Connect with us

ACTUAL

INTERVIU | Aurelia Filip, viceprimarul Craiovei: „Reabilitarea termică a blocurilor are multiple avantaje. Foarte important este faptul că vor scădea facturile privind încălzirea locuinței”

Publicat

în

Reabilitarea termică a blocurilor din Craiova se poate face în baza unui proiect pe fonduri europene, important fiind, ca și cetățenii să fie de acord cu implementarea acestuia. Aurelia Filip, viceprimarul municipiului Craiova, a explicat, în cadrul unui interviu, care sunt avantajele acestui program, ce lucrări se vor face și despre ce costuri estimative este vorba.  

Reporter: Cea mai mare temere a craiovenilor, în ceea ce privește proiectul de reabilitare termică a blocurilor, este legată de impactul financiar. Se vehiculează deja sume între cetățeni și acest lucru îi sperie pe cei care și-ar dori totuși ca acest proiect să fie implementat. Din estimări, ce presupune acest impact?

Aurelia Filip, viceprimarul municipiului Craiova: Noi nu am înțeles de unde s-a ajuns la vehicularea acelor sume. Făcând o analiză, o estimare, pentru că am vrut ca cetățenii să aibă un reper, am zis un maxim de 300 de euro/an. Suma totală se achită în rate anuale, timp de 10 ani, la Direcția de Taxe și Impozite Craiova. Este păcat că circulă aceste zvonuri. Nu ai cum, este logic, să plătești 1.000-1.200 de lei/lună, așa cum s-a ajuns să se discute.


Reporter.: Cum se împarte costul acestei investiții?

A.F.: Avem finanțare europeană-50 %, primăria suportă 30%, iar cetățenii 20%. Lucrările sunt complexe. Reabilitarea începe cu intrările în bloc, în sensul că se montează uși conform standardului. Apoi se intră în subsol unde se vor schimba toate țevile, se izolează plafonul și absolut tot ce necesită această suprafață, fiind situații diferite, de la bloc la bloc. Se vor schimba geamurile pe casa scării, se va zugrăvi, acolo unde se impune se vor face lucrări de reparații. Se ajunge și la acoperiș. Aici se decapează, se toarnă șapă autoizolantă, se toarnă hidro și termoizolație. Se face un total al acestor lucrări și se împarte la suprafața utilă a fiecărui apartament, însemnând că un proprietar de garsonieră plătește mult mai puțin decât unul care are locuință cu trei sau patru camere.

Rep.: Deci cheltuielile comune se împart la suprafața utilă?


A.F.: Așa este firesc. După ce se stabilesc lucrările comune, se intră în apartamente. Sunt locuințe unde nu se vor face reabilitări, întrucât oamenii au investit și au făcut schimbări și automat nu mai plătesc nimic. Tâmplăria PVC trebuie să corespundă proiectului, dar în general cele schimbate în ultimii cinci sau șase ani sunt în regulă.

Rep.: Ce se întâmplă cu balcoanele deschise sau cele de la parter?

A.F.: Niciun balcon nu va rămâne deschis, acest lucru trebuie știut de către craioveni. Toate se vor închide pentru că este un pas ce duce către eficiența reabilitării. În privința balcoanelor de la parter, cele care au autorizație rămân așa, în cazul celorlalte trebuind ca proprietarul să intre în legalitate. Chiar facem apel în acest sens, lucru pe care noi l-am tot amintit de-a lungul timpului. În cazul în care nu fac demersul cu intrarea în legalitate, blocul nu intră în reabilitare.

Rep.: Ce se întâmplă acolo unde într-un apartament funcționează o societate comercială, ci nu vorbim despre o persoană fizică?

A.F.: Când proprietarul apartamentul este o persoană juridică, trebuie să semneze că sunt de acord cu reabilitarea, dar costurile sunt suportate în totalitate de către societatea comercială. Uniunea Europeană nu decontează pentru societăți comerciale, iar primăria nu poate da cuantumul ei pentru că se consideră ajutor de stat pentru o firmă. Dacă la parterul unui bloc sunt doar unități economice, cum este cazul celor cu farmacii, cu diverse unități, și acestea nu doresc să intre în proiect, reabilitarea termică se face începând cu primul etaj al imobilului, dar și subsolul.

Rep.: Ce fac cei care nu vor să intre în acest proiect?

A.F.: Vor primi somație de la primărie să își vopsească fațada pe cheltuială proprie. Ne-am obișnuit să aratăm către partea vestică a țării, dar nu vrem să ne asumăm anumite lucruri. Și cei din Oradea au suportat costuri pentru ca blocurile de acolo să arate la fel. Noi, autoritățile de aici, am fost îngăduitori. Avem însă o hotărâre de consiliu și legea care ne susține și chiar vom lua măsuri pentru a reabilita fațadele blocurilor.

Rep.: Ce își asumă cetățeanul dacă semnează în privința acordului pentru acest proiect?

A.F.: Nici aici nu s-au înțeles lucrurile. Nu își asumă nimic. Dacă semnează, ne ajută pe noi să știm numărul de blocuri cu care intrăm în proiect. Ne ajută să dăm startul licitației pentru prima fază a proiectului, însemnând expertizarea. Trebuie să scoatem la licitație acest serviciu și ne-ar fi de folos să știm câte blocuri intră în proiect. În urma acestei etape, oamenii obțin certificatul energetic al apartamentului, iar pentru bloc se obține cartea tehnică, document extraordinar de util. După această etapă, vor fi chemați și li se spune cât costă, tot estimativ, dar o estimare mult mai aproape de realitate. Abia când semnează contractul, dacă omul este de acord, se pune problema de a-și asuma sau nu ceva.

Rep: Chiar dacă nu avem încă ghidurile, știm pe ce culori se va merge. Poate autoritatea locală să decidă?

A.F.: Noi lucrăm la un regulament de culori ale blocurile. Nu vor mai fi pestrițe. Se merge pe bej-gri deschis, dar mai vedem.

Rep.: Cum sunt facturile, în timpul iernii, în blocurile care deja sunt anvelopate. Vorbim despre economii?

A.F.: Chiar am stat de vorbă cu persoane care locuiesc în aceste blocuri. Acea rată anuală, de fapt, este chiar mai mică decât economiile care se fac în privința căldurii, indiferent că vorbim despre locuințe încălzite cu centrală sau despre cele pe termoficare. În primul rând, persoanele în vârstă ar trebui să fie de acord cu acest pas, ținând cont de cuantumul pensiei. Cei care își vor face lucrările de reparații nu vor resimți aceste economii.

Rep: Care este termenul final până la care trebuie să primiți aceste liste cu semnături?

A.F.: Am cerut până pe 27 februarie și am prelungit până pe 10 martie. Nu mai putem da alt termen pentru că trebuie să demarăm. Intră acele blocuri care au înțeles mesajul nostru.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Peste o jumătate de tonă de cocaină, descoperită în baxuri de banane

Publicat

în

Peste o jumătate de tonă de cocaină a fost descoperită în cutii de banane, într-un depozit de legume – fructe din localitatea ilfoveană Chiajna. Valoarea de piaţă a drogurilor este de aproximativ 25 de milioane de euro.

“La data de 26.07.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au fost sesizaţi de către ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti cu privire la faptul că, într-un depozit de pe raza judeţului Ilfov, a fost depistată o cantitate de 503 kilograme cocaină disimulată în 35 de baxuri de banane. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că respectiva cantitate de cocaină a ajuns pe teritoriul României într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de provenienţă Columbia, achiziţionat de pe raza unui stat al Uniunii Europene. Valoarea de piaţă a drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 25 de milioane de euro. Prin ordonanţa DIICOT s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, cu privire la săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 2 și art. 3 din Legea 143/2000”, transmite DIICOT, potrivit Agerpres.


Drogurile au fost aduse în Europa prin portul Anvers din Belgia, apoi transportul a intrat în ţara prin Portul Constanţa şi a ajuns la depozitul din Chiajna.

Cel care ar fi anunţat autorităţile ar fi chiar importatorul bananelor.

Transportul de droguri ar fi intrat prin Portul Constanţa fără să fie detectat de autorităţi, pentru că niciun scaner din vămile din România nu funcţionează în prezent.


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Preşedintele PSD Olt: Mi se pare imposibil şi incredibil ca nişte oameni care încearcă să guverneze România să fie aşa de incapabili

Publicat

în

Preşedintele CJ şi PSD Olt, Marius Oprescu, a vorbit, joi, despre rectificarea bugetară pregătită de Guvernul României.

Liderul social-democraţilor din Olt reclamă faptul că guvernanţii sunt în continuare nepregătiţi şi iau decizii care afectează negativ.

„Nu am date despre rectificare, în momentul de faţă. Din informaţiile pe care le avem din interior, nici ei nu au date. Este o campanie electorală internă în care şi Cîţu, şi Orban se luptă să facă promisiuni electorale interne, din păcate pe spinarea bugetului României”, a afirmat Marius Oprescu.


Preşedintele CJ Olt a explicat modalitatea prin care Guvernul Cîţu dă bani doar unor primării, folosind acest avantaj în lupta internă cu Ludovic Orban.

CITEŞTE ŞI: Vicepreşedintele CJ Olt, Ionuţ Ivan: MFE întârzie nejustificat tot ce înseamnă proiecte pentru accesarea de fonduri europene

„La fel cum au făcut şi anul trecut, singura metodă prin care pot da bani cu dedicaţie doar către localităţile PNL şi nu către toţi nu este printr-o rectificare bugetară ci prin alimentarea Fondului de Rezervă, iar de acolo fondurile să fie distribuite doar către oamenii lor. Altfel, în momentul în care se face alocarea bugetară şi se alocă bani către unităţile administrativ teritoriale din România, acest lucru se face după formula de calcul a bugetului şi nu se poate da doar la unii. Formula este deja aprobată, iar ei nu pot decât să aloce suplimentarea fondurilor în anumite direcţii”, a arătat Oprescu.


Marius Oprescu mai spune că cei aflaţi la Putere sunt concentraţi pe lupta internă din PNL şi nu pe nevoile ţării.

„Din păcate, nu-mi dau seama dacă sunt rău-intenţionaţi sau sunt de-a dreptul proşti cei care fac aceste lucruri pentru că nu ţin cont de nimic. Mi se pare imposibil şi incredibil ca nişte oameni care încearcă să guverneze România să fie aşa de incapabili. Nu-mi dau seama dacă este reavoinţă sau doar prostie”, a conchis preşedintele CJ Olt.

sursa foto: captură emisiunea “Reporter 24”

CITEŞTE ŞI: Deputat PSD: Pentru a produce 1 leu România s-a împrumutat 2 lei și 14 bani

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

VIDEO & FOTO | Terenuri agricole distruse de avariile CET II Craiova. Plantație de căpșuni bio afectată periodic începând cu anul 2016

Publicat

în

O plantație de căpșuni bio, situată pe Centura de Nord a Craiovei, este permanent aflată sub amenințarea avariilor produse la o conductă care transportă apă uzată de la SE II Craiova, la halda de cenuşă din Valea Mânăstirii.

Un astfel de eveniment a avut loc și miercuri, când din cauza presiunii, apa a ţâşnit din conductă, iar cenușa lichidă a ajuns pe terenul unde o familie de doljeni cultivă căpșune bio. 


CITEŞTE ŞI: Craiovenii îndemnați să colecteze separat deșeurile în schimbul a două călătorii gratuite cu autobuzul

Patricia Popa, proprietară a terenului respectiv, spune că nu este prima dată când se confruntă cu o astfel de situație.

„Această problemă este veche. Am făcut reclamații, sesizări, dar se pare că nimeni nu ia o măsură pe termen îndelungat. Se fac reparații pentru moment, după care incidentele reapar. Prima problemă de acest fel a fost semnalată în iulie 2016. Avem aici o cultură de căpşuni bio. Este foarte trist să muncești pentru un fruct sănătos și toată munca să fie distrusă de factori de acest fel. Anul trecut am păţit acelaşi lucru. Am sesizat de fiecare dată Garda de Mediu, dar nu se întâmplă nimic. Cei de la CET II vin la fața locului, rezolvă pentru moment, dar apa țâșnește la un nou interval. Sunt foarte uzate acele conducte și cedează”, a menționat proprietara terenului.


O nouă sesizare a fost făcută și de această dată către Garda de Mediu Dolj, păgubiții primind asigurarea că o echipă va ajunge în zonă abia marți.

„Am sunat din nou la Garda de Mediu şi ne-a spus, un comisr de acolo, că ajung abia marţi. Nu mai am încredere în măsurile luate. Terenul este acoperit cu apă și cenușă. Nu este apă simplă, ci un amestec, iar acea cenușîă rămâne pe teren. CET II rezolvă problema rețelei, dar cenușa tot acolo rămâne”, mai spune doljeanca.

Reprezentanţii SE II Craiova susțin că în acest caz nu poate fi vorba despre poluare. Este apă reziduală care, spune directorul CET II Craiova, nu este dăunătoare.

„Cunoaștem situația. Este vorba despre o avarie la o conducta de transport. A apărut un por în conductă şi ţâşneşte apa reziduală. Nu vorbim în acest caz de poluare. Sunt probleme vechi. Este o zonă sensibilă acolo. Se lucrează în zonă și treptat vom înlocui tronsoanele de țeavă uzată. Strict la situația apărută acum, vom trimite o echipă să vadă ce culturi au fost afectate în zonă. Acolo nu este cenuşă, nu este amestec de apă cu cenușă, ci este apă uzată, fără cenușă și zgură”, a menționat Dan Vasile, director SE II Craiova.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere cu privire la situația semnalată.

CITEŞTE ŞI: Complexul Energetic Oltenia demarează procedura de externalizare a Sucursalei Electrocentralei Craiova II. Se dorește trecerea pe gaze naturale

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.