Connect with us

ACTUAL

INTERVIU | Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj: „La Spitalul Județean Craiova am derulat proiecte, în ultimii 10 ani, în valoare de 1.150 de miliarde de lei vechi. Ministerul ar trebui să știe că avem și noi o limită”

Octavia Hantea

Publicat

în

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova trebuie întreținut fie că vom avea, fie că nu un Spital Regional în Bănie. Vor fi ani în care medicii tot acolo vor lucra, pacienții tot spre această unitate medicală se vor îndrepta, iar Ministerul Sănătății ar trebui să șie că instituția este în subordinea sa, nu a Consiliului Județean Dolj. Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a făcut un bilanț al investițiilor efectuate de către administrația județeană la acest spital, proiectele derulate însemnând 1.150 de miliarde de lei vechi.    

Reporter: De câțiva ani, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova a fost lăsat în grija Consiliului Județean Dolj, deși este în subordinea Ministerului Sănătății. Explicați-ne de ce nu trebuie să facem confuzie în privința subordonării acestei unități medicale.

Cosmin Vasile, peședintele Consiliului Județean Dolj: Când a fost reforma în domeniul Sănătății, în vremea Alianței D.A., clădirile Spitalului Clinic Județean de Urgeță Craiova au fost transferate Consiliului Județean Dolj. S-a luat decizia ca aceste clădiri să intre în patrimoniul județului. SCJU Craiova, ca subordonare, a rămas însă la Ministerul Sănătății. Nouă ni s-au dat zidurile, practic. Spitalul din Craiova, cele din Timișoara, Iași, Cluj, Constanța și Târgu Mureș au rămas la Ministerul Sănătății, care are toate pârghiile de la a numi conducerile până la a face investiții. Noi numim o persoană dintre cele cinci în Consiliul de Administrație. Pe servicii medicale există contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, iar organizarea ține de Minister. Numim acea persoană în Consiliului de Administrație pentru că avem acel imobil, acele ziduri.


Rep.: Ați mers, în toți acești ani, și dincolo de aceste ziduri. Nevoile sunt multe, problemele există, iar managerii s-au îndreptat mereu către administrația județeană, știind poate că mai degrabă rezolvă o situație aici decât la București. Cum ați gestionat aceste solicitări?

C.V.: Nu aveam cum să spunem că nu este treaba noastră. Între spital și Consiliul Județean Dolj a fost tot timpul o comunicare foarte bună. Cu timpul, această parte de intervenție a Consiliului a crescut gradual. Nu ne-am limitat doar la reparații. S-a ajuns în punctul în care cred că am preluat tot ceea ce înseamnă latura dificilă a acestui spital, nevoile stringente, urgențele sale.

Rep.: Poate din acest motiv, Ministerul Sănătății a uitat că are spital în Craiova…


C.V.: Am avut, anul trecut, o situație când Ministerul Sănătății, într-o adresă, ne preciza nouă ce trebuie să aibă acest spital din subordinea dumnealor. Era în contextul pandemiei, referitor la stocuri. Păi, acest spital nu este în subordinea noastră. Și anul trecut le-am amintit că este al dumnealor, nu al nostru. Nici noi nu putem să trecem de o anumită limită. Am decis să intervenim pentru că este al județului și pentru că foarte multe persoane când ajung pacienți se adresează acestei unități medicale. De la investiții ample, caz în care am mers și mergem pe strategii și realizăm zone importante, am ajuns să fim supapa lor de oxigen. Nu le-am închis  niciodată ușile, deși pentru dotări ar trebui să se adreseze Ministerului.

Rep.: Dacă facem bilanțul ultimilor 10 ani, ce proiecte ați susținut, financiar, la acest spital?

C.V.: Pentru Spitalul Județean de Urgență Craiova, noi avem patru tipuri de abordări. Avem transferuri curente, însemnând buget pentru situații care apar și presupun a fi rezolvate rapid. Totodată, avem transferuri pentru finanțarea investițiilor, inclusiv aparatură medicală. Și mai avem două tipuri de proiecte: pe fonduri europene și proiecte finanțate din fonduri de la bugetul județean. Făcând un bilanț, pot spune că nu știu dacă Ministerul Sănătății va reuși să aloce jumătate din suma pe care noi am alocat-o în ultimii 10 ani. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, spitalul ar arăta mult mai bine.

Rep.: Poate că nu mai sunt interesați pentru că au în atenție Spitalul Regional Craiova.

C.V.: Spitalul Regional nu va prelua toate paturile. Sunt secții care vor funcționa în continuare la SCJU Craiova, iar din acest motiv trebuie să avem grijă. Plus că dacă luăm în calcul orizontul de timp, în privința acestui Spital Regional, 2027-2028, mai sunt șapte ani, timp în care activitatea se derulează la SCJU Craiova. Pacienții acolo merg.

Rep.: Revenind la bilanțul ultimilor 10 ani, ce sume de bani au ajuns la acest spital?

C.V.: În ultimii 10 ani, 15 miliarde de lei vechi au fost alocați doar pentru transferuri curente. Pe de altă parte, pentru finanțarea investițiilor, am alocat 530 de miliarde de lei vechi, dar au fost cheltuiți 280 de miliarde de lei vechi. Au fost ani în care am alocat sume de bani și ni i-au dat înapoi pentru că nu i-au cheltuit. Am mai dat anul acesta 17 miliarde de lei, tot pentru echipamente medicale. În ultimii 10 ani, am făcut 34 de proiecte, unele cu finanțare din buget, altele cu finanțare europeană. Avem, de exemplu, un proiect în valoare de 1.100.000 de euro pentru dotarea unei săli de operație la Cardiologie, sau 340 de miliarde de lei vechi pentru Ambulatoriu. Mai avem la UPU, un proiect în valoare de 230 de miliarde de lei vechi. A început pe fondurile noastre și l-am trecut pe fonduri europene. Avem proiectul în valoare de 120 de miliarde de lei vechi pentru Secția de Oncologie.

Rep.: Ați efectuat lucrări de reabilitare la fiecare etaj. Ați finalizat?

C.V.: Pe lângă aceste proiecte, ne-am gândit că până vom avea o nouă clădire, un nou spital, trebuie și acesta întreținut. Am efectuat lucrări la fiecare etaj. Cred că etajul trei ar mai fi de reparat. Am făcut reparații la casa scării, am înlocuit lifturile. Separat, ca și corp, am avut Cardiologia. Am avut și UPU.  În tot acest timp, am derulat proiecte cu o valoare de 3-4 miliarde, dar și proiect cu o valoare de 130 de miliarde de lei vechi, de exemplu. Sunt sume importante. Sunt, în total, 1.150 de miliarde de lei vechi în ultimii 10 ani, pe proiecte.

Rep.: Bugetul de anul acesta v-a mai permis să creionați investiții la Spitalul Județean de Urgență Craiova?

C.V.: Anul acesta, vom amenaja incinta, curtea unității medicale, investiție în valoare de un milion de euro. Mai sunt alocați bani pentru a rezolva problema stației de oxigen. Mai sunt bani alocați și pentru masa de operații din cadrul Unității de Arși de la UPU. Sunt 17 miliarde de lei vechi alocați, anul acesta.

Rep.: Pentru Clinica de Cardiologie, ce ar mai trebui pentru a deveni o unitate cu program continuu și unde să poată fi efectuate operații pe cord?

C.V.: După ce am terminat această clădire, s-a mers pe princpiul <<ați făcut-o, haideți să o și dotați>>. Prima dată am alocat, pentru angiograf, aproximativ 27 de miliarde de lei vechi. Avem și două săli de operații. Am început să dotăm prima sală. Am alocat aproximativ 55 de miliarde de lei vechi pentru această sală. Apoi, cei de la spital au venit și au mai cerut pentru anumite zone, tot din clinică, pentru ca aceasta să devină funcțională. Am mai alocat, anul trecut, încă 55 de miliarde de lei vechi. Avem, deci, 137 de miliarde de lei în dotările Clinicii de Cardiologie. Anul acesta, au venit și ne-au spus că, pentru a fi gata, mai au nevoie, tot pentru Clinică, de 40 de miliarde de lei vechi. 25 de miliarde de lei sunt necesari pentru echipamente și diferența pentru instrumentar. Știm că este necesar, nu negăm acest lucru, dar situația este mai grea anul acesta.

Rep.: Soluții mai sunt?

C.V.: Am vorbit cu managerul și i-am propus să mai ceară și la Minister. Știu că au solicitat 500.000 de euro. Am venit cu propunerea să alocăm și noi 100.000 de euro. Vor fi 600.000 de euro, suma pentru a demara proiectul, după care completăm în timp. Altă soluție nu este. Să vedem însă că va aloca Ministerul Sănătății cei 500.000 de euro.

Rep.: Medicii și pacienții așteaptă de ceva timp ca această clinică să devină cu program continuu. Cât de departe sau cât de aproape suntem de acest moment?

C.V.: Cel mai bine știu cei din conducerea Spitalului Județean. Dincolo de spațiu și dotări, mai trebuie rezolvată problema personalului, iar acest lucru este strict problema Ministerului Sănătății. Nu ne putem pronunța noi în acest sens. S-au tot dat termene, dar nu au fost găsite soluții.

Rep.: Cel mai provocator actual sau viitor proiect?

C.V.: Avem un proiect foarte greu de realizat. Refacem studiul de fezabilitate pentru consolidarea spitalului. Pe Programul Național de Redresare și Reziliență, care a fost trimis la Bruxelles era capitolul <<Marea consolidare clădiri publice>>. Programul a fost întors, dar eu sper să rămână acest capitol. Ne puteam duce la 40 de milioane de euro. Este un proiect care va da bătăi de cap, dar dacă nu luăm acești bani acum, nu vom mai avea ocazia. Refacem studiul de fezabilitate care a fost făcut în 2015. Reactualizăm prețurile, pentru că măsurătorile sunt. Spun că este o provocare pentru că este o investiție foarte mare, motiv pentru care din alte surse nu ne-am permite să o realizăm.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Valeriu Gheorghiță: „Certificatul verde european ar putea fi gata la începutul lunii iulie”

Octavia Hantea

Publicat

în

Certificatul verde european ar putea fi gata la început de iulie, a anunțat, vineri seara,  coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Este vorba despre acel document care îi va scuti pe posesori de restricțiile din țările în care călătoresc.

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat la Digi24 în ce stadiu este pașaportul de vaccinare la nivelul Uniunii Europene.

„Se așteaptă ca la sfârșitul lunii iunie – început de iulie să fie deja gata acest certificat verde, nu pașaport de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.


El a precizat că documentul va conține trei tipuri importante de informații: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore.

Medicul a mai spus că la nivelul UE se dorește acces gratuit la testare, tocmai pentru a nu fi condiționată în vreun fel sau altul vaccinarea.

„Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă”, a subliniat el.

Certificatul va fi sub forma unui cod QR. Orice persoană – vaccinată sau cu istoric de trecere prin boală – va putea solicita codul QR, iar acesta se va putea descărca electronic, pe un telefon sau un alt device, exact cum se întâmplă și în cazul adeverinței de vaccinare care se poate descărca de pe platforma de vaccinare.


Codul QR și informaţiile pe care le conține vor putea fi scanate apoi de pe telefon, de exemplu în punctele de trecere a frontierei.

„Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date”, a menționat Gheorghiță. „Mai avem cealaltă bază de date în România, CoronaForms, în care se regăsesc atât rezultatele testelor, cât şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19. Practic, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă STS”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinate.

Există un comitet care lucrează deja la detaliile tehnice și la armonizarea bazelor de date, pentru a fi în grafic cu celelalte țări europene.

Toate informațiile care se vor regăsi în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal. „Și asta se dorește, evident, la nivel european”, a asigurat Valeriu Gheorghiță.

„Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului și de a-l transmite celor din jur”, a explicat Valeriu Gheorghiță care este rolul acestui certificat de vaccinare.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Taximetrist bătut și găsit inconștient pe stradă

Octavia Hantea

Publicat

în

Un taximetrist din Sibiu a fost găsit în stare de inconștiență pe o stradă din oraş, după ce agresorul l-a lovit puternic în zona capului. Agresorul este un tânăr de 26 de ani care a comandat livrarea unor produse cu taxiul, pe care le-a luat fără să le plătească.

Potrivit IPJ Sibiu, tânărul de 26 ani este bănuit că în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 0.30, după ce a efectuat o comandă telefonică pentru livrarea unor produse pe strada Fundătura Lupeni din municipiul Sibiu, i-ar fi sustras taximetristului bunurile comandate.

“În cauză, la nivelul Poliției Municipiului Sibiu, s-a deschis un dosar de cercetare penală, având ca obiect săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe”, spune Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.


Potrivit polițiștilor, pentru a-și asigura scăparea și pentru a păstra bunurile sustrase l-ar fi lovit pe taximetrist cu pumnul în zona capului, acesta din urmă căzând pe asfalt și pierzându-și cunoștința.

Victima, un sibian în vârstă de 40 de ani, a fost găsită de persoane apropiate în jurul orei 5.30 și a fost transportată la spital, unde cadrele medicale au apreciat că rănile suferite i-au pus viața în pericol.

Polițiștii l-au identificat și prins vineri seara pe autor, acesta fiind reținut 24 de ore. Tânărul este cercetat pentru tâlhărie calificată.


“Pacientul a fost diagnosticat cu TCC și fracturi craniene, a fost internat în cadrul Secției Clinice Neurochirurgie unde se află sub supraveghere și tratament de specialitate”, a declarat, pentru Ora de Sibiu, Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu.

Sursa foto: Ora de Sibiu.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Rezultate dezastruoase la concursul pentru casele județene de sănătate. Doar 5 candidați au promovat

Octavia Hantea

Publicat

în

A fost dezastru total la proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcţiilor de director al Casei de Asigurări de Sănătate din 35 de judeţe şi din Bucureşti, precum şi al Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti care a avut loc, joi.

Din cei 33 de concurenți care s-au prezentat, doar 5 au luat note de trecere, de minim 7. Asta, în condițiile în care 54 de candidaţi fuseseră admişi pentru proba scrisă a concursului de directori ai CAS-urilor judeţene, dar 21 nici măcar nu s-au mai prezentat la proba scrisă, notează stiri pe surse.ro.

Rezultatele examenului scris au fost făcute de Vlad Voiculescu, cel care a fost demis din funcția de ministru al Sănătății.


”Tocmai s-au afișat rezultatele examenului național scris pentru casele județene de sănătate.

5 din 33 au promovat.

Ca să promovezi trebuia notă de peste 7.


19 candidați au luat sub 5.

26 candidați au luat sub 6.

21 nu s-au prezentat la concurs.

Mai e mult până departe.

Concursurile pe bune sunt însă un început bun”, a anunțat Vlad Voiculescu.

Potrivit CNAS, contestații se pot depune până în 10 mai la sediul instituției.

Candidații care au obținut peste 7 vor susține un interviu în următoarele zile.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.