Connect with us

ACTUAL

INTERVIU | Romeo Chiriac, director AJOFM Gorj: „Indiferent de perioadă, este esențial să ai o relație foarte bună cu angajatorii și șomerii”

Octavia Hantea

Publicat

în

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, Romeo Chiriac, a prezentat, în cadrul unui interviu, situația șomerilor din județ, măsurile care au fost aplicate în sprijinul angajatorilor în toată această perioadă plină de provocări, cursurile de formare profesională din prezent și cele care vor urma în acest an, punctând faptul că cel mai important, indiferent de perioada traversată, este ca o agenție de șomaj să aibă o foarte bună legătură atât cu angajatorii, cât și cu șomerii.   

Reporter: Cum s-a derulat activitatea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj în perioada martie 2020-începutului lunii aprilie 2021?

Romeo Chiriac, director Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj: Această perioadă a fost una atipică, o perioadă în care pe lângă activitățile pe care noi le desfășuram în mod curent a trebuit să facem față unor noi provocări. A trebuit să punem în aplicare noi măsuri de sprijin și facilități acordate angajatorilor. Ne-am adaptat cu succes la condițiile reale și chiar am primit aprecieri din partea angajatorilor, fiindcă a fost acea perioadă de procesare a cererilor pentru șomajul tehnic, apoi 41,5% din salariu. Chiar și fostul ministru al Muncii, Violeat Alexandru, venind într-o vizită neanunțată, ne-a felicitat pentru cum am gestionat situația.


Rep.: Ați reușit să lucrați online?

R.C.: Încă din martie 2020, noi am realizat modalități și proceduri de lucru de preluare online a documentelor. Am creat un sistem în acest sens, un sistem de preluare a documentelor atât de la șomeri, cât și de la angajatori, fie pentru comunicarea locurilor de muncă, fie comunicarea despre subvenții sau încheierea de convenții pentru subvenționarea locurilor de muncă, toate acestea au fost făcute online. Nici șomerii indemnizați nu au mai venit  să aplice viza lunară. Au rămas în plată până s-a încheiat starea de urgență și au revenit când am intrat în cea de alertă.

Rep.: Șomajul tehnic a fost o noutate pentru noi și poate și o perioadă dificilă până angajatorii au prins ideea? Cum a fost în județul Gorj?


R.C.: A fost un element de noutate și pentru noi și pentru angajatori, dar nu am înregistrat mari probleme. Am avut angajatori care, inițial, au luat în calcul concedierea. I-am lămurit, personal am vorbit cu ei, i-am sfătuit să nu facă acest lucru pentru că și așa lipsa de forță de muncă este o problemă. Au înțeles și ulterior chiar ne-au mulțumit. Pentru ianuarie, de exemplu, am avut 120 de societăți, care au cerut șomaj tehnic pentru 613 persoane, iar în februarie, 85 de angajatori au cerut pentru 334 de persoane. Anul acesta, am avut plătite, pentru șomajul tehnic, 1.142.938 de lei, iar din martie 2020-decembrie 2020, am avut aproximativ 53.180.000 de lei plătiți.

Rep.: Ce alte măsuri au mai fost luate?

R.C.: Am avut acel 41,5% din salariul fiecărui angajat, când au avut cel puțin 15 zile suspendate raporturile de muncă cu art. 52, alin.1, litera C din Codul Muncii. Angajații în cauză au benedficiat de 41,5% din salariu. Pentru iunie, iulie, august, anul trecut, am plătit acel 41.5% din salariu, o sumă de aproape 57.000.000 de lei.

Rep.: În privința contractelor suspendate, care este situația în județ? Rata șomajului?

R.C.: Au fost 20.407 de contracte suspendate, cele mai multe cazuri fiind la Compexul Energetic Oltenia. Din datele statistice pe care le avem, discutând deocamdată la 28 februarie, sunt 5.166 de șomeri, din care 2.295 sunt femei. Numărul șomerilor indemnizați este de 1.988, iar al celor neindemnizați este 3.178. Rata șomajului, la 28 februarie, era 3,86%. Este o rată cu un trend ușor crescător, atât față de aceeași perioadă a anului trecut, când la sfârșitul lunii februarie aveam 4.392 șomeri și o rată de 3.25%, cât și față de luna ianuarie a acestui an, când rata a fost 3,79%. Cu toate acestea, avem o rată cu o valoare foarte scăzută, fiind sub 4% și acest lucru datorită măsurilor care s-au luat, angajatorii fiind sprijiniți. La nivel național, suntem pe locul 20, iar regional ocupăm locul al patrulea, în privința ratei șomajului.

Rep.: Cât de important este să ai o relație foarte bună agenție de șomaj-șomeri și agenție-angajatori?

R.C.: Noi am venit cu pachete de măsuri pentru angajatori. Am avut tot timpul relații bune cu angajatorul. Aveam întâlniri periodice, până să apară restricțiile impuse de pandemie. Indiferent de perioadă, este esențial să ai o relație foarte bună cu angajatorii și șomerii. Doar așa venim în sprijinul lor, îi informăm la timp. Acum, pe lângă șomajul tehnic, a fost acel 41,5%, de asemenea angajatorii au avut posibilitatea reducerii timpului de muncă cu cel mult 50% pentru cel puțin cinci zile lucrătoare consecutiv, iar AJOFM Gorj decontează angajatorului 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate. Acest angajator putea să solicite decontarea sumelor dacă erau îndeplinite două condiții: măsura să afecteze cel puțin 10% din numărul salariaților și a doua reducerea să fie justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară sau din luna dinaintea lunii anterioare, față de aceeași lună a anului 2019, cu cel puțin 10 %. Am avut 50 de solicitări pentru 895 de persoane, iar suma a fost de 865.871 de lei.

Rep.: Ați acordat sprijin și pentru telesalariați?

R.C.: Am acordat angajatorilor, pentru fiecare telesalariat, un sprijin financiar de 2.500 de lei în scopul achiziționării de pachete de bunuri, servicii tehnologice, amintind tablete, laptopuri și softul. Am avut 23 de angajatori cărora le-am decontat sume de bani pentru 46 de persoane, însemnând 115.000 de lei.  Ei trebuiau să demonstreze că au avut salariați în telemuncă și apoi să aducă facturi care să dovedească faptul că au fost achiziționate bunurile necesare.

Rep.: Aceste echipamente se vor restitui?

R.C.: Nu se vor restitui. Echipamentele rămân la societate.

Rep.: S-au făcut totuși și angajări în această perioadă. Câți gorjeni și-au găsit un loc de muncă?

R.C.: Am subvenționat, în anul 2020, 1.208 locuri de muncă pentru încadrarea a 861 de șomeri cu vârstă peste 45 de ani, 251 de tineri, 11 persoane unice susținătoare în cadrul familiei, 10 persoane care mai aveau cel mult 5 ani până la pensie, 69 de absolvenți și șase persoane cu dizablități. De asemenea, am subvenționat 415 locuri de muncă pentru încadrarea a 39 de șomeri cu vârsta peste 50 de ani și 376 de tineri cu vârsta între 16 și 29 de ani pentru care virăm angajatorului jumătate din salariul fiecărui angajat, dar nu mai mult de 2.500 de lei/lunar. Așadar, în total, am subvenționat, în anul 2020, 1.623 locuri de muncă.

Rep.: Este și o perioadă de reorientare profesională. Ce cursuri a organizat AJOFM Gorj?

R.C.: Anul trecut, am avut organizate 25 de cursuri, în cadrul cărora au fost cuprinse 552 de persoane, 440 de șomeri indemnizați, 108 neindemnizați și patru cu plată. Practic, 548 de șomeri au beneficiat de gratuitatea serviciilor de formare profesională și am avut 307 persoane încadrate. Ca ocupații amintim: agent de securitate, bucătar, brutar, administrator pensiune turistică, cofetar, patiser, comunicare în limba engleză, comunicare în limba germană, inspector resurse umane, sudor, fasonator mecanic, lucrător în comerț, operator introducere, validare, prelucrare date, frizer, coafor, cameristă, electrician, contabil. Paleta a fost destul de variată și concepută în baza unei note de fundamentare în care am ținut cont și de cerințele impuse de angajatori, de locurile de muncă vacante.

Rep: Și pentru anul acesta?

R.C.: Anul acesta, avem deja organizate șapte cursuri la care am cuprins 180 de persoane, 165 fiind șomeri indemnizați și 15 neindemnizați. Pentru ianuarie-martie, am făcut planul în proporție de 144 %.  Ca și ocupații amintim: operator-calculator, comunicare în limba germană, lucrător în comerț, instalatori instalații sanitare și gaze, comunicare în limba engleză, cameristă și sudor. Anul acesta, până acum, avem încadrate 79 de persoane. Pentru perioada următoare avem în vedere organizarea următoarelor cursuri: inspector resurse umane, zidar-pietrar-tencuitor, brutar, agent desecuritate, bucătar și dulgher.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Valeriu Gheorghiță: „Certificatul verde european ar putea fi gata la începutul lunii iulie”

Octavia Hantea

Publicat

în

Certificatul verde european ar putea fi gata la început de iulie, a anunțat, vineri seara,  coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Este vorba despre acel document care îi va scuti pe posesori de restricțiile din țările în care călătoresc.

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat la Digi24 în ce stadiu este pașaportul de vaccinare la nivelul Uniunii Europene.

„Se așteaptă ca la sfârșitul lunii iunie – început de iulie să fie deja gata acest certificat verde, nu pașaport de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.


El a precizat că documentul va conține trei tipuri importante de informații: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore.

Medicul a mai spus că la nivelul UE se dorește acces gratuit la testare, tocmai pentru a nu fi condiționată în vreun fel sau altul vaccinarea.

„Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă”, a subliniat el.

Certificatul va fi sub forma unui cod QR. Orice persoană – vaccinată sau cu istoric de trecere prin boală – va putea solicita codul QR, iar acesta se va putea descărca electronic, pe un telefon sau un alt device, exact cum se întâmplă și în cazul adeverinței de vaccinare care se poate descărca de pe platforma de vaccinare.


Codul QR și informaţiile pe care le conține vor putea fi scanate apoi de pe telefon, de exemplu în punctele de trecere a frontierei.

„Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date”, a menționat Gheorghiță. „Mai avem cealaltă bază de date în România, CoronaForms, în care se regăsesc atât rezultatele testelor, cât şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19. Practic, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă STS”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinate.

Există un comitet care lucrează deja la detaliile tehnice și la armonizarea bazelor de date, pentru a fi în grafic cu celelalte țări europene.

Toate informațiile care se vor regăsi în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal. „Și asta se dorește, evident, la nivel european”, a asigurat Valeriu Gheorghiță.

„Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului și de a-l transmite celor din jur”, a explicat Valeriu Gheorghiță care este rolul acestui certificat de vaccinare.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Taximetrist bătut și găsit inconștient pe stradă

Octavia Hantea

Publicat

în

Un taximetrist din Sibiu a fost găsit în stare de inconștiență pe o stradă din oraş, după ce agresorul l-a lovit puternic în zona capului. Agresorul este un tânăr de 26 de ani care a comandat livrarea unor produse cu taxiul, pe care le-a luat fără să le plătească.

Potrivit IPJ Sibiu, tânărul de 26 ani este bănuit că în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 0.30, după ce a efectuat o comandă telefonică pentru livrarea unor produse pe strada Fundătura Lupeni din municipiul Sibiu, i-ar fi sustras taximetristului bunurile comandate.

“În cauză, la nivelul Poliției Municipiului Sibiu, s-a deschis un dosar de cercetare penală, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe”, spune Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.


Potrivit polițiștilor, pentru a-și asigura scăparea și pentru a păstra bunurile sustrase l-ar fi lovit pe taximetrist cu pumnul în zona capului, acesta din urmă căzând pe asfalt și pierzându-și cunoștința.

Victima, un sibian în vârstă de 40 de ani, a fost găsită de persoane apropiate în jurul orei 5.30 și a fost transportată la spital, unde cadrele medicale au apreciat că rănile suferite i-au pus viața în pericol.

Polițiștii l-au identificat și prins vineri seara pe autor, acesta fiind reținut 24 de ore. Tânărul este cercetat pentru tâlhărie calificată.


“Pacientul a fost diagnosticat cu TCC și fracturi craniene, a fost internat în cadrul Secției Clinice Neurochirurgie unde se află sub supraveghere și tratament de specialitate”, a declarat, pentru Ora de Sibiu, Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu.

Sursa foto: Ora de Sibiu.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Rezultate dezastruoase la concursul pentru casele județene de sănătate. Doar 5 candidați au promovat

Octavia Hantea

Publicat

în

A fost dezastru total la proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director al Casei de Asigurări de Sănătate din 35 de judeţe şi din Bucureşti, precum şi al Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti care a avut loc, joi.

Din cei 33 de concurenți care s-au prezentat, doar 5 au luat note de trecere, de minim 7. Asta, în condițiile în care 54 de candidaţi fuseseră admişi pentru proba scrisă a concursului de directori ai CAS-urilor judeţene, dar 21 nici măcar nu s-au mai prezentat la proba scrisă, notează stiri pe surse.ro.

Rezultatele examenului scris au fost făcute de Vlad Voiculescu, cel care a fost demis din funcția de ministru al Sănătății.


”Tocmai s-au afișat rezultatele examenului național scris pentru casele județene de sănătate.

5 din 33 au promovat.

Ca să promovezi trebuia notă de peste 7.


19 candidați au luat sub 5.

26 candidați au luat sub 6.

21 nu s-au prezentat la concurs.

Mai e mult până departe.

Concursurile pe bune sunt însă un început bun”, a anunțat Vlad Voiculescu.

Potrivit CNAS, contestații se pot depune până în 10 mai la sediul instituției.

Candidații care au obținut peste 7 vor susține un interviu în următoarele zile.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.