Connect with us

ACTUAL

INTERVIU | Laura Poenaru, antreprenor 5 to go Craiova: „Sunt multe francize în acest domeniu, dar nu toate au parte de același succes de dezvoltare într-un timp extrem de scurt”

Publicat

în

Nu face compromisuri atunci când vrea să bea cafea. A devenit antreprenor în urmă cu patru ani când a citit despre cum poți să dezvolți o afacere oferind clientului cafea cu cinci lei. Laura Poenaru a conturat foarte bine și fructuos povestea 5 to go, în Craiova. Despre provocări, despre cum au rezistat în aceste luni, despre cât de sinuos sau nu a fost drumul către cea de-a doua locație deschisă, dar și despre cât de important este să îți placă ceea ce faci, despre toate acestea am vorbit cu Laura în cadrul unui interviu.     

Reporter: Laura, cum a început povestea „5 to go” în Craiova? Cât de greu a fost să iei o astfel de decizie?


Laura Poenaru, antreprenor 5 to go Craiova: Foarte greu nu a fost. Punctul de plecare a fost momentul în care eu am părăsit o corporație din domeniul farmaceutic. Am avut, cel mai probabil, o doză de curaj. O astfel de doză este necesară atunci când îți propui ceva. Riscuri sunt peste tot. Când începi o activitate ți le asumi, indiferent de domeniu.

Rep.: De ce, după ce ai plecat din acea corporație, ai optat pentru a fi antreprenor și nu tot angajat?

L.P.: Nu aș putea să spun că mi-am dorit neapărat să fiu antreprenor. Nu știam nimic despre antreprenoriat și nici acum nu știu foarte multe. Este adevărat că acum cunosc mai multe decât știam în urmă cu patru ani. Am reîncercat să intru în domeniul farma însă nu mai bătea oferta lor cu cerințele mele. Astfel, antreprenoriatul a fost o variantă. Încurajată de soțul meu, am optat pentru antreprenoriat.


Rep.: De ce cafea? De ce „5 to go”?

L.P.: Eu sunt o mare iubitoare de cafea. Am ajuns să beau cafea fără niciun fel de compromis. O beau pentru că este pe gustul meu și este corect preparată. Dacă nu există aceste două condiții îndeplinite, nu o beau. Despre echipa „5 to go” am aflat citind în ziar un articol care se numea „Pariu pe cinci lei”. Mi s-a părut o idee genială. Este foarte adevărat că și ei s-au inspirat pentru toată treaba asta. Acest concept l-am mai întâlnit în Tel Aviv. Sunt cafenele unde totul se vinde la preț fix. La noi, prețul nu este nici foarte mare, dar nici mic.

Rep.: Cât de repede a prins ideea, în Craiova?

L.P.: Ideea a prins. Dovada stă în cea de-a doua locație pe care am deschis-o în plină pandemie, pe 16 iunie, anul acesta. Am constatat că lumea vine în cartierul Brazdă, unde avem noua locația, extrem de încântată de faptul că suntem și acolo. Am constatat că mulți dintre clienții noștri din centru locuiesc în Brazdă. Oamenii aceștia veneau în centru să își ia cafea, deci nu putem spune că ideea nu a prins.

Rep.: Provocări sunt?

L.P.: Ca în orice afacere, provocările nu sunt puține. Anul acesta a fost unul plin de provocări chiar și pentru noi.

Rep.: Ce fel de abordare ai avut și ai asupra acestora? Cei ai învățat în cei patru ani de antreprenoriat?

L.P.: În primul rând, nu acționez sub imperiul acțiunii de moment, ci analizez o situație din toate unghiurile. Am mai învățat că orice problemă are o soluție, că nu trebuie să te panichezi, ci să o cauți.

Rep.: Referitor la resursa umană, cât de greu este să găsești persoane care să lucreze în echipa ta?

L.P.:  Angajările au fost o mare provocare pentru mine. Cea mai mare, cred. Au fost momente în care chiar mi s-a părut extrem de greu să găsești un om care să vină să își facă treaba cu responsabilitate. Sunt și oameni foarte responsabili, îi am în echipă, dar am avut și experiențe mai puțin plăcute.

Rep.: Cum este, acum, cu două locații. Alergi între ele? Ești prezentă și în Centru și în Brazdă?

L.P.: Este obligatoriu să fiu prezentă în ambele locații pentru că eu mă ocup de comenzi, de tot ceea ce înseamnă partea de administrare. Nu știu dacă este greu. Pentru mine a fost ca o treaptă pe care am urcat-o. Mi-am dat seama că trebuie să renunț la acea parte de micromanagement care este moartea oricărui antreprenor și să trec la această etapă. Și eu sper să mai deschidem și alte locații în oraș. Când găsim spații disponibile, care să se preteze pentru afacerea noastră, suntem dispuși să mergem mai departe.

Rep.: Meniul vostru a suferit modificări de-a lungul timpului?

L.P.: Avem un meniu de bază cu care am pornit și sunt produse care se adaugă și în funcție de sezon. Sunt produse care merg foarte bine vara, altele care se vând foarte bine iarna. Meniul este unul standard și îl regăsim în toate cafenele „5 to go”. Lucrând în sistem de franciză este foarte important să găsești cam aceleași produse peste tot.

Rep.: Ai avantaje lucrând în sistem de franciză?

L.P.: Este foarte adevărat că această variantă presupune niște taxe pe care le plătești periodic, dar te ajută. Noi când am deschis în Craiova, am fost a 34-a cafenea din lanț. Am deschis pe 6 decembrie 2016 și prima cafeanea 5 „to go” se deschisese la începutul anului 2015. La ora actuală, sunt aproximativ 190 de cafenele în toată țara. Cam asta înseamnă încrederea într-un brand și modelul de business. Eu cred că este foarte important modelul. Sunt multe francize în acest domeniu, dar nu toate au parte de același succes de dezvoltare într-un timp extrem de scurt.

Rep.: Cum reușiți să obțineți profit, dacă prețul de vânzare nu se schimbă, dar materia primă se tot scumpește?

L.P.: Este foarte important cum negociază contractele la nivel de furnizor. La noi, limita între pierdere și profit este destul de fină câteodată. Ei trebuie felicitați pentru că gândesc pe termen îndelungat și negociază. În cei patru ani, noi am adus alte produse care să vină să ne susțină afacerea, dar sunt și produse pe care acum le vindem la același preț ca în urmă cu patru ani. Materia primă s-a mai scumpit de atunci. Am introdus paiele comestibile și pe cele biodegradabile. Sunt alte costuri. Va mai fi un pas în care va trebui să umblăm la partea de pahare. Ale noastre sunt din carton, dar în interior au folie. Din nou vor fi costuri. De aceea este foarte important ca atunci când faci niște contracte pentru o rețea de 200 de cafenele să iei în calcul că prețul nu se modifică. Și nu se modifică pentru că tot conceptul nostru se învârte în jurul acestui preț.

Rep.: Ce s-ar întâmpla dacă prețul nu ar mai putea fi menținut aici?

L.P.: Indiferent de ce s-ar întâmpla, este obligatoriu să rămână niște produse în această zonă de preț de cinci lei. Acesta este conceptul. Primul preț de 10 lei a apărut în decembrie 2017. Deja se ia în calcul o variantă de preț pentru când România va trece la euro.

Rep.: Ce se vinde cel mai bine, în Craiova, indiferent de sezon?

L.P.: Mi-aș dori ca, în totalul de vânzare, preponderența să fie dată de cafea, de produsele pe bază de cafea pentru că ele respectă specificul afacerii și sunt și cele care aduc profitabilitate. Este lucrul pe care eu l-am urmărit de la început. Mi-am propus să reușesc să mențin zona de preponderență a produselor pe bază de cafea. Am și reușit să fac acest lucru.

Rep.: Laura, ce înseamnă pentru tine succesul? Care sunt principiile în care tu crezi?

L.P.: Pentru mine un succes îl reprezintă faptul că am avut curaj să fac treaba asta. A fost un domeniu absolut necunoscut. Când am pornit la drum nu știam absolut nimic. A fost o experiență care m-a ajutat. A fost o etapă de dezvoltare în viața mea. Referitor la principii, cred că loialitatea, sinceritatea și responsabilitatea sunt extrem de importante într-o activitate.

Rep.: Tu te implici și în partea de pregătire a cafelei, de exemplu, sau rămâi doar în sfera administrativă?

L.P.: Am lucrat foarte mult în cafenea. Nu sunt genul de persoană care să stea pe bancă, în cafenea, și să văd cum omul se sufocă din cauza comenzilor. Sunt capabilă, singură, să țin o cafeanea. Știu ce presupune fiecare etapă în parte. Acesta este un plus pentru mine. Știu ce se întâmplă cu afacerea mea și astfel pot lua decizii corecte.

Rep.: Cum ați lucrat în perioada stării de urgență? Cum ați traversat aceste luni?

L.P.: Imediat când au anunțat că o să se închidă barurile și restaurantele, și la noi s-a luat decizia să se închidă pe termen nedeterminat toate cafenelele, deși am fi putut să funcționăm pentru că aveam vânzare „to go”. A fost o decizie foarte bună, din punctul meu de vedere, pentru că trebuia să ne protejăm. Fiind în sistem de franciză, toată lumea a fost obligată să închidă. Revenirea noastră, pe 5 mai, a fost foarte bună . Am avut un start foarte bun. Nu am plecat cu pași mici, ca și cum am fi luat-o de la zero. A fost totul natural.

Rep.: Se poate vorbi, în cazul cafenelei „5 to go”, de perioade mai bune sau mai puțin bune, într-un an?

L.P.: Vorbim despre perioade cu trafic mai mare sau mai puțin intens. Vara, lipsesc studenții, lipsesc elevii și automat părinții. În toamnă este totul altfel. Vom vedea cum va fi și anul acesta.

Rep.: Poți să vorbești despre o anumită categorie de clienți?

L.P.: Este un concept de „to go” foarte cunoscut în rândul tinerilor. Până în 35-40 de ani, cam pe aici. Și dacă ținem cont de faptul că au cam început copiii să își aducă părinții la cafea, o să vină spre noi și cei din categoria de peste 40 de ani.

Rep.: Dacă ar fi să vorbești despre cum a început locația din Centru și cea din Brazdă, ce diferențe ai observat?

L.P.: Sunt două chestiuni total diferite. În Centru, eram cred că primii cu acest concept. Între timp au mai apărut, iar când s-a resimțit concurența, afacerea noastră s-a consolidat, ceea ce pe mine m-a motivat. Concurența este bună. În momentul în care ești singur pe piață înseamnă că ai o problemă, că nu ești unde trebuie. Inițial, mă gândeam: o să dea oamenii din Craiova 5 lei pe o cafea?! Iată că dau. Legat de diferențe, locația din Brazdă a venit ca o continuare a ceea ce facem în Centru. Pe de altă parte, locația din Brazdă este, din punct de vedere profitabil, peste cea din Centru.

Rep.: Cât de corect este să spunem că tu ai conturat ideea „5 to go” în Craiova?

L.P.: Este foarte corect. O spun și o spun categoric. Noi suntem ambasadori ai francizei. Este foarte important ce faci după ce o cumperi. Managementul tu ți-l faci. Nu vine nimeni să își explice în detaliu cum trebuie făcut. Ajutor poți cere, dar este un suport standard, după care, dezvoltarea depinde doar de tine.

Fotografii realizate de Robert Dobre și Manuela Urlan.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Certificatul verde este valabil chiar dacă o persoană nu îşi face a treia doză de vaccin

Publicat

în

Certificatul verde va rămâne valabil pentru toate persoanele vaccinate în forma actuală, chiar şi pentru cei care nu vor face doza a treia de vaccin, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Andrei Baciu a explicat că schema actuală de vaccinare este cea care este luată în calcul de Uniunea Europeană la eliberarea certificatului verde, astfel încât persoanele vaccinate cu două doze, sau una în cazul serului Johnson&Johnson, pot beneficia în continuare de acesta, chiar dacă aleg să nu facă şi o a treia doză, scrie RomâniaTv.

„În acest moment în România, la nivel european, o schemă completă de vaccinare se consideră cea fiind cea cu două doze sau cu o doză în cazul Johnson&Johnson”, a spus secretarul de stat în ministerul Sănătății.


„Doza trei vine să îmbunătățească răspunsul imun. Sunt date care spun că se constată un declin după 6 luni la nivelul titrului de anticorpi”, a explicat el.

Întrebat dacă în situația în care un test de anticorpi arată o cantitate suficientă pentru imunitate mai este necesară doza a treia de vaccin, Andrei Baciu a explicat că aceasta nu se ia în considerare ca urmare a unui anumit nivel de anticorpi.

CITEȘTE ȘI: Carantină de noapte în trei localităţi din Olt. Ce se întâmplă la Slatina şi Caracal, aflate în SCENARIUL ROŞU


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Un tânăr de 17 ani a murit, după ce mașina condusă de un șofer de 18 ani a intrat într-un copac

Publicat

în

Trei tineri au intrat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu mașina într-un copac pe un drum din județul Suceava. Unul dintre ei, în vârstă de 17 ani, a murit, iar ceilalți doi, de 15 și 18 ani, au fost duși la spital.

Potrivit ISU Suceava, mașina a intrat într-un copac pe raza localității Marginea. În accident au fost implicate trei persoane, dintre care una încarcerată, scrie Antena3.

La fața locului au intervenit pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, dar și două ambulanțe din cadrul SAJ.


Una dintre victtime, un tânăr de 17 ani, a fost găsită în afara mașinii în stop cardio respirator și i s-au aplicat manevrele de resuscitare, însă fără succes, fiind declarat decesul.

Persoana încarcerată a fost extrasă din mașină și predată unui echipaj de salvare, conștientă și cooperantă.

Tânărul găsit încarcerat, în vârstă de 15 ani, și șoferul mașinii, de 18 ani, au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale.


CITEȘTE ȘI: Tânăr din Târgu Jiu, prins în flagrant când înșela o bătrână prin metoda „Accidentul”. Câți bani îi luase

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Caracal: Copacii uscaţi din Parcul Poroineanu au fost transformaţi în sculpturi

Publicat

în

Proiectul inițiat de Primăria Municipiului Caracal de recuperare a arborilor uscați din Parcul Constantin Poroineanu a prins viață.

Cei cinci sculptori invitați să pună în valoare 10 copaci uscați din parc au finalizat lucrările, vineri seară.

„Adevărate opere de arhitectură peisagistică au luat locul vechilor copaci gata să se prabușească. ​Sculpturile au fost efectuate în firidă (în interiorul arborelui) pentru a fi mai bine protejate”, anunță reprezentanții Primăriei Caracal.


Cei cinci sculptori participanți sunt: Gabi Rizea (Craiova)- Fata din plop, Micul Înger; Ioan Ungur (Târgu Mureș)- Ileana Cosânzeana, Fetița cu flori; Gabriel Pătrașc (Ilfov)- Fata verde, Metamorfoză; Viorel Rădăcină( Brașov)- Cunoaștere, Rugăciune; Adrian Voican (Vâlcea)- Îmbrățișare, Spirit de copac.

CITEȘTE ȘI: DOLJ: Lucrările de restaurare a culelor din Brabova și Cernătești, aproape de final. Ce alte investiții a mai anunțat președintele CJ

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.