA 0
23 IALOMIŢA 0
24 IAŞI 1
25 ILFOV 1
26 MARAMUREŞ 1
27 MEHEDINŢI 0
28 MUNICIPIUL BUCUREŞTI 6
29 MUREŞ 0
30 NEAMŢ 2
31 OLT 0
32 PRAHOVA 0
33 SĂLAJ 0
34 SATU MARE 1
35 SIBIU 0
36 SUCEAVA 0
37 TELEORMAN 0
38 TIMIŞ 0
39 TULCEA 0
40 VÂLCEA 0
41 VASLUI 0
42 VRANCEA 0
Total 18

CITEŞTE ŞI: Am putea asista chiar până la 1.500 de cazuri de COVID-19, pe zi, până pe 15 septembrie. Declaraţiile ministrului Sănătăţii

Până astăzi, 34.267 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 23.07.2021 (10:00) – 24.07.2021 (10:00) a fost raportat de către INSP 1 deces (femeie), al unei paciente infectate cu noul coronavirus, internată într-un spital din Neamț.

Acest deces este anterior intervalului mai sus menționat și a fost introdus în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate și s-a produs în luna iulie 2021.

Decesul a fost înregistrat la categoria de vârstă 70-79 ani, iar pacienta a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 279. Dintre acestea, 37 sunt internate la ATI.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.