Connect with us

ACTUAL

INTERVIU | Flavius Sirop, subprefectul județului Dolj: “Să respectăm măsurile pentru că nu este de glumă cu ceea ce se petrece în spitale. Personalul este epuizat”

Octavia Hantea

Publicat

în

Soluțiile găsite pe termen mediu pentru situația dificilă din spitalele cu paturi ATI Covid, posibile cauze ale creșterii ratei de infectare, măsuri de sprijin pentru sectorul HoReCa, acestea sunt subiecte despre care am discutat cu subprefectul județului Dolj, Flavius Sirop. Acesta consideră că este nevoie de răbdare și dă asigurări că vor fi ajutate și afacerile celor nevoiți să pună lacătul pe ușă.

Reporter.: Ați fost numit subprefect al județului Dolj într-o perioadă în care autoritățile trebuie să gestioneze situații tot mai complicate, unele chiar de criză. Cel mai greu, în ultima vreme, este în spitale. Ce soluții ați găsit pentru unitățile  din județul Dolj, acolo unde se impune luarea unor măsuri urgente?

Flavius Sirop, subprefect al județului Dolj: Soluții se iau pe termen scurt sau pe termen mediu. Avem o veste bună de la Spitalul Clinic Județean de Urgență unde se va suplimenta numărul de paturi ATI Covid. Vor fi cinci paturi în plus. Este adevărat că nu este o cifră mare, dar suntem condiționați tehnic. Am și avut o ședință cu domnii directori ai spitalelor care au paturi ATI Covid tocmai pentru a avea o situație în privința locurilor. Efortul este unul comun și este important să conlucrăm în această perioadă. La SCJU Craiova se mărește numărul de paturi doar cu cinci, din cauza unor restricții ce țin de capacitatea tehnică. Dacă se înființează mai multe, se depășește capacitatea stației de oxigen și apar alte probleme. Acolo se fac și alte intervenții medicale. Să nu uităm că este spital pentru urgențe, pentru pacienți care au poate nevoie de ATI, fără să aibă Covid.

Rep.: Ce semnale aveți din partea cadrelor medicale, a personalului sanitar? Ce alte probleme mai au?

F.S.: Una dintre marile probleme, în privința personalului medical, este epuizarea. Sunt cadre medicale care lucrează foarte mult, de foarte multă vreme, și deja oboseala își spune cuvântul. Lipsa cadrelor medicale este o altă problemă, exact pe terapie intensivă. Acest aspect a fost semnalat chiar de către doamna director Adina Turcu de la Spitalul de Boli Infecțioase Craiova. Acolo au o acută lipsă de personal ATI. Personalul este epuizat. Transmit rugămintea să respectăm măsurile pentru că nu este de glumă cu ceea ce se petrece în spitale. Avem două soluții, în prezent, respectiv răbdarea și vaccinarea.

Rep.: În privința vaccinării, care este situația în Dolj?

F.S.: Comparativ cu alte județe din țară, în Dolj nu sunt situații deosebite până acum.  Mai adăugăm, în aprilie, un alt număr de centre la cel deja existent. Vor urma și vaccinări prin intermediul cabinetelor medicilor de familie. Programări sunt, se fac, dar o problemă a apărut și la noi în privința vaccinării cu AstraZeneca. Personal, am făcut acest vaccin, chiar din acel lot care a fost retras, și nu am nimic. Am încredere în continuare în acest vaccin. Voi face rapelul în aprilie. Consider că atâta vreme cât autoritățile nu au luat o decizie în privința retragerii vaccinului, nu sunt motive de îngrijorare. Chiar ne povestea o doamnă doctor că într-un centru de vaccinare cu AstraZeneca, din 350 câți erau pe listă, s-au prezentat la vaccinare 150.

Rep.: Și locurile acelea se pierd? Se pot anula programările?

F.S.: Este un alt subiect foarte important și chiar voiam să fac apel la populație. Cei care se înscriu în vederea vaccinării pe platformă și se răzgândesc, să revină și să dea anulare. Sunt medici în aceste centre care așteaptă, nu pot programa pe altcineva, ori acel timp este prețios. Acel loc poate și ocupat de către o altă persoană și astfel nu se pierd ocazii de a face pași serioși în direcția vaccinării.

Rep.: Și totuși rata de infectare este în creștere în multe localități? Unde este problema?

F.S.: Relaxarea individuală este cea mai mare problemă. La un moment dat, s-a crezut depășită această criză, trecuse valul al doilea și, cumva, fiecare în parte a început să nu mai fie foarte atent. Acest lucru s-a resimțit în cifre crescătoare și deja de natură să îngrijoreze foarte serios. Sunt și petrecerile private unde se poate transmite foarte repede acest virus. Puțin din fiecare, așa se explică fenomenul.

Rep.: Pe lângă această criză sanitară, mai este și una economică. Ce se întâmplă cu cei din HoReCa? Veți discuta cu administratorii unităților din Dolj? Aveți mesaj clar din partea Guvernului și pentru ei? Pentru viitorul afacerilor lor?

F.S.: Avem deja acea măsură cu șomajul tehnic pentru cei care lucrează în acest domeniu. Se stă acasă, se încasează un venit care, sunt de acord, nu este suficient, dar este o perioadă în care facem sacrificii și le facem pentru sănătate. Dacă ne referim la angajatori sunt cele trei măsuri. S-au obținut microgranturi, fonduri nerambursabile pentru acest sector. Măsura 1 a mers cel mai bine, fiind și finanțări mai mici, și nu a depins de bugetul pe 2021. Pentru Măsura 2 sunt în evaluare peste 22.000 de dosare depuse. Unele afaceri au și primit banii și pentru alte peste 17.000 s-au aprobat sumele. Au depins pe bugetul pe 2021 și de aceea banii au venit ceva mai tarziu. La Măsura 3 se discută și despre bani pentru investiții. Măsuri sunt, banii vor veni. Mai trebuie un pic de răbdare. Va mai urma sprijin financiar tot pentru HoReCa, tot fără rambursare, pe la jumătate anului. Un ajutor financiar pe diferența de cifra de afaceri. Se compară cifra din 2019 cu cea din 2020. Dacă există diferență, cu minus evident, pe acea diferență se primește o compensare de la bugetul național. Se fac pași și în acest domeniu. Concluzionând, atât din punct de vedere sanitar, cât și economic, se fac pași, se parcurg mai multe etape. Trebuie însă să avem răbdare. Și mai fac apel, din nou: să se respecte toate sfaturile autorităților, să se țină cont de ele, indiferent de vârstă. Avem semnale clare că acest virus nu mai ține cont de vârstă. Respectând sfaturile, vom depăși aceste situații în care ne aflăm în prezent.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Staţii de tratare a apei din judeţul Olt, reabilitate cu fonduri europene

reporter24

Publicat

în

Contractul de execuţie a proiectului „Echiparea stațiilor de tratare apă potabilă ale Municipiului Slatina cu filtre pentru potabilizarea apei”, din cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt, în perioada 2014-2020”, a fost semnat, miercuri, de compania de apă. Proiect are o valoare totală eligibilă de  1.147.116.622,49 lei fără TVA.

Potrivit unui comunicat remis de CAO, în cadrul acestui proiect se vor reabilita și extinde stațiile de tratare Nicolae Bălcescu și Salcia și vor fi dotate cu echipamente performante pentru tratarea și monitorizarea calității apei potabile.

Stația de tratare și pompare „Nicolae Bălcescu” va fi proiectată pentru un debit maxim zilnic de 540 mc/h, iar stația de tratare Salcia va fi proiectată pentru un debit maxim zilnic de 490 mc/h.

Contractul de Lucrări „Echiparea stațiilor de tratare apă potabilă ale Municipiului Slatina cu filtre pentru potabilizarea apei” a fost atribuit în urma unei licitații publice deschise, asocierii SC ELSACO ELECTRONIC SRL & CVW TECHNOLOGIES SA, lider de asociere fiind SC ELSACO ELECTRONIC SRL. Valoarea contractului este de 51.783.368,51 lei fără TVA, din  care, conform schemei de finanţare, 85% reprezintă finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană iar 13% constituie co-finanțare naţională și 2% constituie co-finanțare din Bugetul Local.

Durata contractului de execuție este de 35 luni, la care se adaugă 36 de luni – perioada de notificare a defectelor.

„Contractul pe care l-am semnat astăzi este o veste bună pentru toți cetățenii municipiului Slatina pentru că, odată finalizate aceste lucrări la cele două stații de tratare, Nicolae Bălcescu și Salcia, vom putea spune că am eliminat disconfortul cauzat de turbiditatea crescută a apei potabile. În aceste două uzine de apă, așa cum le spun eu, vom îmbunătăți calitatea apei furnizate locuitorilor, contribuind astfel de reînnoirea și dezvoltarea orașului nostru. Sunt convins că și stațiile de tratare Nicolae Bălcescu și Salcia vor deveni puncte de atracție, așa cum este acum Stația de Epurare, pentru elevi, profesori și pentru toți cetățenii din municipiul Slatina care vor să afle povestea apei pe care noi o furnizăm. Compania de Apă Olt este parte din fiecare comunitate”, a explicat Cătălin Ușurelu, director general Compania de Apă Olt.

Prin implementarea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt, în perioada 2014-2020”, Compania de Apă Olt are ca obiectiv îmbunătățirea standardelor de viață și protejarea mediului înconjurător.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Pasajul Universității din Craiova, închis pentru efectuarea unor lucrări

Octavia Hantea

Publicat

în

Primăria Municipiului Craiova anunţă închiderea circulaţiei rutiere în Pasajul Universităţii, în vederea executării unor lucrări de reparaţii la instalația de iluminat.

Potrivit reprezentanților Primăriei Craiova, circulația rutieră în Pasajul Universităţii va fi restricționată, în data de 24 aprilie, în intervalul orar 04.00-11.00.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Liviu Dragnea poate fi eliberat din închisoare

reporter24

Publicat

în

Comisia de eliberări condiționate din penitenciarul Jilava a avizat favorabil cererea depusă de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, au declarat surse din sistem jurnalistei Realitatea Plus, Anca Alexandrescu, realizatoarea emisiunii “Culisele statului paralel”.

În acest context, urmeaza ca judecatoria Sectorului 5 din Capitală să analizeze cererea de eliberare conditionață, pe data de 27 aprilie. Potrivit portalului instanţelor, cererea a fost depusă pe data de 12 aprile.

Liviu Dragnea a încercat în repetate rânduri să iasă din închisoare. În toamna anului trecut a fost sancţionat prin retragerea dreptului la muncă, după ce în iunie a acordat un interviu Ancăi Alexandrescu, pentru “Culisele Statului paralel”.

Fostul lider PSD execută o pedeapsă de trei ani și șase luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanța Supremă pe 27 mai 2019, pentru instigare la abuz în serviciu.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.