Connect with us

ACTUAL

INTERVIU | Alina Ionescu, director al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Dolj: „Suntem pregătiți să ieșim în aer liber. Ne vom adapta activitățile”

Publicat

în

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj a avut, în ultimul an, o serie de activități adaptate la condițiile actuale, dar au fost și proiecte întrerupte din cauza restricțiilor. Directorul instituției, Alina Ionescu, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre tot ceea ce a însemnat anul 2020 pentru DJST Dolj, punctând totodată obiectivele pentru anul în curs.  

Reporter: Anul 2020 a fost unul ce a adus schimbări majore în aproape toate instituţiile din ţară din cauza pandemiei. Ce a însemnat acest lucru pentru Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj?

Alina Ionescu, director al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Dolj: În primul rând, am sistat orice activitate la Centrul de Tineret, dacă este să vorbim despre modul în care a fost afectată activitatea pentru tineret. Eram în plină desfășurarea a Competiției Tinereții, proiect foarte vechi, un concurs între liceele din județul Dolj. Aveam foarte multe probe, însemnând dans, muzică, pictură, artă fotografică, artă culinară, probe sportive, elevii au fost foarte focusați pe această competiție. Din păcate, anul trecut a trebuit să întrerupem. Derulasem o parte dintre probe, din septembrie până în februarie, dar nu ni s-a părut corect să tragem linie și să vedem pe probele deja desfășurate care ar fi fost situația. Am luat decizia întreruperii.


Rep.: Bănuiesc că cei care obișnuiau să vină la Centrul de Tineret și-au dorit să continue cumva acțiunile. Cum ați ținut legătura cu tinerii?

A.I.: Colegele mele care coordonează centrele de tineret, cel din Craiova și cel din Giurgița, au ținut legătura cu aceștia în mediul online. Noi, la aceste centre, am avut proiecte care s-au adresat liceenilor. Am mers mai mult pe zona aceasta. Ne dorim foarte mult să relocăm centrul, să avem o locație mai ofertantă, să colaborăm și cu ONG-urile. Sunt deja discuții și vedem când vom putea amenaja un astfel de spațiu.

Rep.: Ce activități pentru tineri s-au putut face? Ați reușit să adaptați acțiunile la noile condiții?


A.I.: În toamnă, am reușit să facem o acțiune în parteneriat cu reprezentanții Colegiului Național „Carol I”. Am avut un specatol , „Eu și bullying-ul”, susținut de absolvenți ai Facultății de Teatru din Craiova. A fost un specatol foarte dur pe care l-am desfășurat în curtea Colegiului „Carol I”. Un astfel de mesaj nu poate fi cosmetizat și nici nu este indicat pentru că își pierde efectul. Au participat elevi și profesori de la mai multe licee, am avut reprezentanți și de la Inspectoratul Școlar Dolj, încercând astfel să aducem instituții care au cumva o responsabilitate în această zonă care privește bullying-ul. Toți cei care au văzut spectacolul au plecat bulversați. Am conștientizat cu toții că aceste lucruri se întâmplă în rândul tinerilor și că trebuie făcut ceva pentru preîntâmpinarea fenomenului.

Rep.: Poate continua proiectul?

A.I.: Ne dorim să continuăm cu dezbateri în școli, nu online, ci fizic. Este greu să aduci tinerii online și pentru acest proiect și s-ar pierde mesajul.

Rep.: Ați avut și un proiect pe care l-ați derulat în Parcul Romanescu…

A.I.: A fost un moment deosebit. Au participat la acest proiect 10 tineri pasionați de pictură. Tema a fost legată de această pandemie. Au realizat lucrări care reflectă modul în care ei au simțit pandemia și cum văd ieșirea din situație.

Rep.: Ce mesaj au transmis? Cum l-ați simțit?

A.I.: Fiecare lucrare are mesajul său, în funcție de stările tinerilor și de cum au văzut și finalul acestei pandemii. Unii s-au dovedit a fi mai neîncrezători, alții au punctat haosul pe care la un moment dat l-am trăit cu toții, dar un final optimist există. Am mai avut o serie de cursuri, pe antreprenoriat, derulată online. Apoi, cu număr limitat și respectând condițiile actaule am avut activități pe linie de ecologie. Tinerii au făcut diverse obiecte din material reciclabile. Foarte importante au fost și cursurile de prim ajutor și am reușit să le facem împreună cu cei de la Crucea Roșie. Am încheiat anul cu un sondaj, care a privit 750 de elevi, prin care ne-am dorit să vedem exact ce impact au avut proiectele pe care noi le-am derulat în condițiile pandemiei. Este important să facă și sondaje pentru că noi, de exemplu, știm pe ce trebuie să însistăm și cum să adaptăm activitatea. Noi avem două centre de tineret. Unul este la Craiova, celălalt la Giurgița.

Rep.: Cel de la Giurgița?

A.I.: Tinerii vin și ne bucură acest lucru. Am făcut un curs de prim ajutor. Meșterii populari au ajuns acolo și au pus în evidență, astfel, importanța păstrării tradițiilor populare. Ei au și activități sportive, acolo fiind și un club de oină.  Anul trecut a fost mai greu din cauza restricțiilor, dar am zis să nu trecem totul online.

Rep.: Cât de greu a fost să promovați acţiunile sportive? Care a fost cel mai afectat proiect dintre cele pe linie sportivă?

A.I.: Calendarul sportiv pe care îl aveam s-a închis. Cred că cel mai afectat a fost Summer Sport. Este un proiect derulat de ani buni și presupune derularea unor cursuri pentru copii pe perioada verii. Cum se apropia vacanța deja sunau telefoanele. Am simțit foarte mult lipsa. Crosurile au fost, de asemenea, afectate. Sperăm ca în această vară să reluăm.

Rep.: Instituția a încurajat, online, mișcarea?

A.I.: Am încercat să nu renunțăm cu totul la mișcare. Am venit cu activități în online. Am avut proiectul „Faci mișcare și câștigi”. Am îndemnat persoanele interesate să facă mișcare acasă, să trimită un filmuleț și am acordat premii. Colega noastră Diana Bursuc, de trei ori pe săptămână, făcea mișcare. Au fost destule vizualizări și sperăm că și cei de acasă au făcut mișcare, acele 10 minute. În noiembrie, tot online, am derulat un proiect privind mișcarea. Cei care făceau diverse forme de sport au trimis filmulețe, iar cei mai activi au fost premiați. De asemenea, au fost arcordate și vouchere pentru copiii care erau la prima legitimare. Chiar și în acele condiții, am avut 1.191 de vouchere acordate.

Rep.:  Care sunt priorităţile DJST Dolj pentru anul în curs?

A.I.: Eu sunt optimistă și vreau să facem multe acțiuni, fizic, evident respectând regulile. Deocamdată nu avem bugetul transmis. Am creionat un calendar al activităților, dar totul depinde de buget. Sperăm ca până în vară să le putem să le derulăm, chiar dacă nu așa cum eram obișnuiți, la capacitate maximă. Ne-am mai dotat și cu suprafețe, cu terenuri, să putem amenaja un teren de fotbal, unul de baschet. Suntem pregătiți să ieșim în aer liber. Noi ne-am adaptam activitățile la buget. Dincolo de bugetul propriu, tot timpul am primit sprijin și de la autoritățile județene, de la cele locale, sprijin de le instituții și au mai fost și sponsorizările. Anul acesta, restricțiile vor fi decisive.

Rep.: Cu ce veți începe?

A.I.: Vrem să începem activitatea pe centrele de tineret. Tinerii se întâlnesc și acum, gândesc activitățile, vin cu idei și acest lucru este încurajator. Ne dorim, de asemenea, să reluăm „Summer Sport”. Îl vom adapta. Va fi poate doar în aer liber, cu mai puține ramuri de sport, vedem cum îl gândim. Îl vom adapta. Am trecut în calendar și proiectul competiției între licee. Vom susține mai întâi probele care se pot susține online și apoi le adaptăm pe cele care impun prezența fizică.

Rep.: Noutăți veți avea anul acesta?

A.I.: Discutăm tema unui proiect care vizează elevii din clasele 0-4. Este un proiect pe linie sportivă. Când vom avea toate aspectele puse la punct vom reveni cu detalii.  Suntem pregătiți pentru acest an, deși ne dorim să revenim la activități normale cât mai repede. Trebuie să respectăm în continuare restricțiile, iar noi vom veni mereu în sprijinul tinerilor, vom răspunde așteptărilor acestora și le vom asigura accesul către diverse activități.

Print Friendly, PDF & Email

ACTUAL

Mai multe străzi din Slatina, fără curent electric

Publicat

în

Consumatorii casnici de pe străzile Ecaterina Teodoroiu, Văilor și Toamnei, din municipiul  Slatina, au rămas în această după-amiază fără curent electric.

Echipele de intervenție se află pe teren pentru remedierea defecțiunilor.

Timpul estimat pentru reluarea alimentării cu energie electrică este ora 22.00.


Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

FOTO: Patru persoane, între care o fetiţă de 4 ani, victimele unui accident rutier produs în judeţul Vâlcea

Publicat

în

Patru persoane, între care un copil în vârstă de 4 ani, au fost rănite, sâmbătă, într-un accident rutier produs în localitatea Câineni din judeţul Vâlcea. 

Potrivit reprezentanţilor ISU Vâlcea, două autoturisme au fost implicate în evenimentul rutier.

“Accident rutier pe DN 7, pe raza localităţii Câineni. Sunt anunțate două autoturisme implicate, patru victime, din care un copil de 4 ani. Pompierii militari intervin cu o ambulanță SMURD, iar SAJ cu două ambulanțe. La eveniment se deplasează și forțe de la Sibiu, respectiv o ambulanță SMURD si una SAJ”, informează ISU Vâlcea.


Reprezentanţii ISU Vâlcea au mai spus că fetița are traumatism facial şi a fost preluată de SMURD Sibiu împreună cu tatăl, care a suferit politraumatisme.

SAJ Sibiu a preluat-o pe mamă, care prezintă o fractură la membru superior drept.

O alta persoană, din cealaltă mașină, a fost evaluată de SMURD Brezoi. Aceasta are excoriații, dar a refuzat transportul la spital.


CITEŞTE ŞI: Gorj: Accident cu şase victime în comuna Drăguţeşti

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri

ACTUAL

Gorj: Accident cu şase victime în comuna Drăguţeşti

Publicat

în

Șase persoane au ajuns la spital, sâmbătă, în urma unui accident rutier produs în comuna Drăguțești din judeţul Gorj.

Potrivit IPJ Gorj, un tânăr în vârstă de 23 de ani, din municipiul Târgu Jiu, în timp ce conducea un autoturism pe DE 79 Drăguțești, din direcția municipiului Târgu Jiu către orașul Rovinari, ajungând în intersecția cu satul Urechești, a intrat în coliziune cu un autoturism condus în aceeași direcție de către o femeie, de 36 de ani, din municipiul Târgu Jiu.


În urma impactului, autoturismul condus de tânărul de 23 de ani a ricoșat într o autoutilitară condusă din sens opus de un bărbat de 43 de ani, din comuna Drăguțești.

“În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea conducătorilor auto de 23 și 36 de ani, precum și a altor patru persoane, pasageri în cele trei autovehicule. Toate persoanele rănite au fost transportate la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale”, anunţă IPJ Gorj.

Şoferii au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.


Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Print Friendly, PDF & Email
Mai multe știri
Advertisement

Toate ştirile pe Facebook

Arhiva articole

Trending

Proiect co-finanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Finanțat prin Proiectul „Dezvoltare antreprenorială în sprijinul comunității din regiunea Sud-Vest Oltenia" (POCU/82/3/7/107279)
Copyright © 2021 JFK Media&More.