AcasăACTUALINTERVIU | Adina Turcu, director Spital „Victor Babeș” Craiova, despre valul patru...

INTERVIU | Adina Turcu, director Spital „Victor Babeș” Craiova, despre valul patru al pandemiei: „Suntem mult mai bine pregătiți decât în celelalte trei valuri. Pacienții să nu stea acasă până în ultimul moment”

spot_img

Valul patru al pandemiei Covid este o realitate. Sunt estimări efectuate de către specialiștii în domeniul medical și nici județul Dolj nu va fi ocolit. Despre cât de pregătit este Spitalul „Victor Babeș” Craiova să gestioneze noile cazuri, despre stocul de medicamente și materiale necesare și ce ar trebui să facă populația să nu ajungă în situații limită, despre toate acestea am stat de vorbă cu directorul instituției medicale, Adina Turcu.    

- Publicitate -

Reporter: După perioada solicitantă, cea până la începutul acestei acestei veri, trăim de ceva timp mai relaxați. Se resimte acest lucru și în rândul angajaților, al activității, al posibilității acordării concediilor?

Adina Turcu, director Spital „Victor Babeș” Craiova: „Am avut și noi o perioadă de respiro, astfel că din data de 27 mai am dat drumul să funcționeze toate secțiile de profil ale spitalului și în toată această perioadă am mers și cu secțiile non-Covid și cu cea Covid. Aceasta din urmă a fost pregătită cu circuit paralel, cu tot ce impune acest sector. Personalul medical a suportat o suprasolicitare dat fiind faptul că aproape un an și trei luni am fost prinși continuu. Am reușit, în ultimele trei luni, să alocăm concediile de odihnă aferente anului anterior. La momentul actual, suntem în plină desfășurare a concediilor de odihnă, astfel încât inevitabilul val patru, pe care INSP îl anunță în România să ne prindă în formă, cu personal pregătit și cu tot ce este necesar pentru un spital de specialitatea noastră.


Rep.: Numeric vorbind, câte persoane, respectiv medici, asistenți și infirmiere au acoperit perioadele critice?

A.T.: Avem 550 de cadre medicale, respectiv 58 de medici, 287 de asistente și 128 de infirmiere. S-au mai pensionat persoane din categoria infirmierelor. Nu am avut situații în care să nu putem acoperi activitatea dintr-un anumit sector.

Rep.: În privința valului patru anunțat, va trebui să pregătiți ceva suplimentar, diferit, comparativ cu modul în care ați gestionat situațiile anterioare?


A.T.: Nu ni se cere nimic suplimentar. Este clar că suntem mult mai bine pregătiți decât în celelalte trei valuri. Suntem obligați să ne asigurăm că vom avea materiale de protecție pentru personal, că vom avea tot ce se impune din punct de vedere al terapiei medicamentoase ce se aplică pe ghidurile impuse în momentul actual și avem o speranță că, dat fiind faptul că am trecut deja prin trei valuri de pandemie, pacientii să nu mai stea acasă până în ultimul moment. Rugămintea noastră este să se prezinte la spital pentru investigații și pentru a lua decizii, împreună cu echipa medicală, unde să continue tratamentul. Este foarte dificil să tratăm cazuri care au stat acasă mai mult decât trebuia, cazuri care ajung direct în terapie intensivă.

Rep.: Aveți materialele și medicamentele necesare?

A.T.: Dat fiind faptul că suntem spital de fază I, am avut tot timpul acces în a achiziționa și medicamente și materiale sanitare, reactivi, dezinfectanți și teste PCR. Avem un proiect în desfășurare prin care am reușit să achiziționăm foarte multe materiale, deci nu vom avea nicio problemă. Avem în stoc aproximativ 35.000 de teste. Nu mai facem 300 de teste pe zi, cum făceam la un moment dat, dar nu vom avea probleme nici în această privință.

Rep.: Câte paturi ATI aveți în prezent?

A.T.: Numărul de paturi ATI au fost 10. Au funcționat în toată această perioadă, din martie 2020 până în prezent, în sistem de pacienți Covid. Din păcate, nu am putut să oferim ajutor celor care țin de profilul nostru și erau non Covid. În vârful valului trei am suplumentat numărul de paturi ATI, cu încă 10. Avem o aripă pregătită și dacă ajungem la același nivel de solicitare putem să suplimentăm cu încă 10 paturi.

Rep.: Experiența își spune cuvântul, medical vorbind, în privința gestiunii evoluției bolii?

A.T.: Este un virus liber care a suferit diverse mutații. Am constatat, în ultimul timp, că nu ne-a mai oferit surprize. S-a întâmplat acest lucru în valul al treilea. Sunt suprize neplăcute în cazul persoanelor care au stat foarte mult acasă și nu au luat niciun tratament. Nu mai avem suprize legate de evoluția bolii, momentan.

Rep.: Sunt deschise secțiile și pentru non Covid?

A.T.: Am avut internați peste 7.035 de pacienți confirmați cu Covid. După ce ne mai relaxasem, să spun așa, săptămâna trecută, au început să apară noi internări, dar nu se pune problema, momentan, închiderii celorlalte secții.

Rep.: Această ușoară relaxare are deja repercursiuni?

A.T.: Se poate evidenția o nouă creștere a cazurilor. Am avut, de exemplu, săptămâna trecută, într-o zi cinci, în alta patru, confirmați Covid. Toți ar trebui să conștientizeze că acest virus există. Sunt de acord că trebuie să ne reluăm viața, dar trebuie să o facem cu responsabilitate. Îndemnul este să încercăm să ne convingem prietenii și apropiații să se vaccineze și să poarte masca în spațiile unde sunt expuși.

Rep.: Personalul spitalului s-a vaccinat? Se vaccinează, refuză? Care este situația?

A.T.: La nivelul Spitalului Victor Babeș Craiova, peste 75% din totalul personalului este vaccinat. Este adevărat că sunt și persoane care nu s-au vaccinat, fie că au trecut prin boală și presupun că încă au anticorpi care să le protejeze, fie că au anumite comorbidități și la indicația medicului terapeut curant spun că nu le este indicat să facă acest lucru. Am încercat să îi protejăm și desfășoară activitatea în zonele non Covid.

Rep.: Ați avut cazuri de pacienți externați și care au reajuns în spital infectați?

A.T.: Am avut trei astfel de cazuri. După reinfectare, persoanele  au suferit o formă ușoară, fără modificări severe. Din teamă, din responsabilitate s-au prezentat la spital și au stat aici până s-au negativat.

Rep.: Concluzia și mesajul final pentru populație în contextul valului patru al pandemiei.

A.T.: Mesajul nostru este foarte simplu: fiecare dintre noi să fie responsabil. Acest lucru este foarte important. Dacă vom ține cont de recomandări, cu siguranță altfel vom trece și prin acest val patru al pandemiei.

CITEȘTE ȘI: Primul caz de West Nile din țară a fost confirmat în județul Olt

 

- Publicitate-spot_img
Octavia Hantea
Octavia Hantea
Cu experienţă jurnalistică acumulată, în decursul anilor, în Gorj şi Dolj, Octavia reuşeşte să surprindă în continuare cu materialele sale, ştirile la obiect, comentariile tăioase, reportajele şi interviurile deosebite
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
Partenerispot_img
25,220FaniÎmi place
6,503CititoriConectați-vă
5,245CititoriConectați-vă
1,200CititoriConectați-vă
1,860AbonațiAbonați-vă
De Citit
Alte Știri